Bit ve Grip Uyarısı

Bilimsel Çalışmalar
Giresun Görele Toplum Sağlığı Merkezi Aile Hekimi Dr. Muammer Şenol, mevsim itibari ile okullarda bitlenmeye ve gribal enfeksiyonlara dikkat karşı uyardı. Şenol, okullarda öğrencilerin bitlenmesi konu...
EMOJİLE

Giresun Görele Toplum Sağlığı Merkezi Aile Hekimi Dr. Muammer Şenol, mevsim itibari ile okullarda bitlenmeye ve gribal enfeksiyonlara dikkat karşı uyardı.

Şenol, okullarda öğrencilerin bitlenmesi konusuna değinerek toplum içinde ‘bitlenme’ kelimesinin kabul edilemez bir unsur olduğuna dikkat çekti. Dr. Muammer Şenol, "Bitlenme öğrencilerin ve ailelerinin psikolojilerini olumsuz yönde etkiliyor. Bunun için bu illete yakalanmadan önce tedbir almak gerekiyor." dedi.

Özellikle ilköğretim öğrencilerinde rastlanabilen bitin sağlık açısından olumsuzluk teşkil ettiğine değinen Dr. Şenol, "Bilhassa ülkemizin kırsal kesimlerinde bu olguya sıkça rastlanıyor. Bit insanlar arasında yakın kişisel temas ve eşya paylaşımı yoluyla kolaylıkla yayılabilir. Aileler bu konuda titiz davranmalı, çocuklarının günlük bakımlarının yanı sıra bit kontrolü de yapmalıdır. Bitler, genellikle kepekle karıştırılabilir ancak kepek gibi kolaylıkla saçlardan ayrılmaz.

Pirefin veya permetin içeren şampuanlar ve reçeteli ilaçlarla bitlenmeye karşı önlem alınabilir. Bit için özel şampuanlar kullanılmalı, şampuan tedavisinin ardından saçlar sirke ile durulanmalıdır. Bit ev eşyalarına bulaşmışsa eşyalar 54 derecede sıcak suyla yıkanmalı ve 20 dakikalık sıcaklıkta kurutulmalıdır. Toplum sağlığı bizim için her zaman önde gelmektedir. Bu konu ilgili bir çok çalışma yaptık ve çalışmalarımız devam etmektedir. Halkımız da bu konuda dikkatli ve duyarlı olmalıdır." dedi.
Aile Hekimi Dr. Muammer Şenol ayrıca kış mevsiminin başlamasıyla birlikte grip vakaalarında artış gözlendiğine dikkat çekerek aşı olunmasını tavsiye etti.

Şenol, "Vatandaşlarımıza Grip olma riskinin en aza indirilmesi için aşı yaptırmalarını tavsiye ediyoruz. Kış mevsiminin başlamasıyla birlikte soğuk algınlığı ve grip gibi birçok hastalıkta artış gözleniyor. Grip olma riskinin en aza indirilmesi için vatandaşlara aşı yaptırmalarını tavsiye ediyorum.

Grip ateş, öksürük, baş ağrısı, halsizlik ve kas ağrıları ile seyreden akut bir virüs hastalığıdır. Bu hastalığa yakalanma riskini en aza indirmenin yolu da aşılanmaktır. Çünkü bu tür rahatsızlıklar ülkeler ve kıtalar arası yaygınlaşma özelliğine sahip olduğundan ciddi akciğer hastalıklarına yol açabilmektedir." diye konuştu.

Star