Fazla Güneşte Kalmak Katarakt Yapıyor

Bilimsel Çalışmalar
Fatih Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İbrahim F.Hepşen, uzun süre güneşe maruz kalan kişilerde daha fazla katarakt görüldüğünü söyledi.Katarakt ameliyatı so...
EMOJİLE

Fatih Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İbrahim F.Hepşen, uzun süre güneşe maruz kalan kişilerde daha fazla katarakt görüldüğünü söyledi.Katarakt ameliyatı sonrasında meydana gelen körlüklere de dikkat çeken Prof. Dr. Hepşen, "Damlaları aksatmadan kullanın, birkaç hafta gözü suyla temas ettirmeyin." dedi.

Kataraktın tüm dünyada birinci sırada yer alan ve tedavi edilebilir bir körlük sebebi olduğunu söyleyen Hepşen, katarakt oluşumundaki etkenleri şöyle sıralıyor: Yaşlılık, zararlı güneş ışınları, kortizon gibi bazı ilaçlar, göze ve çevresine gelen darbeler, daha önce geçirilen göz hastalıkları veya ameliyatları, doğuştan şeker hastalığı.

Prof. Dr. Hepşen’in verdiği bilgilere göre, katarakt oluşumundan önce kullanılan antioksidan etkili maddeler, C -vitamini, bitkisel ürünler ve propolis-bal gibi arı ürünleri katarakt gelişimini önleyebilir, geciktirebilir ya da yavaşlatabilir. Ancak katarakt başladıktan sonra onu geri döndürecek ya da durduracak bir ilaç ya da diyet bulunmuyor. Katarakt, ancak ameliyatla tedavi edilebiliyor.

Ameliyat ne zaman yapılmalı?

Günlük yaşantıyı olumsuz etkilemeye başlayan görme bozukluğu, kamaşma ya da iki göz arasında büyük numara farkı varsa ameliyat zamanı gelmiş demektir. Araba kullanan ya da aktif olarak çalışan kişilerde daha erken ameliyat gerekebiliyor.

Ameliyat sonrası aynı gün başlanıp yaklaşık 1 ay süreyle damla kullanmak gerekiyor. Ameliyattan sonra ilk 24-48 saat içinde mutlaka bir kontrol yapılmalıdır. Daha sonra birinci hafta ve birinci ayda kontrole gidilmelidir. Enfeksiyon riski nedeniyle iki göze aynı gün ve aynı ameliyathane şartlarında operasyon yapılması gerekiyor.

Katarakt ameliyatı sonrasında hasta bazı sorunlarla karşılaşabiliyor. Bu sorunlar gözlük ihtiyacı, göz tansiyonu yükselmesi, kapsül kalınlaşması, göz içi lensiyle ilgili sorunlar ve enfeksiyon olarak ortaya çıkıyor. Enfeksiyon, on bin ameliyatta bir görülecek kadar nadir olmasına rağmen çok ciddi bir problem oluşturuyor. Erken farkına varıldığında yoğun bir tedavi ile göz ve görme kurtarılabiliyor.

Zaman