Hastalar avuç içinden tanınacak

Bilimsel Çalışmalar
Resmî Gazete’de dün yayımlanan Sağlık Uygulama Tebliği’nde (SUT) yapılan değişikliğe göre, sağlık kurum ve kuruluşlarına başvuruda nüfus cüzdanı, sürücü belgesi, evlenme cüzdanı, pas...
EMOJİLE

Resmî Gazete’de dün yayımlanan Sağlık Uygulama Tebliği’nde (SUT) yapılan değişikliğe göre, sağlık kurum ve kuruluşlarına başvuruda nüfus cüzdanı, sürücü belgesi, evlenme cüzdanı, pasaport veya varsa sağlık kartı belgelerinden biriyle kimlik tespiti ve ‘avuç içi damar izi’ adı verilen biyometrik yöntemlerle kimlik doğrulaması yapılacak. Kimlik tespiti, biyometrik kayıt işlemi veya biyometrik kimlik doğrulama işlemini usulüne uygun yapmayan ve bu sebeple bir başka kişiye sağlık hizmeti sunulması sonucu kurumu zarara uğratan sağlık kuruluşlarından ödenen ücret geri alınacak.

Kendi adına başkasının sağlık hizmeti almasını sağlayan veya kurumdan haksız menfaat temin edenlerden zarar, iki kat kanuni faiziyle müştereken ve müteselsilen tahsil edilecek. İlgililer hakkında da suç duyurusunda bulunulacak. Kimlik doğrulamada kullanılacak biyometrik sistem, uygulamaya geçecek sağlık hizmeti sunucuları, uygulama tarihi ile diğer hususlar SGK tarafından belirlenecek. Sağlık hizmeti sunucuları, kişiyi ilk müracaatı sırasında biyometrik veri tabanı kayıt sistemine kaydedecek. Bu kişilerden kayıt işlem sırasında beyan ve taahhüt belgesi alınacak.

E-REÇETE SİSTEMİ 1 TEMMUZ’DA BAŞLIYOR

SUT’taki değişiklik, 1 Temmuz’da başlaması öngörülen e-reçete ile ilgili düzenlemeleri de içeriyor. İlaçlar, sağlık karnelerindeki koçanlara, sözleşmeli sağlık kurum ve kuruluşlarının matbu reçetelerine, e-reçete veya elektronik ortamda kayıt altına alınan reçetelere yazılabilecek. Hastanın adı soyadı, kimlik numarası veya reçete tanzim tarihi ile birlikte MEDULA takip, e-reçete veya protokol numarasının yer alacağı reçetelere teşhis bilgileri de yazılacak.

Kurumca verilen yetki çerçevesinde işyeri hekimleri, birden fazla işyerine hizmet veren ortak sağlık birimleri ile özel poliklinikler tarafından verilen sağlık hizmetleri için kurumdan herhangi bir ücret talep edilemeyecek. İşyeri hekimleri veya birden fazla işyerine hizmet veren ortak sağlık birimlerince sadece yetkili oldukları işyerlerinde hizmet akdi ile çalıştırılanlar, bu işyerlerinin kamu kurumu niteliğinde olması halinde ise o işyerinde hizmet akdiyle çalıştırılanlar ile ilgili mevzuat kapsamındaki sigortalıların ilaç bedelleri de karşılanacak. Sağlık Bakanlığı dışındaki birinci basamak sağlık kuruluşları ile kamu idareleri bünyesindeki kurum hekimlikleri tarafından verilen sağlık hizmetleri için kurumdan herhangi bir ücret talep edilemeyecek.

AA