Ramazanda aşırı sıcaklarda nasıl beslenmeliyiz?

Ramazanda Sağlık
Hava sıcaklığının mevsim normallerinin 7-8 derece üstüne çıkmasından oruç tutanların etkilenmemesi için sahurda ve iftarda çay ile kahveden uzak durulması, soğuk çorba tüketilmesi önerisinde bulunuldu...
EMOJİLE

Hava sıcaklığının mevsim normallerinin 7-8 derece üstüne çıkmasından oruç tutanların etkilenmemesi için sahurda ve iftarda çay ile kahveden uzak durulması, soğuk çorba tüketilmesi önerisinde bulunuldu.

Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başdiyetisyeni Hamide Uzun, yaptığı açıklamada, hava sıcaklıklarının hafta sonuna doğru mevsim normallerinin 7-8 derece üstüne çıkması, bazı bölgelerde 40 derece civarında gerçekleşmesinin beklendiğine dikkat çekti. Uzun, basit beslenme yöntemleriyle aşırı sıcakta da sağlıklı oruç tutulabileceğini dile getirdi.

Sıcak havada aşırı su kaybına veya uzun süreli açlığa bağlı olarak böbrek fonksiyonlarının bozulabildiğini ya da bilinç kaybının yaşanabildiğini aktaran Uzun, aşırı su kaybı anlamına gelen ‘dehidrasyon’ yaşamamak için oruç tutanların sahurda ve iftarda kahve ile çaydan uzak durmaları gerektiğini belirtti.

Kahve, çay ve gazozlu içeceklerin vücuttan su atılmasını hızlandırdığına dikkati çeken Uzun, bu nedenle iftarda en fazla 1-2 fincan bu sıvılardan alınabileceğini dile getirdi.

Sahurda en az 4, orucu açtıktan sonra da 6-8 bardak su içilmesi gerektiğini vurgulayan Uzun, ayran, şekersiz ya da az şekerli komposto, süt ve bitki çaylarının tercih edilebileceğini söyledi.

Sahura karpuz ekleyin

Su ihtiyacını daha uzun süreli giderebilmek için sahurda meyve yenilebileceğini, ideal meyvenin de hem sulu hem de posalı karpuz olduğuna işaret eden Hamide Uzun, şu önerilerde bulundu:

‘Yumurta bizim için altın besindir ve önemli protein kaynağıdır. Ancak yumurtayı haşlanmış şekilde tüketmeliyiz. Sahurda aşırı tuzlu, yağlı yiyeceklerden kaçınmak lazım. Özellikle yağlı börekler veya zeytin. Zeytin yerine 5-10 tane kavrulmamış badem tüketilebilir. Çayı, kahveyi çok seviyoruz ama diüretik etkisi var, yani idrar arttırıyor. Çiğ sebze, domates, salatalık tüketmekte fayda var. Hem su içerikli besinler hem de posa içerdikleri için uzun süre bizi tok tutacaklar. Beyaz ekmek yerine tam tahıllı ekmekler daha uzun süre tok tutabilir.’

Hamide Uzun, salam, sosis, sucuk gibi ürünlerin de susamaya neden olabileceğini ifade etti.

Soğuk çorba tercih sebebi

Oruç tutanlar için iftarda çorba tüketiminin önem taşıdığını hatırlatan Uzun, sıcak yaz aylarında ise soğuk ayran gibi ve bol tahıllı, kuru baklalı çorbaların tercih edilebileceğini anlattı.

Sebze ağırlıklı beslenmekte fayda bulunduğuna işaret eden Hamide Uzun, çorbanın ardından salata, ızgara veya fırında pişirilmiş et, balık, tavuk yenebileceğini söyledi.

Uzun, kısa sürede çok fazla besin tüketmenin sindirim sistemini olumsuz etkilediğini belirterek, tatlı olarak da şerbetli ürünlerin değil meyveli ya da sütlü ürünlerin tercih edilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.