Göz Sağlığıyla İlgili Yanlış Bilinen Doğrular

Bilimsel Çalışmalar
Aydın Göz Hastanesi Hekimleri’nden Harika Çevikel, ülkemizde özellikle sağlık alanında pek çoğunun yanlışın, pek çok yanlışın da doğru bilindiğini belirterek iyi görmenin göz sağlığının garantis...
EMOJİLE

Aydın Göz Hastanesi Hekimleri’nden Harika Çevikel, ülkemizde özellikle sağlık alanında pek çoğunun yanlışın, pek çok yanlışın da doğru bilindiğini belirterek iyi görmenin göz sağlığının garantisi olmadığını söyledi.

Göz hastalıkları ve tedavisi hakkında toplumda yerleşmiş bazı düşüncelerin doğru olmadığını belirten Aydın Göz hastanesi Hekimlerinden Op. Dr. Harika Çevikel, "Televizyon ve bilgisayar gözü bozmaz. Uyku bozukluğu göz hastalığı değildir. İyi görmek ise asla göz sağlığının garantisi değildir" dedi.
 
Toplumda gözlük kullanımı ile ilgili yanlış bilgiler bulunduğunu ve ‘Dinlendirici gözlük’ diye bir gerçek olmadığını da belirten, Op. Dr. Çevikel “Gözlük rakamlarla ifade edilen değerlere sahiptir ve takıldığı zaman görmeyi daha iyi yapıyor ise kullanılmalıdır. Uzak gözlük devamlı, yakın gölük yalnızca yakın mesafe çalışmalarında kullanılmalıdır. Dioptri değişikliği ancak muayenede belli olur. Gözün gözlüğe alışması diye bir kavram yoktur. Kişi iyi görmenin ne olduğunu anladığı için gözlükten vazgeçemez. Yanlış dioptri kullanımı ise gözü bozmaz ancak takıldığı anki görmeyi bozar. Bebek veya küçük çocuklarda gözlük kullanımında, çocuğa uygun bir şekilde yaklaşılarak özendirme ile sıkıntı önlenebilir” dedi.
 
İyi görmenin göz sağlığının garantisi olmadığını ve glokom hastalarının hastalığın son safhasına kadar iyi görebildiklerini kaydeden Aydın Göz Hastanesi Hekimlerinden Op. Dr. Harika Çevikel, özellikle Aydın’da bir çok yanlışın halk arasında doğruymuş gibi halkın bilinçaltına yerleştiğini söyledi. Çevikel, “Glokom hastalığında görme daha sonra kademeli olarak azalmaya başlar ki bu safhada görmenin geri dönüşü söz konusu olmaz” dedi.

"TELEVİZYON VE BİLGİSAYAR GÖZÜ BOZMUYOR"
 
Uzun süre televizyon ve bilgisayarla etkileşim halinde olmanın gözü bozmadığını ancak bu sürede sürekli olarak ışığa bakmaya bağlı olarak göz yüzeyindeki gözyaşında kuruma olacağı için yanma, batma, kızarma ve refleks sulanma meydana gelebildiğini kaydeden Op. Dr. Çevikel “Katarakt cerrahisi görmeyi olduğu gibi eski haline getirebilir. Görmenin iyi olabilmesi için retina tabakasının sağlıklı, kişinin görme potansiyelinin iyi olması lazımdır. Göz dibi hastalıklarında ve tembel gözlerde görme artışı olmayabilir. Uygun yere uygun lens takılması hiçbir zaman zararlı değildir. Her ilaç her kişiye aynı oranda etki etmez. Kişisel farklılıklar her zaman söz konusudur. Dolayısıyla kullanılacak ilaçlar kişi için etkin olduğuna karar verilene kadar hekim tarafından değiştirilmek zorunda kalınabilir” diyerek günümüzün vazgeçilmez gereçlerinden televizyon ve bilgisayarın masum olduğunu belirtti.

Star