İftarda hızlı yenen yemek kilo aldırır!

Bilimsel Çalışmalar
Edirne İl Sağlık Müdür Vekili Dr. Muhsin Kişioğlu, yaptığı açıklamada, Ramazan’ın yemek kültürü açısından en bilinen özelliğinin iftar sofralarındaki çeşitlilik ve bolluk olduğuna dikkat çekti. İftar ...
EMOJİLE

Edirne İl Sağlık Müdür Vekili Dr. Muhsin Kişioğlu, yaptığı açıklamada, Ramazan’ın yemek kültürü açısından en bilinen özelliğinin iftar sofralarındaki çeşitlilik ve bolluk olduğuna dikkat çekti. İftar sofralarında bir insana yetecek yemeğin 2-3 kat fazlasının bulunabildiğini dile getiren Dr. Kişioğlu, “Kan şekeri çok düşük olduğundan kısa sürede çok miktarda besin tüketme isteği doğmaktadır. Yapılan en büyük hatalardan birisi de çok hızlı bir şekilde, çok yüksek miktarda besin tüketmektir. Beyin doyma emrini yemekten 15-20 dakika sonra verir. Çok hızlı yemek yendiğinde bu süre zarfında yüksek miktarda, enerjisi yüksek besinler yenilebilir ve bu durum ilerleyen günlerde kilo alımına da zemin hazırlar. Bunun yerine iftarımızı bir çorba ve bir dilim ekmekle açtıktan sonra bünyemizi biraz dinlendirerek ana öğüne başlamalıyız.

Önemli sağlık sorunu ve kronik rahatsızlığı olan bireylerin, diyabetlilerin, hamile ve emziren kadınların, karaciğer kalp ve böbrek hastalığı olanların, ağır enfeksiyon geçirenlerin, tansiyon hastalarının Ramazan ayında oruç tutmak istemeleri durumunda hekimlerine başvurmaları gerekir. Ayrıca bu yıl Ramazan ayı yaz aylarına denk geldiği için zorunlu olmadıkça, güneş sıcaklığının en belirgin olduğu 11.00-15.00 saatleri arasında dışarıya çıkılmamalıdır. Çocuklar, yaşlılar, kalp ve şeker gibi kronik hastalığı olanların buna özellikle dikkat etmeleri gerekir” dedi.

Dr. Kişioğlu, Ramazan ayında kabızlık, mide yanması, uyku hali, unutkanlık, dikkatsizlik, baş dönmesi, baş ağrısı, kan şekeri düşüklüğü ve kilo artışı gibi sıkıntıların sağlıklı bireylerde de görülebileceğini kaydetti.