Cilt gibi gözler de güneşte yanıyor

Bilimsel Çalışmalar
Mersin Devlet Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Veli Çam, güneşin cilt gibi gözleri de yaktığını belirterek, gözler ultraviyole ışınlarından korunmadığı takdirde körlüğe kadar gidebilen göz ha...
EMOJİLE

Mersin Devlet Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Veli Çam, güneşin cilt gibi gözleri de yaktığını belirterek, gözler ultraviyole ışınlarından korunmadığı takdirde körlüğe kadar gidebilen göz hastalıkları ile karşı karşıya kalınabileceği uyarısında bulundu. Güneşin gözlere etkisi ve korunma yolları konusunda açıklama yapan Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Veli Çam, mevsim itibariyle çok yoğun ve uzun saatler güneşe ve sıcağa maruz kalındığını söyledi. Güneşin, cilt gibi gözleri de yaktığına dikkat çeken Çam, güneşin yakıcı etkilerinde ağırlıklı rolü ultraviyole ışınlarının oynadığını kaydetti. Ultraviyole ışınlarının hemen ortaya çıkan ve uzun dönemde oluşan etkileri olduğuna işaret eden Çam, "Hemen ortaya çıkan etkileri, cildin yanması gibi gözün ön tabakalarının hatta arka tabakalarına kadar yanabilmesi. Bunun farkına varmak çok önemli.

Bir de uzun vadede insanın yaşlanması sonucunda görülen, körlükle sonuçlanan bir takım göz hastalıklarına yol açmakta güneşin ultraviyole etkileri. Bunlardan korunmak şart" dedi. Gözün yanmasına kar körlüğü ve kaynak almasını örnek gösteren Op. Dr. Çam, halk arasında kar körlüğü ya da kaynak alması diye bilinen, birçok insanın yaşadığı bir takım rahatsızlıklar olduğuna işaret etti. Bunlarda rol oynayan etkenin de ultraviyole ışınları olduğunu ifade eden Çam, kar kayağı ya da dağcılık yapan insanlarda ultraviyole ışınlarına maruz kalma oranının çok yüksek olduğunu vurguladı.

Toprak ve doğadaki diğer elemanların ultraviyole ışınlarını yansıttığını, en yüksek ultraviyole yansıtıcısına sahip olan yüzeyin ise kar olduğunu aktaran Çam, "Dünyaya gelen ultraviyolenin yüzde 88 gibi bir oranını kar yansıtmaktadır. Buna bağlı olarak gözün ön tabakalarında kar yanığı meydana gelmekte, hatta arkada sarı noktayı da etkileyebilmektedir. Bunun sonucunda gelişen gözün ön ve arka tabakalarındaki yanığın bir benzeri de güneş yanığı olarak andığımız etkinin sonucunda oluşuyor. Aynı etki. Körlüğe kadar gidebilen bir durumla karşı karşıya kalınabilir. Güneşin kısa sürede meydana gelen yanıklarında, kaynak yanıkları ya da kar körlüğü dediğimiz benzer tablolar oluşmakta. Uzun dönemdeki etkilerinde ise gözde katarakt, et oluşması, sarı nokta hastalığının daha sık görülmesi, göz kapaklarında kapak tümörlerinin sıklığının artması gibi olumsuzluklar ortaya çıkmakta. Bu, milyonları ilgilendiren bir halk sağlığı problemine dönüşmekte" diye konuştu.

İHA