KOMEK’in kapıları herkese açık

Röportaj
Gizem Gül’ün röportajı Ücretsiz kurs merkezleri yazı dizimize bugün Konya’da faaliyet gösteren KOMEK ile devam ediyoruz. Konya Büyükşehir Belediyesi Meslek Edindirme Kursları (KOMEK) ...
EMOJİLE

Gizem Gül’ün röportajı

Ücretsiz kurs merkezleri yazı dizimize bugün Konya’da faaliyet gösteren KOMEK ile devam ediyoruz. Konya Büyükşehir Belediyesi Meslek Edindirme Kursları (KOMEK) yeni dönemde 113 branşla eğitim vermeye devam edecek. Bugüne kadar 161 bin kişinin eğitim gördüğü KOMEK’te bu yıl 40 bin kişiye daha ulaşılması amaçlanıyor. Yeni bir meslek edinmek ve aile bütçesine katkıda olmak gibi sağladığı faydaların yanı sıra KOMEK, kurs merkezi olmaktan bir adım daha öteye giderek insanların bir araya geldiği, sosyalleşme imkanı bulduğu, çevre edindiği, verimli zamanlar geçirdiği bir merkez niteliğinde. KOMEK’in faaliyetleri ve projelerini KOMEK Şube Müdür Abdullah Kaleli ile konuştuk

BUGÜNE KADAR 150 FARKLI BRANŞTA EĞİTİM VERDİK

2013-2014 Eğitim-öğretim yılında kaç branşla eğitimlerinize devam ediyorsunuz? Bu eğitimlerden biraz bahseder misiniz? Bu yıl geçen yıllardan farklı olarak açtığınız kurslar var mı?

Kurulduğundan bugüne 150 farklı branşta eğitim verildi, bu dönem ise 113 branşla eğitim vereceğiz inşallah. Evet var, Minyatür, Farsça, Japonca, Çince, adli kalem işleri, görme engellilere Kur’an-ı Kerim okuma, solidwork. 

Milli Eğitim Müdürlüğü ile ortaklaşa yürütülen kurslara katılan kursiyerler, başarılı olduğu takdirde Milli Eğitim Bakanlığı onaylı sertifikaya sahip olurlar, farklı meslekleri öğrenmek, kendini geliştirmek isteyen herkese KOMEK, kapıları açık.

Konya Büyükşehir Belediyesi Meslek Eğitimi ve Sanat Kursları ile amaçladığımız; yetişkin eğitimi alanındaki boşluğu doldurmak,toplumsal alanda fayda sağlayarak, istihdam kapılarını aralayan mesleki ve teknik bilgileri vermeyi amaçlıyoruz. Sadece bu alanda değil; hobi içerikli, el becerilerini geliştiren,insanların kendilerine zaman ayırma ve kişisel gelişimlerini arttıran geleneksel el sanatları eğitimlerini de veriyoruz.

Bilgisayar ve dil eğitimleri yanı sıra; Sağlık-Spor Eğitimleri, Müzik eğitimleri ve Kişisel Gelişim gibi oldukça geniş bir branş yelpazesi, KOMEK’e marka değeri getirdi.

Bu arada 2007’de Bosna Hersek’in başkenti Saraybosna’da, Konya-Saraybosna Kültür ve Eğitim Merkezi adıyla açılan kurslardan sonra, Makedonya’nın Üsküp kentinde, daha sonra da Medeniyetler İttifakı’nda Türkiye’nin birlikte eş başkanlık yaptığı Kosova’da; Çini, Takı Tasarım, El Sanatları ve Ebru kurslarını ücretsiz olarak veriyoruz. Balkanlarda da Kurslarımız tüm hızıyla devam ediyor. 

BUGÜNE KADAR KOMEK’TEN 161 BİN KİŞİ MEZUN OLDU

Bugüne kadar kurs merkezlerinizde kaç kursiyer eğitim aldı? Bu sene hedeflediğiniz kursiyer sayısı ne kadar?

Bugüne kadar kurs merkezlerimizde 161 bin kursiyerimiz eğitim aldı. Bu sene hedeflediğimiz kursiyer sayısı 40 bin.

10 YENİ KURS MERKEZİ DAHA

Toplamda kaç kurs merkeziyle hizmet veriyorsunuz? Bu yıl yeni açılan kurs merkezleriniz var mı?

Toplamda 30 kurs merkeziyle hizmet veriyoruz. Bu yıl yeni açtığımız kurs merkezlerimiz var tabi ki. Yeni kurs merkezi sayımız 10.

İLKÖĞRETİMİ TAMAMLAMIŞ HERKES KURSLARIMIZA KATILABİLİR

Kurslarınızdan kimler yararlanabilir? Kurslara kayıt şartlarınız neler? En çok hangi kurslara talep var?

Zorunlu ilköğretim yaşını tamamlamış herkes, KOMEK kursiyeri olabilmektedir. KOMEK’te mevzuat gereği, kursiyer alt yaş sınırı vardır. Üst yaş sınırı ise yoktur. Bu şartlar dâhilinde isteyen herkes yararlanabilir. Kayıtlarımıza baktığımızda en çok başvuru yapılan kurslarımız; Yabancı Diller, Bilişim Teknolojileri, Giyim/Mefruşat, Kur’an-ı Kerim, El ve Makine Nakış, Resim Öğretmenliği, Çocuk Gelişimi, diyebiliriz. 

