Her Alerjene Aşı Tedavisi Yapılmaz

Bilimsel Çalışmalar
Aşı tedavisi yani immunoterapi, hastanın duyarlı olduğu alerjenlerin giderek artan dozlarda verilmesiyle uygulanıyor. 1 yıllık tedaviden sonra beklenen yarar görülmezse tedaviye son verilmesi gerekiyo...
EMOJİLE

Aşı tedavisi yani immunoterapi, hastanın duyarlı olduğu alerjenlerin giderek artan dozlarda verilmesiyle uygulanıyor. 1 yıllık tedaviden sonra beklenen yarar görülmezse tedaviye son verilmesi gerekiyor.

Aşı tedavisi nasıl yapılıyor?

İmmunoterapi ya da halk arasındaki ismiyle aşı tedavisi, alerjik hastalıkların temel tedavi yöntemidir. İmmunoterapi, hastanın duyarlı olduğu allerjenlerin giderek artan dozlarda verilmesiyle uygulanır. Bu yöntemde, hastaya herhangi bir ilaç verilmez

İmmunoterapi kime yapılmalıdır?

Her astımlıya değil, sadece alerjik astımı olanlara uygulanabilecek bir tedavi yöntemidir. Astımın alerjik olup olmadığı, deri testleri ile ya da kanda IgE sınıfı antikorların ölçülmesiyle kolaylıkla belirlenebilir. Hastanın sadece alerjik olduğunun belirlenmesi immunoterapi kararı için yeterli değildir:
Saptanan alerjen, hastanın soluduğu havada bulunmalı ve bundan kaçınmak mümkün olmamalıdır. Alerjene maruz kalınması, alerjik belirtilere ya da astım krizlerine yol açmalıdır.

Halı silkeleyen bir hastada alerjik nezle ya da astım belirtilerinin gelişmesi gibi. Hastanın az sayıda alerjene duyarlılığı olmalıdır. Çok sayıda alerjene duyarlılığı olanlar immunoterapiden beklenen faydayı göremiyebilirler. İmmunoterapi, ilaç tedavisi görmek istemeyenler, ilaç yan etkilerinin tedaviyi olumsuz şekilde etkilediği hastalar, ilaçlarla hastalıkları kontrol altına alınamayanlar için de uygun bir tedavi yöntemidir.

İmmunoterapiyi kim yapmalıdır?

Astım bir akciğer hastalığıdır ve her türlü tıbbi tedavisi de sadece göğüs hastalıkları uzmanı tarafından yapılmalıdır. Elbette, göğüs hastalıkları uzmanına erişilemeyen acil durumlarda pratisyen doktorlar ya da alanları ne olursa olsun uzman doktorlar da astımlı bir hastayı tedavi edebilirler. İmmunoterapi, astımın tedavi yöntemlerinden biridir. Amaç, alerjinin veya hastanın kolundaki kızarıklığın değil, astımın tedavisidir. Bundan dolayı da, immunoterapi kararını mutlaka bir göğüs hastalıkları uzmanı vermeli, uygulama da onun tarafından yerine getirilmelidir.

Tedavi ne kadar sürer?

Klâsik immunoterapi süresi 3-5 yıldır, ama özel durumlarda bu süre biraz daha uzun olabilir. 1 yıllık tedaviden sonra beklenen yararı görmemiş olan hastalarda immunoterapiye son verilmelidir. İmmunoterapinin başarılı olabilmesi için, çok düzenli yapılması yanında, hastaya verilen toplam allerjen dozu çok önemlidir. Belirli miktar alerjen dozuna ulaşılmamışsa tedaviden beklenen yarar sağlanamaz. Belirli bir toplam doza ulaştıktan sonra, bunun üzerine çıkılmasının faydası olmadığı gibi, yan etki riski de arttırılmış olur.

Yan etkisi var mı?

İmmunoterapinin en çok görülen yan etkisi, enjeksiyon yapılan yerde ortaya çıkan kızarma, kabarma, kaşıntı ve ağrıdır. Bu reaksiyonların 4 santimetreden küçük olanlarının fazla bir önemi yoktur. Hastayı rahatsız eden, 24 saatten fazla süren, 4 santimetreden büyük reaksiyonlar görüldüğünde, bir sonraki enjeksiyonun dozu azaltılmalıdır.

Her alerjene immunoterapi yapılabilir mi?

Her alerjenle yapmak doğru değildir. Başarılı sonuç alınan allerjenlerin başlıcaları şunlardır:

*Ev akarları
*Polenler
*Hayvanlara ait allerjenler (kedi, köpek)
*Bazı küf mantarları

Bakterilerle yapılan immunoterapiler iyi sonuç vermediği için artık uygulanmamaktadır.

Kimlere uygulanmaz?

*5 yaşın altındaki çocuklar
*Ciddi bağışıklık sistemi hastalığı (immun yetersizlik) olanlar
* Kanserli hastalar
*Ağır psikolojik hastalığı olanlar
*Tedaviyi düzenli yaptıramayacak olanlar
* Önemli bir kalp hastalığı olanlar
* Beta-bloker grubu ilaç kullananlar

Aşıdan sonra dikkat edilmesi gerekenler…
Hasta, her aşıdan sonra 30 dakika kadar bekletilerek, önemli bir reaksiyon gelişip gelişmediği kontrol edilmelidir.
Aşı yapılan yer kaşınmamalı ya da oğuşturulmamalıdır.
Aşıdan sonra spor yapılması ya da ağır eforlar sakıncalı olabilir.

Radikal