Hamileler Nelere Dikkat Etmeli?

Bilimsel Çalışmalar
Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Babür Kaleli,hamilelik döneminde alınan kilonun kişiye göre belirlenmesi gerektiğini, ortalama olarak h...
EMOJİLE

Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Babür Kaleli,hamilelik döneminde alınan kilonun kişiye göre belirlenmesi gerektiğini, ortalama olarak hamile kadınların ayda 1-1,5 kilo alarak toplamda 17 kilo almalarının normal kabul edildiğini anlattı.

Kiloda kesin bir sınırın olmadığını ancak fazla kilonun da çocuğa da anneye de fayda getirmediğini belirten Kaleli, ”Fazla kilo hem normal doğum hem de sezaryen için sıkıntı olabilir. Gebelikte çok fazla kilo almayı uygun bulmuyoruz ancak bazı kadınlar şişman olarak gebeliğe başlıyor, onların bile belli bir kilo alması gerekiyor” dedi.

Kaleli, hamilelerin ”çift canlıyım” diye her şeyi yemesinin, sağlıksız beslenmesinin hamilelik sonrasında obeziteye davetiye çıkardığını anlattı.

Yaşlı Anne Adayları Daha Dikkatli Olmalı

Hamilelik döneminde alınan kiloların verilememesi halinde, bunun obezitenin habercisi olduğunu ifade eden Kaleli ”Bu konuda yaşlı hamilelerin daha dikkatli olması gerekiyor. Çünkü genç anne adayları aldıkları kalorileri hızlı hareket ettikleri için daha çabuk yakabiliyor ama yaşlı anne adaylarında bu o kadar çabuk gerçekleşmiyor. Kadınların doğum sonrası en çok şikayet ettikleri şey vücuttaki sarkmalar. Bunu yok etmek için de spor yapmak gerekiyor. Onun için doğumu takiben sadece yürüyüş öneriyoruz. Karnı eski haline gelene kadar 3-6 ay arasında anneler yürüyüş yapabilir” diye konuştu.

Sigara Kesinlikle Yasak

”Her şey aşırıya kaçmadıktan sonra serbest ama sigara kesinlikle yasak. Onun haricinde denize gir, balık, tavuk, et, kızartma ne yersen ye. Yemek istemediklerini de yeme. Ama sigara kullanma, içki tüketme. Çünkü sigara tüketen annenin çocuğu da içeride sigara içiyor. Sigara annenin damarlarını büzdüğü için damarlardan yeterli kan geçmiyor. Yeterli kanı alamayan çocuk da yeteri derecede beslenemiyor. Bu da çocuklarda beslenme bozukluklarına yok açıyor. Çocuktaki beslenme bozukluklarına bağlı olarak da doğumundan itibaren bir çok hastalık ortaya çıkıyor.

Trt.net.tr