Balığı az tüketiyoruz

Bilimsel Çalışmalar
Dünyada en fazla balık üretiminin yaklaşık 15 milyon ton ile Çin’de gerçekleştiğini belirtti. Onu 7 milyon ton ile Peru, 5 milyon ton ile Endonezya, 4.3 milyon ton ile ABD ve 4.2 milyon ton ile ...
EMOJİLE

Dünyada en fazla balık üretiminin yaklaşık 15 milyon ton ile Çin’de gerçekleştiğini belirtti. Onu 7 milyon ton ile Peru, 5 milyon ton ile Endonezya, 4.3 milyon ton ile ABD ve 4.2 milyon ton ile Japonya’nın izlediğini belirten Yrd. Doç. Dr. Naciye Erdoğan Sağlam, Türkiye’de yılda ortalama 500 bin ton balık avlandığını ve dünya ülkeleri arasında 30.sırada yer aldığını söyledi.

Bu dereceye rağmen Türkiye’de balık yeme alışkanlığının yerleşmediğine dikkat çeken Yrd. Doç. Dr. Naciye Erdoğan Sağlam, “Dünyada 16 kg., AB ülkelerinde 25 kg. olan kişi başına düşen balık tüketimi ülkemizde sadece 7 kg’dir” dedi.

BALIK BEYNİ GELİŞTİRİYOR

Balık etinde insan vücudu için gerekli ve yararlı olan protein, A,B,D,E,K vitaminleri, kalsiyum, magnezyum, demir, selenyum ve fosfor gibi maddeler bulunduğunu, ayrıca doymamış yağ asidinin doymuş yağ asitlerine oranla daha fazla miktarda olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Sağlam, bu durumun balığı diğer etlerden üstün kıldığını vurguladı.

Balıklardaki Omega-3’ün EPA (eikosapentoenoik asit) ve DHA’nın (dokosaheksaenoik asit) olmak üzere iki çeşidinin çocuklarda sinir sistemi ve beynin gelişiminde ve erişkinlerde sağlığın korunmasında önemli rol oynadığını kaydeden Sağlam, balığın kolesterolü ve hipertansiyonu düşürdüğünü, damar sertliğini önlediğini, kan akışkanlığını arttırdığını ve böylece daralmış damarların beslediği dokulara daha fazla oksijen ulaşmasını sağladığına dikkat çekti.

İHA