Bazıları neden hızlı yaşlanır?

Bilimsel Çalışmalar
ABD, İngiltere, İsrail ve Yeni Zelanda’dan araştırmacılar, fiziksel olarak 38 yaşına giren insanların, biyolojik yaşlarının büyük değişkenlik gösterebileceğini belirlediklerini söylüyor. Bazı 38 yaşın...
EMOJİLE

ABD, İngiltere, İsrail ve Yeni Zelanda’dan araştırmacılar, fiziksel olarak 38 yaşına giren insanların, biyolojik yaşlarının büyük değişkenlik gösterebileceğini belirlediklerini söylüyor. Bazı 38 yaşındaki insanlar 20 yaşındaki bireylerin vücuduna sahip olurken, bazılarının vücudu ise 60 yaşındaki bir bireyin vücuduna benzeyebiliyor.

Duke Merkezi’nde yaşlılık üzerinde uzman olan Dan Belsky, araştırma sonuçlarında insanların yaşlanma hızının nasıl olacağının genç yaşlarda ortaya çıktığını söylüyor.

Belsky ayrıca, “Yaşamınızın en canlı en sağlıklı zamanında değişikliğin farkına varmadığımızı sanıyorduk. Ancak araştırmalarımızda bunun böyle olmadığını görmek şaşırtıcı oldu. İkinci bir sürpriz de, araştırmaya katılanların birçoğunda gördüğümüz değişiklik farkı oldu. Bazıları çok yavaş yaşlanırken, bazılarının çok hızlı yaşlandığını gördük,” dedi.

Yeni Zelanda’da yaşlanmayla ilgili nedenleri araştıran Dunedin Uzun Yaşam Araştırması’nın verileri, diğer bilim insanları tarafından inceleniyor.

Araştırma, 26 yaşında olan 1.000 kişinin, kan damarları uyumu, böbrek ve karaciğer fonksiyonları, metabolizma ve bağışıklık sistemlerinin seviyesi gibi on sekiz biyolojik özelliğini inceledi.

Araştırmaya katılanlar 32 ve 38 yaşlarına bastıklarında aynı inceleme süreci uygulandı.

Ortaya çıkan veriler doğrultusunda, her insanın yaşlanma hızını ortaya koyan bir hesaplama geliştirildi.

Belsky, genellikle yaşlılar için yapılan testler katılımcılara verildi dedi.

VOA’nın haberine göre katılımcıların “Denge, güç ve motor koordinasyonlarını test ettik” diyen Belsky, “Yürüyüş mesafesi, merdiven çıkma, ağırlık kaldırma gibi fiziksel sınırlamaları hakkında bilgi aldıktan sonra katılımcılara özel uyarlanmış testler verdik. Hızlı yaşlanan bireylerin daha zayıf ve güçsüz olduklarını ve dengelerinin gelişmemiş olduğunu gördük. Ve bu katılımcılar da bize, yaptığımız mülakatta zaten bize aynı sorunları bildirmişti. Bu katılımcılar halen 38 yaşında ve henüz herhangi bir kronik hastalığı bulunmuyor,” diye sözlerine devam etti.

Araştırmacılar, daha sonra üniversite öğrencilerine katılımcıların resimlerine bakmalarını istedi.

Resimlere bakan öğrenciler, resimlerdeki insanların gerçek yaşlarından ya daha genç ya da daha yaşlı olduğunu söyledi. Belsky ayrıca, çalışmalarında daha hızlı yaşlandığını ölçtükleri katılımcıların, öğrencilerin daha yaşlı gördüklerini söyledi.

Araştırma sonuçları, Ulusal Akademi Bilimleri Tutanakları Dergisi’nde yayınlandı.

Yaşlanma hızını inceleyen araştırmacılar, yaşa bağlı hastalıkları erken yaşta tespit edebilmeyi ve bu şekilde erken tedavi yöntemleri geliştirmeyi umuyor.