Hasta Olmamak İçin Bunlara Dikkat Edin!

Bilimsel Çalışmalar
Havaların soğuması ile birlikte özellikle yaşlı ve çocukları derinden etkileyen, kış mevsiminin en yaygın hastalıklarından olan grip ve enfeksiyonların görülme sıklığı da artmaktadır Tokalaşma, yakın ...
EMOJİLE

Havaların soğuması ile birlikte özellikle yaşlı ve çocukları derinden etkileyen, kış mevsiminin en yaygın hastalıklarından olan grip ve enfeksiyonların görülme sıklığı da artmaktadır

Tokalaşma, yakın konuşma, kalabalık ortamlarda bulunma sırasında vücudumuza aldığımız virüsler, bağışıklık sistemimiz yeterince güçlü değilse halsizlik, baş ağrısı, isteksizlik ile ele geçirilen vücudun ilk sinyallerini veriyor.

Kişinin bağışıklık sistemine bağlı olarak ağır veya hafif semptomlarla ilerleyebilen bir hastalık olan grip kimi bireylerde hayatı tehdit edici sonuçlar doğurabiliyor.

Bu noktada hepimizin aklına takılan ‘Her zaman her yerde bulunan virüsler neden herkesi değil de sadece bazı kişileri hasta ediyor? Ya da neden bazıları bir kış geçse de hiç hasta olmazken bazılarının elinden mendil hiç düşürmüyor?’ Gibi can alıcı soruların cevabı ise hiç şüphesiz ki: Güçlü Bağışıklık Sistemidir.

Bağışıklık Sistemini Güçlendirmek İçin Basit İpuçları

• Et ve et ürünleri, süt ve süt ürünleri, meyve ve sebze ile tahıl grubunu içeren dört yapraklı yonca prensibini uygulayın. Böylece Dünya Sağlık Örgütü’nün güçlü bağışıklık sistemi için önerdiği A, C, E vitaminleri, selenyum, çinko, magnezyum mineralleri, Omega-3, Omega-9 gibi sağlıklı yağ asitlerinin alımını doğal kaynaklar ile arttırabilirsiniz.

• Lahana, greyfurt, mandalina, nar, kivi, portakal, karnabahar, roka, maydanoz, pırasa, ıspanak gibi farklı renk ve tatta mevsim meyve ve sebzelerini tüketmeye özen gösterin. Çeşitli beslenme, sağlıklı beslenmenin ilk anahtarıdır.

• Masanızın çekmecesinde kuru erik, kuru kayısı, kuru vişne gibi kuru meyveler ile fındık, ceviz, badem gibi kuruyemişlere yer açın. Kuru kayısı + ceviz, kuru erik + badem iyi birer ara öğün alternatifi olacaktır.

• Haftada 2-3 kez balık tüketmeye özen gösterin. Balık, balık yağı ve cevizde bulunan omega-3 yağ asidi bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde önemli olduğunu anımsayın.

• Bağışıklık sistemi için önemli olan minerallerden birisi de çinkodur. Kırmızı et, kabuklu deniz ürünleri, karaciğer, fındık, fıstık, ceviz gibi kuruyemişler ile kuru baklagilleri sofranıza ekleyerek çinko alımınızı arttırabilirsiniz.

• Güçlü bir bağışıklık sistemi için günde en az 2 porsiyon salata ve 2 porsiyon sebze yemeği tüketmelisiniz. Salatanıza elma sirkesi, sarımsak ve maydanoz eklemeniz yerinde bir tercih olacaktır.

• Yüksek yağ ve kalori içeriğine oranla düşük besin öğesine sahip kızarma, cips ve hamurlu tatlılardan uzak durmaya çalışın.

• Soğuk kış günlerinde sıcacık bitki çaylarının gücünden yaralanın. Kuşburnu, ahududu, ıhlamur, adaçayı ve ekinezya çaylarını taze sıkılmış birkaç damla limon ile lezzetlendirerek tüketebilirsiniz.

• Bağışıklığımızın sağlanmasında rol alan beyaz dolaşım sistemi denilen lenfatik tüketiminizi arttırabilirsiniz.

• Yüksek protein diyeti, manken diyeti, yo-yo diyeti gibi vücudu strese sokan diyetlerden vazgeçerek yeterli ve dengeli beslenme ile kilo verirken sağlığınızı kazanmayı seçin.

Star