Çölayak Hastalığı nasıl tedavi edilir?

Bilimsel Çalışmalar
Kökleri Mezopotamya ve Anadolu’ya dayanan insanlığın binlerce yıl önce tarımı keşfetmesiyle tanıştığı hastalık çölyak iştahsızlık, kansızlık, kilo kaybı, sindirim sisteminde ağır problemlerle kendini ...
EMOJİLE

Kökleri Mezopotamya ve Anadolu’ya dayanan insanlığın binlerce yıl önce tarımı keşfetmesiyle tanıştığı hastalık çölyak iştahsızlık, kansızlık, kilo kaybı, sindirim sisteminde ağır problemlerle kendini gösteriyor. Akşam’da yer alan habere göre içinde glüten bulunan buğday, çavdar, arpa gibi gıdalardan uzak duracağınız bir yaşam tarzını benimsediğiniz takdirde hastalığı kontrol altına alabilirsiniz.

İLTİHABI BAĞIRSAK HASTALIĞI

Kadıköy Şifa Ataşehir Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. İrfan Berber, “Çölyak hastalığı, gluten içeren buğday, çavdar, arpa alımıyla uyarılan iltihabi bir ince bağırsak hastalığıdır” dedi. 

Berber, hastalığın ilginç bir şekilde özellikle 1950’lerde Avrupa kökenli beyaz ırkta görüldüğünü, ancak 1970’li yıllarda kanda ilişkili antrikorların saptanması ile dünyanın her yerinde benzer sıklıkla rastlandığını ifade etti. 

2 HAFTALIK DİYET

Binlerce yıllık bir geçmişe ve insanı çok rahatsız eden bir tabloyla görülmesine karşılık Çölyak hastalığı kontrol altına alınabiliyor. Dr. Berber, çölyak nedeniyle glütensiz diyete başlayan hastaların yüzde 90’nında 2 haftalık diyet sonrası düzelmenin görüldüğünü belirterek “Tedaviye cevapsızlığın en sık nedeni diyetteki glüten kaçağıdır. Diğer sebepler arasında enfeksiyonlar, pankreas yetersizliği, besin alerjileri ve diğer tip kolitler olabilir. Hastaların küçük bir yüzdesinde uygun diyete rağmen kalıcı bağırsak yapı değişiklikleri olabilir, farklı bir neden bulunamaz” diye konuştu. Ayrıca Berber, glütene maruz kalma süresi ile hastalığın başlama ve gelişme süresinin de doğru orantılı olduğunu söyledi. Berber, “Küçük yaşta bu hastalığa yakalanan bebekler için en ideali beslenme düzenine dikkat edilen bir anne sütüdür” diye konuştu. 

BU BELİRTİLERE DİKKAT!

Tekrarlayan karın ağrısı ve kusma 

Dişlerde kalıcı mine kaybı 

Yüksek riskli gruplar 

Kemik erimesi 

İştahsızlık 

İnatçı, kronik ishal 

Kronik kabızlık 

Kısa boy 

Kansızlık