Baş Dönmesi, Ne Zaman Ciddiye Alınmalı?

Bilimsel Çalışmalar
Hemen herkes hayatının bir döneminde baş dönmesi şikâyeti ile karşılaşır. Vertigo olarak da adlandırılan baş dönmesi, çoğu zaman basit rahatsızlıkların belirtisidir.   Bazı durumlarda ise c...
EMOJİLE

Hemen herkes hayatının bir döneminde baş dönmesi şikâyeti ile karşılaşır. Vertigo olarak da adlandırılan baş dönmesi, çoğu zaman basit rahatsızlıkların belirtisidir.
 
Bazı durumlarda ise ciddi hastalıkların habercisi olabilir. Kadıköy Şifa Ataşehir Hastanesi nöroloji uzmanı Dr. Ebru Nur Yavuz, vertigoyu genel anlamda baş dönmesi, arkaya ve öne gitme veya düşme hissi olarak tarif ediyor. Ancak tansiyon düşmesi ile ilgili baş dönmeleri bu kapsamda sayılmıyor. Yavuz, vertigonun, iç kulak, denge siniriyle ilgili hastalıklarda, beyin sapı ve beyinciği tutan hastalıklarda görülebileceğini belirtiyor. Kulak hastalıklarına bağlı baş dönmelerinde kulak çınlaması, işitme azlığı, kulakta basınç hissi, bulantı-kusma, kulak akıntısı ve gözlerde anormal hareketler (nistagmus) saptanabiliyor. Nörolojik hastalıklara bağlı baş dönmelerinde ise baş ağrısı, uyuşmalar, felçler, göz hareketlerinde anormallikler olabiliyor. Vertigonun gerçek olup olmadığının anlaşılabilmesi için nörolojik muayene yapılması gerekir. Vertigo beyin damar hastalığı, MS, beyin tümörü, boyun kemiklerinde kireçlenme gibi hastalıklarla ilişkili ise bu hastalıklara yönelik özel tedaviler uygulanacağını söyleyen Yavuz, ancak birçok hastada ortaya net bir sebep çıkmadığının da altını çiziyor. Yavuz, kulak hastalıklarına bağlı baş dönmelerin genellikle kısa ya da uzun zamanda kendiliğinden ortadan kalktığını aktarıyor.
 

Zaman