Beyin Tümörüne Karşı Bluetooth

Bilimsel Çalışmalar
Bluetooth kulaklık üreticilerinden Jabra, Dünya Sağlık Organizasyonu’nun düzenlediği etkinlikte, cep telefonu kullanıcılarına Bluetooth kulaklık kullanmalarını önerdi. Cep telefonlarının yaydığı...
EMOJİLE

Bluetooth kulaklık üreticilerinden Jabra, Dünya Sağlık Organizasyonu’nun düzenlediği etkinlikte, cep telefonu kullanıcılarına Bluetooth kulaklık kullanmalarını önerdi.

Cep telefonlarının yaydığı radyasyona oranla 800 kat daha az radyasyon yayan Bluetooth kulaklıkların, uzun vadede beyin tümörü oluşumunu engelleyeceği belirtiliyor.

Teknolojinin gidişatı doğrultusunda neredeyse her konuda kablosuz çözümler üretiliyor fakat anlaşılan o ki o pek sevmediğimiz kablolar uzun vadede başımıza dert açacak. Umarız insanoğlu kablosuz ürünlerden fazla zarar almadan daha az zararlı çözümler üretmeyi başarır

Cep telefonlarındaki tehlike onaylandı!

Dünya Sağlık Örgütü, cep telefonunun beyin kanserine yol açabileceğini açıkladı: “Kanıtlar, cep telefonunun şüpheli kanser yapıcı sınıflamasına alınması gerektiğini gösteriyor”

Birleşmiş Milletler’e bağlı Dünya Sağlık Örgütü (WHO) yıllardır süren “Cep telefonları kanser yapar mı?” tartışmasına son noktayı koydu. Örgüt, cep telefonu kullanımının beyin kanserine yol açabileceğini bildirdi.

Araştırmayı gerçekleştiren ve örgüte bağlı Kanser Araştırmaları Kurumu (IARC), sonucu Fransa’nın Lyon kentinde düzenlenen bir toplantıda açıkladı. 8 gün süren toplantıya 14 ülkeden 31 kanser uzmanı katıldı.

Grup Başkanı Jonathan Samet, “toplanmaya devam eden kanıtların cep telefonunun şüpheli kanser yapıcı sınıflamasına alınması gerektiğini gösterdiğini” belirtti. Samet, bu sınıflandırmanın cep telefonunun kanser yapma riski olduğu ve kanser riski ile cep telefonu arasındaki ilişkinin yakından izlenmesi gerektiği anlamına geldiğini bildirdi.

5 sınıflandırma yapıyor
Cep telefonlarındaki kanser riski üzerine ilk kez uyarıda bulunan Dünya Sağlık Örgütü, “mümkünse cep telefonundan uzak durmak ve kullanmamak gerektiğini” ekledi.

Kurum tarafından yapılan açıklamada, sonucun son yıllarda cep telefonları ile ilgili gerçekleştirilen yüzlerce bilimsel araştırmaya dayandırıldığı belirtildi. DSÖ kanser yapıcı maddeler için 5 sınıflandırma yapıyor.

Grup 1’de kanser yapanlar, Grup 2A’da muhtemel kanserojenler, Grup 2B’de olası kanserojenler, Grup 3’te kansere neden olmayanlar ve Grup 4’te henüz sınıflandırılmayanlar yer alıyor.

Bu ölçekte cep telefonları 2B yani “olası kanserojenler” kategorisine giriyor. IARC sözcüleri, bilimsel araştırmalarla elde edilen sonuçların cep telefonlarını kanser açısından potansiyel tehdit olarak tanımlamak için yeterli olacağını belirtirken, araştırmaların sürdürülmesi gerektiğini söylüyor.

1971’den bu yana yaklaşık 900 etken üzerinde incelemeler yapan Merkez, yaklaşık 400 etkeni ‘kanserojen’ ya da ‘kanserojen olabilir’ kategorilerinde sınıflandırmıştı.

Neden tehlikeli?
Raporda, cep telefonlarının yaydığı radyo frekansları ile beyin hücrelerine zarar verip tümöre yol açabildiği açıklandı. Mikrodalga fırınların yaydığına benzer miktarda radyasyon yayan telefonlar, hafıza fonksiyonlarında da gerilemeye neden olabiliyor.

Ne yapmalı?
Kanser Araştırmaları Kurumu, cep telefonunun tehlikeleriyle ilgili araştırmalar tamamlanana kadar kullanıcılara, kulaklık kullanmalarını ve konuşma sürelerini azaltmalarını tavsiye ediyor. Kurum telsiz telefonlar konusunda da aynı öneride bulunuyor. Kanser uzmanı Robert Baan, 10 yıl boyunca günde az yarım saat cep telefonu ile konuşan kişilerde kanser hastalığı görülmesi ihtimalinin oldukça yüksek olduğunu belirtiyor.

8 Sütun