Bu hastalık uykuda yakalıyor!

Bilimsel Çalışmalar
Star gazetesinde yer alan habere göre; apne olarak da bilinen uyku apnesi, uyku sırasındaki solunum duraklamalarından kaynaklanan ve uyku düzeninin bozulmasına sebep olan önemli bir hastalık türüdür. ...
EMOJİLE

Star gazetesinde yer alan habere göre; apne olarak da bilinen uyku apnesi, uyku sırasındaki solunum duraklamalarından kaynaklanan ve uyku düzeninin bozulmasına sebep olan önemli bir hastalık türüdür. Bu hastalığın görüldüğü kişilerde, uyku esnasında yaklaşık 10 saniye solunum durması yaşanır.

Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Levent Çoban, uykuda nefessiz kalınan 10 saniyelik sürede birçok ölümün meydana geldiğini belirtti. Çoban, “uyku apnesi”yle ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

HASTALIĞI HAFİFE ALMAYIN

Uyku apnesi sırasında, solunum tamamen durmuş oluyor ve dolayısıyla, kalbe ve beyne giden oksijen kesilmiş oluyor. Bu nedenle, ölümlerin kaçınılmaz olduğunu ifade eden Çoban, birçok kişinin bu hastalığı hafife aldığını belirtti.

“GÜN İÇERİSİNDE AŞIRI SİNİRLİ OLUNUR”

Gece boyunca, beyne yeterli oksijen gitmediğinden ve solunum tamamen durduğundan, hasta sabah çok uykulu ve dinlenmemiş kalkar. Gün içinde halsizlik, yorgunluk özellikle, öğleden sonra uyku hali, gün içerisinde aşırı sinir, stres yapar. Hastalığın yol açtığı solunum durması nedeniyle kalbe bir süre oksijen gitmediği için uyku apnesi olan kişilerde, ritim bozuklukları, sıkışma ve yüksek tansiyon rahatsızlıkları görülebilir.

DAHA ÇOK ERKEKLERDE GÖRÜLÜYOR

Hastalığın, 30 yaş ve üzerinde görüldüğünü ifade eden Çoban, uyku apnesine, obezite sınırındaki yani vücut kitle endeksi 25’in üzerindeki şişman erkeklerde, çok daha sıklıkla karşılaşıldığını belirtti.

UYKUDA ÖLÜMLERE NEDEN OLUYOR

Uykudaki ani ölümlerin büyük çoğunluğunda, uyku apnesi saptandığını ifade eden Çoban, bu denli riskli bir hastalık olması sebebiyle mutlaka, uyku testlerinin yapılması gerektiğini belirtti. Çoban şöyle devam etti:

MUTLAKA UYKU TESTİ YAPTIRMALISINIZ

“Hastaya mutlaka uyku testi yapmak gerekiyor. Bu testte, uyku tıkanıklığının sebebi belli oluyor. Tıkanmanın kaynağının; burun ya da geniz seviyesi, yumuşak damak ya da küçük dilden mi olduğunu bulabiliyoruz. Daha sonra çözüme yönelik tespitler yapıyoruz. Örneğin; burun kemiğinden kaynaklanıyorsa ya da burun etlerinin büyüklüğünden kaynaklanıyorsa, radyo frekans yöntemiyle küçültüyoruz. Küçük dilde yumuşak damak sarkıklığına bağlı uyku apnesi varsa, son yıllarda bizim de uyguladığımız, poliklinik şartlarında 10 dakikada uygulanabilen basit, ağrısız, titanyumdan yapılan 3 adet yumuşak implantı damağa yerleştiriyoruz. Bu yöntem, bir ay içerisinde uyku apnesini tamamen sonlandırabiliyor. Ama öncesinde mutlaka uyku testinin yapılması gerekiyor.”

KALBE VURUYOR!

Hastalığın, beraberinde daha riskli rahatsızlıkları getirdiğini belirten Çoban, bunların içinde en önemlisi ve risklisinin, yüksek tansiyon olduğunu söyledi. Bunların yanında; kalpte ritim bozuklukları ve ileri dönemde kalp yetmezliği, uyku bozuklukları, sinirlilik, depresyon, cildin işlev bozuklukları gibi hastalıkların geldiğini açıkladı.

HORLAMA, UYKU APNESİNİN EN AĞIR ŞEKLİ

Horlamanın da uyku apnesi döneminde önemli olduğunu ifade eden Çoban, horlama, nefessiz kalma dönemiyle kesiliyorsa onun adı uyku apnesidir. Horlamanın en ağır, en tıkayıcı, en şiddetli halidir, dedi.

Hastalıkla ilgili öncelikle, kilo verilmesi gerektiğini vurgulayan Çoban, düzenli sporun, yarım saat yürüyüşün, tedavide çok önemli olduğunu ekledi. Daha sonraki tedavi yönteminin testle başladığını belirten Çoban, hastalığın hafife alınmaması gerektiğini ve belirtiler varsa mutlaka doktora danışılmasının önemini dile getirdi.