Ayakkabı alırken buna dikkat edin!

Bilimsel Çalışmalar
Babetlerin, yüksek topuklular gibi ayağa binen yükü kaydırarak, ayaktaki yüklenme yerinde değişikliğe neden olduğunu belirten Anadolu Sağlık Merkezi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Sem...
EMOJİLE

Babetlerin, yüksek topuklular gibi ayağa binen yükü kaydırarak, ayaktaki yüklenme yerinde değişikliğe neden olduğunu belirten Anadolu Sağlık Merkezi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Semih Akı, doğru ayakkabı seçimi ile ilgili ipuçları veriyor.

Ayakkabı, çoğu kadın için aksesuardan çok bir tutku; incecik topuklu stilettolar, dolgu topuklar, platformlar, babetler, bootieler, oxford ve mokasenler…

Ayakkabı seçiminde öncelik her ne kadar renk ve modele verilse de aslında ilk sırayı alması gereken konu ne kadar sağlıklı olup olmadığı. İşin içine sağlık girince hemen ilk suçlananlar yüksek topuklar oluyor. Peki, hiç topuğu olmayan babetler ayak sağlığı için uygun mu?

Yanlış ayakkabı ayak sağlığını olumsuz etkiliyor

Yanlış ayakkabı seçiminin ayak sağlığını olumsuz etkilemesi gibi duruş bozukluklarına, diz, kalça ve bel ağrılarına neden olabildiğini belirten Anadolu Sağlık Merkezi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Semih Akı, "Topuksuz, düz ayakkabılar ayağa binen yük dağılımında, en az yüksek topuklu ayakkabılar kadar olumsuzluklara neden oluyor" diyor.

Prof. Dr. Semih Akı, babetin sakıncalarını şöyle anlatıyor: "Babetler, yüksek topukluların aksine ayağa binen yükü topuğa kaydırarak burada yüklenmeye neden oluyor. Bu tür ayakkabılar ayağı yanlardan çok iyi kavrayamadığı için ayak ön yüzünde yer alan bağlarda da aşırı yüklenmeye sebep olarak ayak ağrılarına yol açabiliyor. Ayak bileğini saran ayakkabılar ayak bileğine destek vererek burkulmaları önlüyor, özellikle ayak bileği burkulmaları sık olanlarda bu tür ayakkabı seçimi uygundur. Burnu dar ayakkabılar ayak başparmağını sıkıştırıyor, bu bölge sürekli uyarıldığı için de ayaklarda hallux valgus riski daha yüksek oluyor".

Yüksek topuklular düşme riskini artırıyor

Yüksek topuklu ayakkabılarda ise babetlerin tam tersine, binen yükün ayak topuğundan öne doğru kaydığını ve ayak ön bölümünün aşırı stres altında kaldığını belirten Prof. Dr. Semih Akı, "Yüksek topuklu ayakkabılar aynı zamanda diz, kalça ve bel bölgesinde vücut ağırlık merkezinin değişimine neden olur. Bu bölgelerdeki bağlarda aşırı gerilmeye, eklemlerde aşırı yüklenmeye ve kaslarda aşırı çalışmaya bağlı olarak diz, kalça ve özellikle bel ağrılarına zemin hazırlar. Ayrıca yüksek topuklu ayakkabılar düşme riskini artırıp özellikle ayak bileği çevresindeki bağlarda yaralanmalara sebep olabilirler" diyor.

Doğru topuk yüksekliği 4-5 cm

Ayak deformasyonlarının en büyük nedenlerinin yanlış topuk seçimi olduğunu belirten Prof. Dr. Semih Akı, ayakkabı tercihindeki en önemli noktalardan birinin topuk yüksekliği olduğunun altını çiziyor. Topuk yüksekliğinin 4-5 cm ve geniş olması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Semih Akı, ayakkabının ön tarafı için de parmakların yeterince rahat sığabildiği genişlikte olması gerektiğini ifade ediyor.

Ayakkabıyı en uzun parmağınıza göre alın

Ayak ölçüsünün yaşla birlikte artacağını, günün sonunda ayakların şişeceğini belirten Prof. Dr. Semih Akı, ayrıca her iki ayak ölçüsünün birebir aynı olmama ihtimalinin de bulunduğunu belirtiyor. Bu nedenle ayakkabı alırken en uzun ayak parmağına göre seçmenin uygun olacağını vurgulayan Prof. Dr. Semih Akı, "Ayrıca yeni aldığınız ayakkabıların ayağınıza zarar vermeden uyum göstermesi için giyme süresini aşama aşama artırın. Birkaç gün sonra ayakkabı ayağınıza daha iyi uyum sağlayacaktır" diyor.