Cep Telefonları Tehlike mi Saçıyor?

Bilimsel Çalışmalar
Boğaziçi Üniversitesi Elektirik ve Elektronik Mühendisliği bölümü Öğr. Görevlisi Prof. Dr. Selim Şeker cep telefonunun zararları konusunda başı çeken en önemli kaynağın baz istasyonu olduğunu ve bunun...
EMOJİLE

Boğaziçi Üniversitesi Elektirik ve Elektronik Mühendisliği bölümü Öğr. Görevlisi Prof. Dr. Selim Şeker cep telefonunun zararları konusunda başı çeken en önemli kaynağın baz istasyonu olduğunu ve bunun insan vücudunda kısa sürede etkilerinin oluşabileceğini belirtti.

Samanyolu Haber Radyo’da yayınlanan Elif Tank’ın hazırlayıp sunduğu Ekoloji Günlüğü programına bu haftaBoğaziçi ÜniversitesiÖğr. Üyesi Prof. Dr. Selim Şeker konuk oldu.

Şeker konuyla ilgili olarak; baz istasyonlarının uzun vadeli olarak insanın moleküler ve kimyasal bağlarına, hücre yapısına, bağışıklık sistemine etki ettiğini hatta baz istasyonunun çevresinde ki ağaçların soluk ve zayıf olmasına, büyümede yavaşlamaya neden olabileceğini ifade etti.

Prof. Dr. Selim Şeker İspanya ve Danimarka’da yapılan bir araştırmaya da değindi. Yapılan araştırmalar neticesinde baz istasyonu çevresinde kuş ve örümceğin yuva yapamadığını ancak istasyon kaldırıldığı zaman tekrardan yuva yapmak için geldiklerini ve bununla ilgili literatürde bir çok çalışma olduğunu söyledi. Şeker, cep telefonlarının zararlarından sakınmak konusunda sadece baz istasyonlarından uzaklaşmanın faydalı olamayacağını bircep telefonutaşıyıcısı olmak bile zararlı olması için yeterli bir durum olduğunu söyledi. Eskiden evlerdeki en büyük elektromanyetik kirliliğin buzdolabı ve radyo olduğunu ama günümüzde bunun iki katına çıktığını ve bunun katlanarak arttığını söyledi.

Boğaziçi Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği bölümü Öğr. Görevlisi Prof. Dr. Selim Şeker, insanların kendilerine soru sorması gerektiğini bu zararlarının oluşmasının sanayi devrimine dayandığını bu dönemde insanların atıkları bilinçsizce etrafa yaydığını ve bu problemleri çözmek için çevreye duyarlı insan yetiştirilmeye başlandığını söyledi. Çevre kirliliği demek elektromanyetik kirlilik demektir diyen Şeker, içinde bulunduğumuz bilgi çağında da aynı hataları yapmamamız gerektiğini vurguladı.

Cep telefonunun kullanım yaşının düşmesine de değinen Prof. Dr. Şeker, çocuklarının kafataslarının daha küçük ve ince olmasından dolayı elektromanyetik dalgaların daha çok zarar verdiğini özellikle kullanımının gelişim dönemine denk gelmesiyle birçok hastalığı da beraberinde getirdiğini söyledi. Cep telefonlarının psikolojik etkilerine de değinen Şeker, cep telefonunun insan vücudunda bir takım yapısal değişikliklere neden olduğunu bununda insan vücuduna psikolojik olarak etkilediğini dile getirdi.

Samanyolu Haber