Bilimadamları miyop yapan geni keşfetti

Bilimsel Çalışmalar
İngiltere’de bilim insanları, lens ve ameliyatlarla özellikle çocuklarda körlüğe varacak derecede çeşitli komplikasyonlarla risk oluşturan miyop genlerini tespit etti.   Artık aileler çocuk...
EMOJİLE

İngiltere’de bilim insanları, lens ve ameliyatlarla özellikle çocuklarda körlüğe varacak derecede çeşitli komplikasyonlarla risk oluşturan miyop genlerini tespit etti.
 
Artık aileler çocukları için lens veya lazer ameliyat için çaba harcamayacak. Bundan böyle gelecek nesil körlüğe de yol açan gözde komplikasyon riskinden kurtulmuş olacak.
 
Çocukların televizyon, bilgisayar önünde çok zaman harcaması ve kapalı alanlarda daha fazla yaşamalarından dolayı miyopluk milyonlarca çocuğu etkiliyor. Gözbebeğinin aşırı büyümesiyle oluşan miyopluk çocukluk yıllarında başlıyor ve makula dejenerasyonu ve körlüğe neden olabiliyor.
 
Üç yıl önce miyopluğa neden olan ilk gen, Londra King’s College’dan Chris Hammond tarafından bulunmuştu. Şimdi uluslararası bilim insanlarından oluşan bir ekip dünyanın çeşitli ülkelerinden 45 bin insanın verilerini inceleyerek daha fazla gene ulaştı.
 
Daily Mail gazetesinde yer alan habere göre Prof. Hammond, “Bu çalışma ilk ekz miyopluğa neden olan bir grup geni açığa çıkardı. Bazı genler var ki riski on kat daha artırıyor” dedi.
 
Ayrıntıları Nature Genetics dergisinde yayımlanan araştırmayı değerlendiren Prof. Hammond “Şimdi miyopluğa neden olan genetik tetikliyicileri anladık, artık bunları engelleyecek keşifleri yapmamız lazım” dedi. Hammond ilaç üzerinde çalışmanın 15 yılı bulabileceğini söyledi. 

Sansürsüz haber