Çorbaya, Salataya, Sarmaya Ebegümeci

Bilimsel Çalışmalar
Özellikle yaşlılar ve gelişme çağındaki çocuklara faydaları saymakla bitmez. Tazesinden salata yapılabilir. Birazcık maharetliyseniz yapraklarından sarma bile sarabilirsiniz. Bir bahçe kenarında kolay...
EMOJİLE

Özellikle yaşlılar ve gelişme çağındaki çocuklara faydaları saymakla bitmez. Tazesinden salata yapılabilir. Birazcık maharetliyseniz yapraklarından sarma bile sarabilirsiniz.
Bir bahçe kenarında kolayca bulabileceğiniz, yaprakları geniş ve parçalı, çiçekleri kırmızıya çalan pembe renkli bu bitkiyi yaz aylarında toplayıp kurutun. Kış için bez torbada veya cam kavanozda muhafaza edin. Ebegümeci de tıpkı hatmi çiçeği gibi göğüs hastalıklarında kullanılan ‘dört çiçek şurubu’nun terkibinde yer alır. Aslında bu çiçeklerin sayısı yedidir: Ebegümeci, menekşe, hatmi, sığırkuyruğu, kediayağı, devetabanı ve gelincik… Bu şifalı bitkilerin hepsinin uyuşturucu tesiri bulunur. Bilinen en eski metinlerde bile göğüs hastalıklarının tedavisi için kullanılan bir bitki olarak geçer ebegümeci. Göğsü yumuşatmak için kolayca yapılabilecek şu tarifi deneyin: Bir litre suda kırk gram kadar ebegümecini haşlayın, yalnızca on dakika dinlendirip aralarda birer çay bardağı için. Mutlaka tatlandırmanız gerekiyorsa balla tatlandırın.

Ebegümeci Hazır yemek: Ebegümecinin tek başına çorbasını yapabileceğiniz gibi, hazırlayacağınız başka çorbalara da rahatlıkla katabilirsiniz. Özellikle yaşlılar ve gelişme çağındaki çocuklara faydaları saymakla bitmez. Ebegümecinin tazesinden salata yapabilirsiniz. Etle birlikte yiyebilirsiniz. Hatta biraz maharetliyseniz tıpkı yaprak sarması gibi pirinçli ve etli sarması bile yapılabilir.

Vakti çabuk tükettiğimiz, yine de her şeye birden yetişemediğimiz günümüzde hazır gıdalara da rağbet arttı. İşte size basit ancak çok şifalı hazır bir ebegümeci yemeği: Taze ebegümecini iyice temizleninceye kadar yıkayın. Çok az yağ, çok az su ve pirinçle ıspanak gibi pişirin. Sarımsak yoğurtla servis yapın. Herhangi bir sebze çorbasının içine taze veya ufalanmış kuru ebegümeci katıp çorbanızı daha lezzetli ve şifalı hâle getirebilirsiniz.

Ebegümeci ve bütün koyu yeşil yapraklı sebzelerin bol miktarda A ve C vitamini ve biraz da protein ihtiva ettiğini biliyor musunuz? Bu arada bu sebzeleri az suda ve fazla pişirmemeniz gerektiğini unutmayın. Böylelikle sahip oldukları değerlerin kaybını en alt seviyede tutmuş olursunuz.

Ateş düşürücü: Ebegümeci, ateşli hastalıklarda ateşi düşürür ve vücudu rahatlatır. Boğazınızda ağrının başladığını hissettiğinizde bir tutam ebegümecini bir cezvede haşlayın (üzerine kaynamış su ekleyin). Beş dakika kadar dinlendirdikten sonra cezveden süzerek çıkardığınız ebegümeci yaprak ve varsa köklerini de temiz bir tülbendin üzerine sıcak sıcak yayıp hemen boğazınıza bağlayın. Bu lapa soğuduktan sonra aynı işlemi birkaç defa tekrarlayın. Bu arada geride kalan suyuna bal ekleyip gargara yapın, hem de için. Boğaz ağrılarına karşı bu pratik tedavi yöntemini küçüklüğümüzden beri annem bize, bizler de hem ailemize hem de çevremizdeki dostlarımıza uyguluyoruz. Sonuç hakikaten mükemmel; benden söylemesi.

Midenizin dostu: Yaklaşık on gram kadar ebegümeci kökünü bir litre suda kaynatıp kullanın, midenizi düzeltir, bulantı ve kusmaları önler. Bağırsaklara yumuşaklık verir, idrar söktürüp göğsü yumuşatır.

Pamukçukta ve böcek sokmalarında ebegümeci: Eğer ebegümeci yapraklarını yakı şeklinde arı ve böceklerin soktuğu kısımlara koyarsanız faydasını görürsünüz. Zehirli örümcek sokmalarına karşı lapası iyi gelir. Ayrıca mesane ve böbrek yaralarında çiçeğinin suyu kaynatılıp içilirse şifa bulunur. Ebegümeci suyu aynı zamanda bebek ve çocuklardaki pamukçuğa karşı da tesirli bir bitkidir. Ebegümeci ile ilgili son bir not, gülhatmi ailesine mensup olduğu için ebegümecini özellikle gülhatmilerin gölgesinde bulabilirsiniz veya kendiniz gülhatmi ile birlikte yetiştirebilirsiniz ki ikisini de yapmak çok kolay.

Zaman