Denizden Gelen Tehlikeye Dikkat!

Bilimsel Çalışmalar
Midye, kalamar ve karides gibi dip ürünlerin içerdikleri ağır metaller, sağlığımıza zararlı Hobi olarak beslenen evcil hayvanlar… Ticari amaçla bakılan ve etinden, sütünden ya da yumurtasından f...
EMOJİLE

Midye, kalamar ve karides gibi dip ürünlerin içerdikleri ağır metaller, sağlığımıza zararlı

Hobi olarak beslenen evcil hayvanlar… Ticari amaçla bakılan ve etinden, sütünden ya da yumurtasından faydalanılan canlılar… Her birinin kendine has hastalık yapıcı özelliği var. İnsanlara vücutlarında bulunan ve kendileri için zararlı olmayan maddeleri bulaştıran hayvanlar; parazit, şarbon, brucella, kuduz gibi hastalıklara davetiye çıkarıyor.

Memorial Şişli Hastanesi Klinik Laboratuvarlar Koordinatörü ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Kenan Keskin, hayvanlardan insanlara bulaşan hastalıklarla ilgili bilgi verdi: “Midye ve bazı deniz ürünlerini tüketmek; kurşun, lityum, mangan, kobalt ve civa gibi ağır metallerin vücuda girmesine yol açar. Midye dip ürünü olması nedeniyle ağır metalleri daha çok içine alır ve en kirli noktalardan insanlara ulaşır. Pişirmeyle bu metaller  yok olmaz. Mutlaka tüketilecekse pişirilme ve hazırlanma şartlarının çok iyi olmasına özen gösterilmeli.

Balık eti, salmonella ve paratifo etkenleri taşıdığı için, hastalık bulaşmasına neden olabilir. Özellikle kanalizasyon sularının karıştığı yerlerden tutulan balıklarda tehlike  oranı daha yüksek.

Hayvanlardan bulaşan hastalıkların en önemlilerinden biri, kuduz.  Hayvanlar, taşıdıkları mikrobu ısırma yoluyla insanlara bulaştırır. Kuduz virüsü, beyinde hastalık yapar. Ölüme neden olduğu için özellikle kafadan ısırıklarda ilk bir, vücudun herhangi bir yerindeki ısırıktaysa birkaç saat içinde kuduz konusunda uzmanlaşmış bir merkeze başvurmak gerekir. Bu merkezde, kişiye aşının yapılıp yapılmayacağı ve hayvanın gözlem altına alınıp alınmayacağı belirlenir.