Dikkat Eksikliği Nasıl Tedavi Edilir?

Bilimsel Çalışmalar
Çabuk sinirlenmek,aşırı kızgınlık herkes için bir sorun olabilir ancak bu problem, Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) olan insanlar için daha yoğun yaşanır. DEHB’li kişiler uyaranla...
EMOJİLE

Çabuk sinirlenmek,aşırı kızgınlık herkes için bir sorun olabilir ancak bu problem, Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) olan insanlar için daha yoğun yaşanır.

DEHB’li kişiler uyaranlara daha hassas oldukları için, aşırı tepki verebilir ve hayatın tüm alanlarında ilişkileri etkileyebilen öfke nöbetleri kronik duruma gelebilir.

DEHB’liler, hayatın her alanında karşılarına çıkabilecek olan küçük hayal kırıklıklarından, reddedilmekten ve eleştirilerden kolaylıkla etkilenirler ve bu da aşırı tepki vermelerine neden olur. Kolayca üzülebilen ve rahatlıkla depresif ruh haline girebilen DEHB’liler için öfke nöbetleri ciddi sonuçlar doğurmakla birlikte kronik hale de gelebilir.

Öfkeyi kontrol altına alamamak profesyonel, sosyal ve özel yaşamda ilişkileri olumsuz etkiler, kişinin özgüveni azalır ve bu nedenle kişi sosyal yalnızlaşmaya sürüklenir.

Her insan kızgınlık hissedebilir, sorun duygunun kendisinde değil kişinin duyguyu ifade etme şeklindedir. DEHB’li kişiler, bu sorunu olmayan kişilerin aksine, bir karara varmak için yeterince uzun beklemeden harekete geçerler. Bu durum da insanların onları, sorumsuz, çocuksu olarak görmelerine ve yargılamalarına neden olur. DEHBka; tepkilerin sağlıklı verilebilmesi yönünde, DEHB’li kişilere yardımcı oluyor.

DEHBka, bu rahatsızlığa sahip kişilerin çevrelerine ve durumlara nasıl tepki verdiklerini gözlemlemelerini ve iç dünyalarında hissettikleri kızgınlık, utanç, kendilerini başarısız görme duygularının farkına varmalarını sağlıyor.

Sonraki aşamada, duygularını doğru kelimelerle açıklayabilme ve kızgınlıkla başa çıkma becerilerini geliştirme üzerine çalışıyor. En önemlisi de bunları yaparken beyindeki biyolojik durumun ani öfke patlamalarına sebep olduğunu hatırlatırken, küçük adımlarla ilerleme bilincine sahip olmalarını sağlıyor.

Bu sayede DEHB’li kişiler; beklentilerini küçültüp basitleştirirken, kendileri ve çevrelerine karşı bakış açılarını olumlu yönde geliştiriyorlar.

Profesyonel Dikkat Eksikliği Koçluğu sertifikalı, Psikoloji Yüksek Lisanslı S. Tana Alalu ve Eda Aydoğan tarafından kurulan Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu Koçluk Akademisi (DEHBka): sadece yetişkinlerin değil, tüm DEHB’li bireylerin, "Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu" rahatsızlıklarıyla başa çıkabilmelerine ve gündelik yaşamlarında daha etkin olmalarına yardımcı oluyor.

DEHB; çalışmalarını gerektiğinde psikologlar, psikiyatrisiler ve özel eğitim uzmanları ile birlikte bütünsel bir yaklaşım eşliğinde gerçekleştiriyor.

Aktüel Psikoloji