Her geceyi Kadir Gecesi bilmek gerek

Röportaj
Ramazan geldi, gidiyor… Bu rahmet ayının yarısını geçmiş, sonuna doğru yaklaşmanın hüznünü yaşarken bir yandan da Ramazan’a en büyük anlamını veren mübarek Kadir Gecesi’ne kavuşmanın huzur ve sev...
EMOJİLE

Ramazan geldi, gidiyor… Bu rahmet ayının yarısını geçmiş, sonuna doğru yaklaşmanın hüznünü yaşarken bir yandan da Ramazan’a en büyük anlamını veren mübarek Kadir Gecesi’ne kavuşmanın huzur ve sevincini yaşıyoruz. Bin aydan daha hayırlı bir gece olan Kadir Gecesi, mübarek Ramazan ayının son günlerinde saklı. Peki Kadir Gecesi’ni nasıl değerlendirmeli? Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Vecdi Akyüz ile konuştuk…

Ramazan ayının içinde bulunan ve ‘Bin aydan daha hayırlı’ olarak bilinen Kadir Gecesi’nin önemi neden kaynaklanıyor?

Kadir Gecesi Kur’an-ı Kerim’de yer alan Kadir Suresi’nde belirtiliyor, Kadir Gecesi’nin önemli olmasının birinci sebebi bu. Kadir Gecesi’nin önemli olmasının ikinci sebebi ise, Kur’an-ı Kerim’in inmeye başladığı gece olarak bilinmesidir. Bütün insanlığı aydınlatan kitap olarak Kur’an-ı Kerim’in bu gecede inmeye başlaması tabi ki tarihin büyük olaylarından birisidir.

İNSANLAR KADİR GECESİ’NİN HANGİ GECE OLDUĞUNU HİSSEDEBİLİRLER

Kadir Gecesi’nin hangi gece olduğunun kesin olarak bildirilmemiş olmakla birlikte Peygamber Efendimiz’in (sav) bu konuda “Siz Kadir Gecesi’ni Ramazanın son on günü içerisindeki tek rakamlı gecelerde arayınız.” şeklinde bir hadisi şerif var. Kadir Gecesi’nin hangi gün olduğunun kesin olarak bildirilmemiş olmasının hikmeti nedir?

Her geceyi kadir bilmemiz için Kadir Gecesi’nin hangi gece olduğu kesin olarak bildirilmemiştir. Biz bir arayış içinde olalım, ona göre de bir değerlendirme yapalım diye kesin olarak bildirilmemiştir. Bunu ancak kişiler kendileri ‘bu gece Kadir Gecesi’dir’ diye hissedebilirler. Ama genel olarak Ramazan’ın 27’inci gecesi Peygamber Efendimiz (sav) tarafından özellikle belirtilmiştir, dolayısıyla biz Kadir Gecesi’ni biz Ramazan’ın 27’inci gecesi olarak kutluyoruz.

BİR PEYGAMBER SÜNNETİ: İTİKAF

Kadir Gecesi’ni ve Ramazan ayının son 10 gününü nasıl değerlendirmek lazım?

Ramazanın son 10 günü Cehennem’den azad günleri olduğu için buna yarayacak ameller yapmamız gerekiyor. Ramazanın son 10 günü biz iyice arınmış oluyoruz ve bu iyi duygularla güzel ameller yapmak ve Cehennem azabından da azad olmak üzere iyi işler yapmak zorundayız. Peygamber Efendimiz (sav) özellikle Ramazanın son 10 günü içerisinde Cebrail (a.s) ile mukabele yapardı. Dolayısıyla Kur’an-ı Kerim okuyuşlarımızı son günlerde arttırmamız gerekir.  Bir de biz Ramazanın son 10 gününün Peygamber Efendimiz’in (sav) hayırlara en çok yoğunlaştığı günler olduğunu ve Peygamberimizin bugünlerde itikaf ibadetini yaptığını biliyoruz. İtikaf yapmak sünnettir. İtikaf erkekler mescitlerde, kadınlar için evlerde en çok namaz kıldıkları yerlerde; süresi belli olmaksızın- illa ki sabahtan akşama kadar, 24 saat olacak, 5+5, 10 gün olacak diye bir şart da yok- insanlar dilediği miktarda itikaf yapabilirler.  

