Gıda Takviyesi Reklamlarına Düzenleme Geliyor

Bilimsel Çalışmalar
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, birtakım gıda takviyelerine ilişkin reklamlar yapıldığını ve bunların sanki ”her derde devaymış” gibi yansıtıldığını belirterek, ”Bu tür...
EMOJİLE

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, birtakım gıda takviyelerine ilişkin reklamlar yapıldığını ve bunların sanki ”her derde devaymış” gibi yansıtıldığını belirterek, ”Bu tür reklamlarla ilgili Sağlık Bakanlığı ile ortak bir çalışma yürütüyoruz. Vatandaşların da bu konuda duyarlı olması gerekiyor” dedi.

Uluslararası Kooperatifler Yılı açılış toplantısı Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığında gerçekleştirildi.

Bakan Eker, yaptığı konuşmada, kooperatifçilerin büyük bir kitle olduğunu ve çok büyük bir alanda faaliyet yürüttüklerini belirterek, Türkiye’de sadece tarımsal faaliyetlerle ilgili 10 binin üzerinde kooperatif bulunduğunu söyledi.

Anadolu kültüründe ”imece ve birlikte çalışma kültürü”nün bulunduğunu ancak bundan yeteri kadar istifade edilemediğini vurgulayan Eker,  Türkiye’de kooperatifleşmeyi daha iyi bir noktaya taşımak için uğraştıklarını ve bu kapsamda bir eylem planı hazırlamaya çalıştıklarını ifade etti.

Bakanlık olarak faaliyet alanlarındaki bütün paydaşlarla yönetişim halinde çalışmak istediklerini belirten Eker, ”Biz politika belirleyen, yönlendiren, organizasyona katılan ve denetleyen bir Bakanlık olmak istiyoruz” dedi. Bu kapsamda bakanlık faaliyetleri içerisindeki bazı işleri paydaşlara devretmeye düşündüklerini ifade eden Eker, Bakanlıkta gerçekleştirdiklerini yeniden yapılandırmayı bir reform olarak gördüklerini dile getirdi.

Kendilerinden önceki hükümetlerle kıyas kabul etmeyecek bir şekilde kooperatiflere destek verdiklerine dikkati çeken Eker, 1838 tane tarımsal kalkınma kooperatifine 1 milyar 800 milyon lira kaynak aktardıklarını, bunun devam edeceğini bildirdi. Eker, kadınların çoğunlukla üyesi olduğu 36 kooperatife de pozitif ayrımcılık uygulayarak ek destekler sundukları belirtti.

Tarımsal mevzuatla ilgili ortak çalışmalar yapılması gerektiğine de değinen Eker, tarımın pazar için üretim yapar hale gelmesi ve dünya pazarlarında rakiplerle daha iyi rekabet edecek düzeye getirilmesi gerektiğini vurguladı.

Türkiye’nin birçok tarımsal ürünün yanı sıra sebze ve meyve üretimi ile ihracatında önemli bir mesafe katettiğini anlatan Eker, zaman zaman bulunun engellenmeye çalışıldığını, birtakım uluslararası kuruluşlar tarafından Türk ürünlerinin ”lekelendiğini” ve Türk çiftçisine haksız ithamlarda bulunulduğuna işaret etti.

Gıda güvenliği ile ilgili 102 yönetmelik çıkardıklarını, tüketicinin sağlığı ile oynamaya yönelik bozuk gıda üretenleri tespit edince sadece ceza vermekle yetinmeyeceklerini bunları aynı zamanda topluma teşhir edeceklerini söylediklerini anımsatan Eker, şimdi de bunu gerçekleştirdiklerini söyledi.

İki gün önce bazı bal firmalarının isim ve markalarıyla teşhir edildiğini hatırlatan Eker, bunun arkasının geleceğini şu andaki denetimler sonucunda elde edikleri sonuçları kamuoyuyla paylaşacaklarını dile getirdi.

Bakan Eker, haksız bir şekilde tüketicinin kafasını karıştıracak reklamları yayınlayan televizyonlara ilgili olarak RTÜK’e başvurarak, bunların kaldırılması için girişimlerde bulunduklarını söyledi.

Türkiye’de ve dünyadaki standartların bir olduğunu ve standartlar konusunda artık hiç bir sorunun bulunmadığını ifade eden Eker, ancak bunun uygulanmasında sorunlar yaşandığını ifade etti.

Gıda takviyelerine ilişkin reklamlar

Birtakım gıda takviyelerine ilişkin reklamların yapıldığını ve bunların sanki ”her derde devaymış” gibi yansıtıldığını anlatan Eker, bu ürünlerle ilgili olarak Bakanlık olarak kesinlikle reklamlarda yansıtıldığını şekilde bir izin vermediklerini belirtti.

Bu tür gıda takviyesi reklamlarıyla ilgili olarak Sağlık Bakanlığı ile ortak bir çalışma yürüttüklerini bildiren Eker, vatadaşın bu konuda duyarlı olması gerektiğini söyledi.

Eker, ayrıca vatandaşlardan Alo Gıda Hattı’nı arayarak kendilerine bu konuda destek vermelerini istedi.

Diğer konuşmacılar

Tarım Reformu Genel Müdürü Gürsel Küsek, Türkiye’de tarımsal örgütlerin ve kooperatiflerin önemli bir yeri bulunduğunu belirterek, sadece GAP bölgesinde 100 bin işletmenin bulunduğunu bu nedenle bir örgütlenme ve organizasyona ihtiyaç bulunduğunu vurguladı.

Bunlar olmadan böylesine büyük bir sektörün yürümesinin zor olduğunu ifade eden Küsek, ”Su ve orak olmayınca tarım olmaz, ancak örgütler olmazsa da tarım olmaz” diye konuştu.

Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği Yönetim Kurulu Başkanı İlhami Teke ise kooperatifçiliğin temelinde topluma hizmet anlayışının bulunduğunu kaydederek, kooperatiflerin sosyal devletin hayata geçirilmesinde önemli bir rol üstlendiklerine dikkati çekti.

Dünyada 750 binden fazla kooperatif bulunduğunu ve bunların 1 milyar üyesi olduğunu anlatan Teke, Türkiye’de de tarımsal faaliyetlerin ve kooperatifçiliğin 2023 yılı hedefi için önemli bir destek olacağını vurguladı. Teke, ”Türkiye tarımsız, tarım da kooperatifsiz olamaz” dedi.

Türkiye Milli Kooperatifler Birliği Genel Başkanı Muammer Niksarlı ise Türkiye’de toprağın toplulaştırılması kadar üreticilerin de toplulaştırılması gerektiğini belirterek, Türkiye’de kooperatiflerin çok olduğunu ama güçlerinin az olduğunu dile getirdi.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar da eğitim seviyesi yüksek, ekonomileri ve demokrasileri gelişmiş ülkelere bakıldığında devlet, özel sektör ve kooperatiflerin birlikte çalıştıklarının görüldüğünü ifade etti.

Bugüne kadar kooperatiflerin profesyonelce yönetilmediğini savunan Bayraktar, ”Kendi çoluk çocuğumuzu kooperatiflere yerleştirdik. İşlevsel ve amacına uygun bir şekilde buraları çalıştıramadık” şeklinde konuştu.

Çiftçilerin de örgütlenme konusuna uzak olduklarını belirten Bayraktar, kooperatiflerin başarılı olması için bir koordinasyonun olması, bunun da Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı uhdesinde gerçekleştirilmesi gerektiğini dile getirdi.

Konuşmaların ardından Bakan Eker’e ”uzlaşan sürahi” diye adlandırılan bir sürahi hediye edildi.

AA