Ramazanda posalı yiyeceklerle kabızlığı önleyin..

Ramazanda Sağlık
Beslenme alışkanlıkları ve biyolojik ritimdeki değişikliklerinin sağlıklı ve hasta kişilerde farklı sonuçlara yol açtığını belirten Liv Hospital Ankara Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. ...
EMOJİLE

Beslenme alışkanlıkları ve biyolojik ritimdeki değişikliklerinin sağlıklı ve hasta kişilerde farklı sonuçlara yol açtığını belirten Liv Hospital Ankara Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Reskan Altun, ‘’Dünya genelinde milyonlarca Müslümanın yaşam tarzındaki bu belirgin değişiklik,tıp dünyasının da ilgisini çekmektedir’’ dedi.

Açlık süresi 20 saate kadar uzayabiliyor

Ramazanda sindirim sistemi şikâyetleri ve hastalıkları, tüm toplumlarda sık görülüyor. Yakın zamanda yapılan çalışmalar, sindirim sistemi ile ilgili şikâyetlerin İslam dünyasında batı toplumu ile benzer oranlarda görüldüğünü ortaya koyuyor. Ramazan ayı ile birlikte yeme alışkanlıklarımız belirgin olarak değişiyor. Beslenme düzenimiz, gün içinden akşam saatlerine kayıyor ve genellikle iki ana öğünden (iftar ve sahur) oluşuyor. Farklı coğrafyalarda ve zaman diliminde açlık süresi 20 saate kadar uzayabiliyor. 

Kabızlık sıklığı ve şiddeti artıyor

Karın ağrısı,hazımsızlık ve ishal gibi şikâyetlerin Ramazan ile birlikte bir miktar azalmakta olduğunu, fakat kabızlık sıklığı ve şiddetinin arttığını ifade eden Doç. Dr. Altun, ‘’Özellikle Yaz Mevsimine denk gelen Ramazan ayında, sıvı alımına özen göstermek ve su kaybına yol açabilecek gıdalardan uzak durmak gerekir. Ayrıca tükettiğimiz besinlerin içeriğinde yeterli miktarda posa bulunması, kabızlığın önlenmesine katkıda bulunur. 

Diyetteki posayı arttırmak için taze meyve, sebze; kuru kayısı, erik, incir; tam tahıllı, kepekli ekmek; tuzsuz kabuklu kuru yemiş tüketilebilir. Acı turşu ve sirke tüketiminden uzak durulmalıdır. Barsakta sindirime yardımcı mikro canlılar açısından zengin olan yoğurt, kefir gibi gıdalar tüketilmelidir’’ diyor. 

Uzman hekimlerden kişiye özel öneriler alınmalı

Karaciğer sirozu, inflamatuvar barsak hastalığı gibi kronik hastalığı olan kişilerde ise durumun farklı olduğuna dikkat çeken Altun’un uyarısı şöyle; “Bu tür hastaların Ramazan ayı öncesi ilgili uzman hekimlerce muayene edilmesi ve tedavilerinin düzenlenmesi gerekir.Mutlu ve huzurlu bir Ramazan ayı için genel sağlık önerileri dışında uzman hekimlerden kişiye özel öneriler alınmalıdır.

Mide kanaması ve delinmesi olabilir

Kronik hastalar dışında uzun süreli açlık tedavi edilmemiş ülser hastalığı gibi ciddi sindirim sistemi hastalığı olan kişilerde, mide kanaması ve delinmesi gibi istenmeyen sonuçları doğurabilir. Bu nedenle Ramazan ayı öncesi sindirim sistemi ile ilgili şikâyetleri olan kişilerin sindirim sistemi, uzmanları tarafından muayene edilmesi büyük önem taşır.”