TEOG tercihlerinde yüzdelik dilim dikkate alınmalı

Röportaj
TEOG tercihleri bugün itibari ile başladı. Öğrenciler tercihlerini 16 Temmuz 2015 saat 13:00’e kadar Milli Eğitim Bakanlığı’nın internet sitesi üzerinden yapabilecekler. Eğitim Yazarı Sait Gürso...
EMOJİLE

TEOG tercihleri bugün itibari ile başladı. Öğrenciler tercihlerini 16 Temmuz 2015 saat 13:00’e kadar Milli Eğitim Bakanlığı’nın internet sitesi üzerinden yapabilecekler. Eğitim Yazarı Sait Gürsoy, TEOG tercih sürecinde öğrencilerin merak ettikleri soruları cevapladı.

TEOG tercihleri bugün itibari ile başladı. Öğrencilerin bu tercihler sırasında nelere dikkat etmesi gerekiyor?

Bu yıldan itibaren gerek özel okulara girişte gerekse devlet okularına girişte değişiklikler yapıldı. Özellikle bugün başlayan TEOG tercihlerinde öğrencilerin önüne gelen tercih formunda iki tane buton söz konusu. Bir tanesi “’özel okula kayıt yaptıracağım, tercih yapmayacağım’”  diğeri ise “tercih yapacağım” butonu. Eğer öğrenci bu sene özel okullara tercih yaptıysa ve kayıt işlemi de tamamlanmışsa o zaman devlet liselerinden herhangi birini tercih etme şansına sahip değil.  Bu yüzden bu tür aday ailelerinin dikkatli olmaları gerekiyor ve kararlı olmaları lazım. Ya çocuğum yabancı özel okula, ya çocuğum özel Türk okuluna ya da çocuğum devletin Anadolu, Fen ve Meslek Liseleri’nden birine gidecek, kararını vermeleri gerekiyor. Öğer öğrenci yalnızca devlet liselerini tercih edecekse karşısına 25 tane seçenek gelecek. İl, ilçe ya da bölge herhangi bir ayrım söz konusu değildir. Öğrenciler istedikleri yerlerden tercih yapabileceklerdir. Fen, Anadolu Lisesi, Meslek ve Teknik Lise karışık olarak tercih yapabilecekler.

Adayların tercih yaparken yüzdelik dilimi mi yoksa aldıkları puanı mı dikkate almaları gerekiyor?

Adaylar puanla tercih yapamazlar. Puanlar her yılın Türkiye soru çözüm ortalaması ve standart sapmasına göre değişir, ama yüzdelik sıra değişmeyeceği için tabiki doğal olan yüzdelik sıraya göre tercih yapmalarıdır.

Tercih skalası nasıl olmalıdır?

Öğrenci tercih yaparken kendisine gelen yüzdelik sıralarının bir miktar küçüğünü (üstünü) yukarılara, çok miktar yükseğini (altını) aşağılara yazması doğru tercihtir.

Peki öğrenciler lise seçimlerinde hangi kriterleri dikkate almalıdır?

Lise seçimlerinde, lisenin öğretim kadrosu, hem akademik başarısı hem sosyal yaşam başarısı, bununla birlikte lisenin tarihi ve öğretmenlerinin devamlılığına bakmak faydalı olacaktır.

‘ÖZEL OKULDAN DEVLET OKULUNA GEÇMEK RİSKTİR’

Bu seneki değişikliklerden biri de özel okul tercihleri. Diyelim ki öğrenciler özel okul tercihi yaptılar ve ilerleyen süreçte de bundan pişmanlık duyup devlet okuluna geçiş yapmak istediler. Bu mümkün olabilecek mi?

Özel okuldan herhangi bir sebeple kaydını sildirmek isteyen öğrenci, ileriki süreçte nakil dönemleri başlayacak. 3 sefer üst üste yapılacak bu nakiller. Bu durumdaki öğrenciler nakillerde devlet lisesi seçebilir ama tabiki kontenjanlarda boşluk kalması ve ayrıca da o okulun taban puanının en az -20 puanına sahip olması gerekecek. Bu bir ristir. Bence  çok istisnai sebepler dışında , “ben özel okuldan ayrılıp devlet lisesine gireceğim” cümlesini kullanmak yanlıştır. Ya özel okul ya da devlet lisesi kararının şuanda verilmesi gerekiyor.

‘VELİLERİN NAKİLLERİ TAKİP ETMELERİ GEREKİYOR’

Peki bu sene TEOG’da nakil işlemleri nasıl gereçekleştirilecek?

Sonuçlar temmuz ayının ortasında açıklanacak. Kontenjanlar dolduktan sonra Milli Eğitim’in belirttiği tarihlerde 3 seans olaraka nakiller oluşacak. Ancak burada şunu şaşırmayalım; nakiller geçen yılki gibi uzun sürmeyecektir. Yeniden 5 okul tercihi yapılarak nakiller gerçekleştirilecektir. Bu yüzden nakil dönemini velilerin takip etmesi gerekir. Ama benim aldığım izlenim geçen yılki gibi çok boşalmalar olmayacağı için ilk nakillerden sonra zannedersem okuların kontenjanları dolmuş olacaktır.

On5yirmi5

  • Universitas terbaik Tapanuli
  • tutorial dan tips zeverix.com
  • https://insidesumatera.com/
  • https://prediksi-gopay178.com/
  • https://margasari.desa.id/
  • https://sendangkulon.desa.id/