Her derde ‘D’eva vitamin

Bilimsel Çalışmalar
D vitamini ile ilgili yapılan araştırmalar vitamininin sadece kemik sağlığı için değil, genel sağlık açısından da kritik bir öneme sahip olduğunu artaya koydu. Journal of Clinical Endocrinology&Me...
EMOJİLE

D vitamini ile ilgili yapılan araştırmalar vitamininin sadece kemik sağlığı için değil, genel sağlık açısından da kritik bir öneme sahip olduğunu artaya koydu. Journal of Clinical Endocrinology&Metabolism Dergisi’nde yayınlanan 19 bilimsel araştırmanın derlenmesi ile yayınlanmış bir makalede, D vitamini yetersizliği olan kişilerin olmayan kişilere göre şizofreniye iki kat daha fazla yatkın oldukları belirtiliyor.

Depresyon ve kilo verememe problemlemlerine de yol açan D vitamini yetersizliği, bağırsak kanseri başta olmak üzere birçok kanser türünün ortaya çıkma riskini de arttırıyor. D vitamini yetersizliğinin başlıca sebebi ise sürekli kapalı mekanlarda bulunmak ve güneşten gelen UVB ışınlarından mahrum kalmak. Bunun için de doğru güneşlenmeyi bilmek gerek. Akis taktirde UVA ışınları deri kanserine yakalanma riskini arttırıyor.

15 DAKİKA GÜNEŞ BANYOSU

Peki zararlı ışınlara maruz kalmadan nasıl güneşleneceğiz? Hergün Saat 11.00-15.00 arasında yüzümüz, kollarımız ve bacaklarımız direkt güneş görecek şekilde 15 dakika güneş banyosu yaparak. Ve kesinlikle güneş kremi sürmeden. Çok koyu tenli olanlar güneşlenme süresini biraz daha arttırabilir. Ancak bu süre yarım saati geçmemeli. Zira güneş kremsiz yarım saatten fazla güneşlenmek zararlı UVA ışınlarının tehlike riskini yükseltiyor. Kistik fibrozis, çölyak ve Chron hastalarının ve böbrek hastalığı olanların D vitamini düzeylerini istenen seviyede tutması daha zordur. Bu nedenle bu hastalıkları olanların D vitamini ile ilgili düzenli doktor kontrolüne gitmeleri önerilir.

D VİTAMİNİ EKSİKLİĞİNE BAĞLI RİSKİ ARTAN HASTALIKLAR

Kalp hastalıkları: Yapılan araştırmalar, D vitamini eksikliği olan kişilerde çeşitli kalp hastalıklarının görülme oranının yüzde 50’ye kadar artabildiğini gösteriyor.

Bağışıklık sistemi hastalıkları: Merkezi sinir sistemini etkileyen MS ve diğer bağışıklık sistemi hastalıkları D vitamini eksikliğinde artıyor.

Bunama: 65 yaş ve üzeri bin 600 kişinin katılımıyla yapılan bir araştırmaya göre D vitamini seviyesi düşük olan kişilerin diğerlerine oranla yüzde 53 daha fazla problem çözme yeteneğinin zayıflaması, davranış bozuklukları, hafızanın zayıflaması, Alzheimer hastalığı ve bunama yer alıyor.

Kanser: Yetişkin erkeklerde en çok görülen kanser türlerinden biri olan prostat kanseri D vitamini eksikliği olanlarda yaygın.

Şizofreni ve depresyon: D vitamini eksikliği yaşanlarda şizofreni hastalığı görülme oranı 2 kat daha fazla.

Osteoporoz ve kemik erimesi: Pek çok araştırma sonucu D vitamini eksikliğinin kemik erimesi, kalça ve diğer kemik kırıkları riskini arttırdığını gösteriyor.  D vitamini eksikliğine bağlı olarak ortaya çıkan diğer hastalıklar arasında, fibromiyalji, diş eti hastalıkları, sedef, obezite, gut hastalığı, parkinson ve kronik halsizlik de bulunuyor.

KALSİYUMU DENGELER

Diyetle alınan kalsiyum ve fosforun bağırsaklardan emilmesini sağlar. Kemik erimesine yol açan paratiroid hormonun salgılanmasını önler. Vücutta kalsiyum ve fosfor dengesini sağlar. Hipertansiyon, kalp hastalıkları ve kansere karşı koruyucudur.

BİR NUMARALI KAYNAK BALIK

Tereyağı, süt, yulaf, tatlı patates, yumurta sarısı, sıvı yağlar, karaciğer, özellikle yağlı olan tuzlu su balıklarından somon, sardunya, ton balığı, maydanoz, ısırgan otu ve yoncada doğal olarak D vitamini bulunur. Yatağa ve eve bağımlı kişiler, Bakımevlerinde kalanlar, osteoporozu olanlar, düşük travmalı kırık öyküsü olanlar, kan kalsiyumu düşük olanlar, kan fosforu düşük olanlar D vitamini düzeyinini kontrol etmeli.-Karar