‘Egzersiz Kanser Tedavisinin Parçası Olmalı’

Bilimsel Çalışmalar
Uzmanlar, kanser tedavisi gören hastaların haftada toplam 2,5 saat egzersiz yapması önerisinde bulundu. İngiltere’de kanser hastalarına yardım amaçlı Macmillan Cancer Support adlı dernek, tedavi...
EMOJİLE

Uzmanlar, kanser tedavisi gören hastaların haftada toplam 2,5 saat egzersiz yapması önerisinde bulundu.

İngiltere’de kanser hastalarına yardım amaçlı Macmillan Cancer Support adlı dernek, tedaviden sonra hastanın sürekli istirahat etmesi ve temposunu yavaşlatması anlayışının terk edilmesi gerektiğini belirtti.

Araştırmalara göre egzersiz, hastanın kanserden ölme riskini azaltıyor ve tedavinin yan etkilerini en aza indirgiyor. Derneğin "Move More" (Daha Fazla Hareket Et) başlıklı raporuna göre, İngiltere’de kanser tedavisi gören 2 milyon hastadan 1,6 milyonu fiziksel açıdan yeterince aktif değil.

‘Kalp hastalığı ve oeteoporoz riski azalıyor’

Macmillan, Sağlık Bakanlığı’nın da onayladığı yaklaşım çerçevesinde yetişkin kanser hastalarının haftada toplam 150 dakika orta derecede egzersiz yapması gerektiğine dikkat çekiyor.

Raporda, American College of Sports Medicine’ın araştırmalarına dayanarak birçok kanser türünde tedavi sırasında ve sonrasında egzersiz yapmanın sakıncası olmadığı belirtiliyor ve kanserden kurtulanların hareketsizlikten kaçınmaları öneriliyor.

Rapora göre, aktif bir yaşam tarzı, kanser ve kanser tedavisinin etkilerinin ortadan kaldırılmasına yardımcı olduğu gibi halsizlik ve kilo sorununu da önlüyor.

Macmillan’ın raporunda, "Araştırmalar, tedavi sırasında fiziksel egzersizin halsizliği artırmadığını aksine aksine hastayı enerjik kıldığını gösteriyor. Ayrıca egzersiz kanser tedavisi görenlerin kalp hastalıkları ve osteporoz riskini ve kanserin geri gelmesi olasığını azaltıyor" denildi.

Mynet