Gözdeki proteinler bakterileri öldürüyor

Bilimsel Çalışmalar
ABD’deki California Berkeley Üniversitesi’nde yapılan bir bilimsel çalışma, gözdeki proteinlerin, patojenleri etkisiz kıldığını gösterdi. Optometri Profesörü Susan Fleiszig’in labora...
EMOJİLE

ABD’deki California Berkeley Üniversitesi’nde yapılan bir bilimsel çalışma, gözdeki proteinlerin, patojenleri etkisiz kıldığını gösterdi.

Optometri Profesörü Susan Fleiszig’in laboratuvarında gözün enfeksiyona karşı inanılmaz dayanıklılığının sırrını çözmek amacıyla yapılan araştırmada, gözdeki bir proteinin, patojen adı verilen, bakteriler de dahil olmak üzere her türlü hastalık yapıcı mikro organizmayı etkisiz hale getirdiği görüldü.

Yapılan keşif sayesinde ucuz, toksik olmayan, biyo uyumlu yeni mikrop öldürücü ilaçlar geliştirilebileceği bildirildi.

Yapılan çalışmada, göz yüzeyinde, vücuttaki diğer organların aksine hiçbir bakterinin barınmadığını gözlemleyen araştırmacılar, gözün kornea tabakasının, laboratuvarda bulunan çok sayıdaki patojeni kolayca yok ettiğini belirledi.

Bu keşif üzerine harekete geçen bilimadamları, gözdeki keratin proteini parçacıklarını sentetik yollardan üreterek bu konuda ikinci çalışmayı başlattı.

Araştırmacılar, keratin parçacıklarından elde ettikleri sentetik moleküllerin, et yiyen hastalığı ve streptokok boğaz ağrısına yol açan bakterilerin (streptokok piyojenler) yanı sıra, ishale yol açan Escherichia coli bakterisi, stafilikok aureus bakterisi ve kistik fibrosis akciğer enfeksiyonlarına yol açan psödomonas aeruginosa bakterisini etkili bir şekilde yok ettiğini gözlemledi.

Yapılan keşif hakkında açıklamada bulunan araştırma ekibinin başı Fleiszig, bilinen diğer mikrop öldürücü moleküllerden, toksik olmaları veya vücutta bulunan tuz konsantrasyonlarıyla kolaylayca etkisiz hale getirilmeleri gibi nedenlerden tam verim alınamadığını, buna karşılık araştırmalarında kullandıkları sitokeratin 6A proteininden türetilen küçük proteinlerde böyle bir sorunun bulunmadığının altını çizdi.