Alerji, Yorgunluğu Artırır

Bilimsel Çalışmalar
Şu günlerde baharın gelmesiyle birlikte alerjiler tetiklendi. Burun tıkanıklığı, hapşırık, kaşıntı uyku düzensizliğini, uykusuzluk ise yorgunluğu getirir. Bu yorgunluk bir kısırdöngüye de dönüşebilir....
EMOJİLE

Şu günlerde baharın gelmesiyle birlikte alerjiler tetiklendi. Burun tıkanıklığı, hapşırık, kaşıntı uyku düzensizliğini, uykusuzluk ise yorgunluğu getirir. Bu yorgunluk bir kısırdöngüye de dönüşebilir.

Alerji hastalığı bazı kişilerde iş ve günlük yaşamı engelleyecek kadar şiddetli olabilir. Hastalığın tedavisinde kullanılan ilaçların yorgunluk hissi oluşturması ise ayrı bir sorun. KBB ve Baş-Boyun Cerrahisi Uzmanı Opr. Dr. Mustafa Üzeyir, "Bu yorgunluğu gidermek için vücudun vitamin ve minerale değil, aminoaside ihtiyacı vardır. Kişi yorgunluğun kısırdöngüsünü kırmak için aminoasit ve türevlerini dışarıdan alarak vücudun ihtiyacı olan enerji mekanizmasını harekete geçirmelidir." dedi. Üzeyir, hava ile taşınabilecek kadar hafif ve belirli boyutta olan, burun dokusunda depolanabilecek bitki, hayvan, protein parçaları ve yabancı maddelerin alerjiyi oluşturduğunu söyledi. Mustafa Üzeyir, "Sık görülen alerjenler çiçek polenleri, mantar sporları, hayvan derisi döküntüleri ve ev tozudur. Havayolu ile geçenlerin tedavisinde temel prensip bunlardan uzak durmak; mümkün olmuyorsa ilaç veya uygun aşı yaptırmaktır. Alerji bazı kişilerde yıl boyu, bazı kişilerde ise ilk ve sonbaharda yaşanır. Tamamen bünyenin bir tepkisidir. Yaş sınırı yoktur. Çocukluk, gençlik, yaşlılık dönemlerinde her an karşımıza çıkabilir. Bazı ailelerde çocuk alerjikken, anne ve babada görülmese bile 40-50’li yaşlarda ortaya çıkabilir." diye konuştu.

Burunda kaşıntı-akıntı-tıkanıklık, hapşırma, gözlerde yaşarma-sulanma, öksürük gibi şikâyetlerle kendini hissettiren alerjik reaksiyonlar özellikle sabah saatlerinde daha yoğun yaşanır. Mevsimsel alerjisi olanlar evde rahattır. Dışarı çıkıldığında ya da dışarıdaki alerjenlerle temas edildiğinde (örneğin cam açıldığında) rahatsızlık başlayabilir. Opr. Dr. Mustafa Üzeyir, yıl boyu süren alerjilerde çalışma ortamlarında bulunan ev tozu, nem, rutubet gibi unsurların alerjiyi tetiklediğini belirterek, "Klimalar, merkezi sistemi olan işyerleri ve evler, hava kirliliği, beslenme alışkanlıkları alerjiyi ön plana çıkardı." dedi.

Alerji ile birlikte sağlıklı uyku uyuyamaz ve ardından yorgunluk hissederiz. Bu yorgunluk, günlük yaşantımızdaki performansımızı, işimizi, verimliliğimizi etkiler. Genel yorgunluklarda kişinin psikolojisi ve uyku kalitesi bozulur. Kişi, çevresinden hasta muamelesi görür. Toplu yerlere gitmek istemez, bu ortamlardan kaçmaya başlar ve asosyal olur.

Zaman