Engellilere farklı rapor uygulaması bitecek

Bilimsel Çalışmalar
Engellinin başvurusu halinde önceki hastanenin verdiği rapor, diğer hastanelerin yanı sıra Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından da online görülebilecek.     Bu sayede engelli...
EMOJİLE

Engellinin başvurusu halinde önceki hastanenin verdiği rapor, diğer hastanelerin yanı sıra Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından da online görülebilecek.

    Bu sayede engelliler, özürlülük raporu için farklı hastanelere başvurmayacak. Hekim de bir önceki başvuru sonrası ilgili hastanede verilen özürlülük raporunda hangi unsurların göz önünde bulundurulduğuna bakabilecek.

Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanı Yrd. Doç. Dr. Mustafa Aksoy, AA muhabirine yaptığı açıklamada, engelli vatandaşların daha hızlı ve kaliteli sağlık hizmeti alabilmeleri amacıyla çeşitli çalışmaların yürütüldüğünü söyledi.

Engellilerin, özellikle özürlülüklerine ilişkin rapor alma sürecinde sıkıntı yaşayabildiklerini ifade eden Aksoy, bu vatandaşların özürlü kabul edilebilmeleri için çeşitli kriterleri taşımaları gerektiğini belirtti.

Raporların, özürlülük oranlarına göre verildiğini anlatan Aksoy, engellilerin farklı hastanelere rapor için başvurduğunda bir önceki yerde tespit edilen oranın ve rapora ilişkin bilgilerin görülemediğini, vatandaşların farklı hastanelerden farklı özürlülük oranlarında rapor alabildiğini söyledi.

Aksoy, yeni yapılacak düzenlemeyle artık alınmış raporun bir sonraki başvuruda görüleceğinin altını çizerek, ”Sağlık Bakanlığı’ndan rapor istendiğinde, aynı platformda verilen bir sağlık kurulu raporu, müteakip hasta ziyaretinde engellinin tekrar rapor talep etmesi halinde bir sonraki hastane tarafından görülebilecek. Böylece daha önce hekimlerin neye bakıp bakmadığı, hangi konuları değerlendirip değerlendirmediği anlaşılacak” diye konuştu.

Özürlü raporu verebilen hastane sayısının tüm Türkiye’de yaklaşık 380 olduğunu belirten Aksoy, vatandaşların daha önce başka bir hastaneye rapor için başvurduğunu söylemediğini, kimi özlük haklarını alabilmek için ilgili birimlere rapor sunulduğunda aranılan oran yeterli gelmediğinde farklı hastaneye başvuru yapılabildiğine dikkati çekti

Aksoy, bu durumda bir sonraki hastanede, hastanın yeni şikayetleri de göz önüne alınarak yeni bir özürlülük oranı tespit edilebildiğini ifade ederek, ”Bu da değerlendirici mercilerde sıkıntı yaratıyor. Aynı insan için birden fazla özürlülük oranları ortaya çıkıyor. Yeni yapılacak uygulama ile bu sorun ortadan kalkmış olacak” ifadesini kullandı.
    
Yeni yazılımla raporların ve engelliye ait sağlık bilgilerinin de görülebileceğini vurgulayan Aksoy, ”Bu yazılımla Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve ilgili diğer birimlerin de bunu görmesini sağlayacağız. Vatandaş, herhangi bir hak için başvuru yaptığında, bilgilerinin görünmesini kabul etmiş olacak. Online değerlendirme sağlanacak. Vatandaş, elinde raporuyla kapı kapı gezmeyecek” açıklamasında bulundu.

Bitmek üzere olan yazılımın kısa süre içinde uygulama konacağını belirten Aksoy, ”Birkaç gün deneme yaparız. Pilot uygulama yapılmayacak. Sonrasında tüm özürlü raporu veren hastanelerin tamamına genelgeyle bunu duyuracağız. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile yapılan işbirliği sonucunda, heyet raporları buraya online açılacak. Geçmişe yönelik raporlar sisteme girmeyecek” diye konuştu.

AA