İTİKAF TERTEMİZ BİR İNSAN OLARAK YENİ BAŞLANGIÇLARA YELKEN AÇMAKTIR

İtikaf kelime anlamı itibarıyla ‘kendini adama’, ‘yoğunlaşma’ anlamına gelir. Dolayısıyla sessiz sakin bir yerde kendimize odaklanarak ve “Ben şimdiye kadar ne yaptım, ne yapıyorum, bundan sonra hayatımın rotası nasıl olmalı” şeklinde kendimizi düşünceye vermeli ve Allah’ı zikretmeliyiz. Oruçta en çok görünün maddi arınmışlıktır belki ama itikaf içimizin arınmışlığı ile birlikte geleceğe yönelik olarak kendimizi artık tertemiz bir insan olarak planlamak, yeni başlangıçlara yelken açmak; kafamızı dinginliğe kavuşturmak, bundan sonrası için gayet net bir şekilde nasıl hareket edeceğimizi bilebilmemiz demektir.

KADİR GECESİNDE DUALARIMIZIN EKSENİNDE AF DUASI OLMALI

Kadir Gecesi’nde nasıl dua etmemiz gerekir?

Bu soruyu tıpkı sizin bana sorduğunuz gibi Hz. Aişe Peygamber Efendimiz’e (sav) sormuş, Peygamber Efendimiz (sav) de “Allahümme inneke afüvvün kerîmün tuhibbül afve fa’fü anni.” “Allah’ım sen affedicisin, affı seversin, beni affeyle.” şeklinde dua edilmesi gerektiğini söylemiştir. Tabi bu nakarat gibi asıl duamız olmalı ama onun dışında meşru olan isteklerimize karşı her türlü duayı yapabiliriz. Günümüzde olan zulümlerle ilgili, ülkemizle, ailemizle, kendimizle ilgili, diğer Müslümanlarla hatta insanlıkla ilgili yapacak çok dualarımız olabilir. Ama dualarımızın ekseninde bu af dileği duası olmalı.

KADİR GECESİ İLE RAMAZAN’I TAÇLANDIRIN

Kur’an-ı Kerim Kadir Gecesi indirilmeye başlandı, peki Kur’an-ı Kerim’in bizim gönüllerimize inmiş olabilmesi için nasıl bir farkındalıkla bu geceye yaklaşmalıyız?

Kadir Gecesi bir anlamda Ramazan’ın kaymağı olarak nitelendirilebilir ve Kadir Gecesi’nin ihya edilmiş olması Ramazan’ın taçlandırılması anlamına gelir. Biz Kadir Gecesi’nden sonra Kur’an-ı Kerim’le nasıl bir ilişki kuracağımızı artık belirleyebilmiş olmamız gerekir. Bu gecede bolca Kur’an okumak, sadece Arapçasından değil tefsirlerden, eğer biliyorsak Arapça tefsirlerden, meallerden ya da Türkçe meallerden okumak suretiyle Kur’an-ı kerim ile ilgili bilgilerimizi geliştirmemiz ve hayatımızda Kur’an’dan yeni ne gibi aktarımlar yapabiliriz, neleri uygulayabiliriz bunları düşünmemiz gerekiyor.

BİR İNSANIN ÖMRÜNDE HİÇ DEĞİLSE BİR KEZ KILMASI GEREKEN NAMAZ: TESBİH NAMAZI

Kadir Gecesi’nde yapılan ibadetlerden bir tanesi de tesbih namazı kılmaktır. Tesbih namazının faziletleri konusunda neler söylersiniz?

Peygamber Efendimiz’in (sav) tesbih namazıyla ilgili “ayda bir, haftada bir, yılda bir hiç değilse ömürde bir kılınmalı” şeklinde bir tavsiyesi var. Tesbih namazını kılmamızın amacı bol bol Yüce Rabbimizi tesbih etmek, O’nun yüceliğini, her türlü noksandan uzak olduğunu, en mükemmel vasıflarla nitelendirildiğini belirtmemiz demektir. Tesbih namazı tek tek de kılınabileceği gibi cemaat olarak da kılınabilir. Tesbih namazının kılınışı zaten kitaplarda anlatılmaktadır. Belli sayıda Sübhânallâhi vel-hamdü lillâhi ve lâ ilâhe illallâhü vallâhü ekber. Ve lâ havle ve lâ kuvvete illâ billâhil-aliyyil-azıym” şeklinde uzun ya da “Sübhânallâhi vel-hamdü lillâh” şeklinde kısaca okumak suretiyle tesbih namazını kılabiliyoruz.

On5yirmi5