KURSİYERLERİMİZ YAPTIKLARI ÜRÜNLERİ SATIYORLAR

Bu kurslara katılmak iş bulmada nasıl bir avantaj sağlıyor? Ayrıca kurslarda yapılan ürünlerin satışından ekonomik bir kazanç elde ediliyor mu? Bu konuda istatistiki bilgi verebilir misiniz?

KOMEK’in artılarından birisi de kursiyerler yapmış oldukları ürünleri, kendileri adına satıldığı satış ve sergi merkezine sahip olmasıdır. Bu şekilde kursiyerlerimiz ekonomik kazanç elde edebiliyor. Kursiyerler; yaptıkları ürünleri, KOMEK Sergi ve Satış Merkezleri sayesinde satışını gerçekleştirerek, maddi kazanç elde edebiliyor. Öte yandan bu merkezlerde bulunmaları gerekmiyor. Merkezlerimizde ürünlerin satışı görevlilerimiz tarafından sağlanıyor. Ayrıca; öğrencilerimiz, aldıkları eğitim sonrası, branşlarında özel sipariş alıp, o talepleri de karşılayabiliyor. Kendileri evlerinde sipariş alıp ticaret yapabiliyorlar. 

Mesleki bilgi ve birikimlerin verildiği kurslarımızda, başarılı olan kursiyerlerimiz; iş başvurularında bunun artısını yaşamakla beraber, kendi iş yerlerini de açabiliyor.

Eğitim kadronuzu nasıl belirliyorsunuz? Eğitimci olarak size başvurmak isteyenler hangi yolu izlemeli?

Eğitim kadromuzu profesyonel’den uzmana, yüksek lisans, lisans, ön lisans, vs. diye yukarıdan aşağı doğru bir akış izliyoruz. Örneğin, aynı şartlara mensup başvuran iki usta öğreticimizin biri iki yıllık, diğeri dört yıllık mezunsa, dört yıllık olanı kursumuza alıyoruz. Eğitimci olarak bize başvurmak isteyenler online olarak www.komek.org.tr adresinden başvuru yapabilirler. Aynı zamanda Konya Büyükşehir Belediyesi Halkla ilişkiler Daire Başkanlığı KOMEK bürosuna elden başvuru yapabilirler. 

KOMEK SOSYAL BİR MERKEZ HALİNE GELDİ

Kurslara katılım ne düzeyde? Katılımcılardan ne gibi geri dönüşler alıyorsunuz?

KOMEK aynı zamanda, insanların; bir araya geldiği, sosyalleşme imkanı bulduğu, çevre edindiği, verimli zamanlar geçirdiği bir merkez haline geldi.

Gün geçtikçe artan bir kursiyer sayımız var. Katılımcılar oldukça memnunlar, bizler de onların mutluluğunu paylaşıyoruz. Kursiyerlerimizin burada zamanlarını verimli geçirmeleri güzel arkadaşlık edinmeleri hayatlarına artı bir mutluluk katıyor, bu onlara daha pozitif, enerji, zinde bir yaşam enerjisi sunuyor. Yalnız olmadıklarının ve bir aile olmanın farkına varıyorlar. Kurslarımızın tabiri caizse rehabilite görevi bile gördüğü oluyor. Kursiyerler aldıkları eğitimlerden sonra (ve dahi kursa devam ederken) iletişimlerinin daha sağlam olduklarını ifade ediyorlar. 

KURUMSALLAŞMA YOLUNDA ÇALIŞMALAR YAPIYORUZ

Yeni projeleriniz var mı?

Yeni projelerimiz tabi ki de var. Bunlara kısaca değinecek olursak; üretilen ürünlerin halka satışa sunulacağı daha geniş kapsamlı imkânlar sağlanacak.  Bunlar bir Kooperatif yapısı oluşturularak, günümüzün en hızlı ticaret ortamı olan internet üzerinden toptan veya perakende satışa sunularak yerel olmaktan bir adım öte ülke geneline ve hatta yurtdışına da satış imkânları oluşturulacak. Bunun yanı sıra yeni satış merkezleri kurularak mevcut satış merkezi sayısını artırmaya yönelik çalışmalar projelerimiz arasında bulunmaktadır. 

KOMEK yapılanması kurulduğu günden bugüne hızla gelişerek büyüyor. Kurs ve kursiyer sayımızdaki artış, her yıl üzerine koyarak katlanmakta. Bu yoğun talebe karşı daha iyi daha kaliteli hizmet vermek adına KOMEK’i kurumsal bir yapıya bürüme adına planlanmış çalışmalarımız bulunmaktadır. Örnek verecek olursak, kursiyerlere vereceğimiz eğitimi, alanında uzmanlaşmış öğretim görevlileri ve danışmanlar ile birlikte daha profesyonelce hazırlayarak belirliyoruz. Bunun sonucunda açılacak olan branşlar belirlenirken gelişi güzel bir çalışma değil, vatandaşlarımıza faydalı olacak en doğru branş danışmanlarımız ve uzmanlarımız ile birlikte istişare edilerek karar veriliyor. Şöyle ki bir branşın kursu açılırken eğitimini alan kişiye nasıl faydalı olabileceğini göz önünde bulunduruyoruz. Kursun sonucunda ortaya gerek ekonomik gerek eğitim gerekse kişisel gelişimine katkısı hesap edilerek belirlenir. 

Uygulama aşamasında olan bir projemiz de her branşın kendi alanında öğretmenlerimizce hazırlanan kaynak kitaplarımız olacaktır.  

İlgilerinize çok teşekkür eder başarılarınızın devamını dileriz. Selam, muhabbet ve dua ile.. 

On5yirmi5