İftar sırasında çay içmeyin!

Ramazanda Sağlık
Öğün sayısının en az 3-4 olacak şekilde planlanması ve sahur öğününün atlanmaması önemli. Sahurda yağlı, tuzlu ve ağır yemekler yerine süt, peynir, yumurta, bulgur pilavı, kuru veya taze meyve, ceviz,...
EMOJİLE

Öğün sayısının en az 3-4 olacak şekilde planlanması ve sahur öğününün atlanmaması önemli. Sahurda yağlı, tuzlu ve ağır yemekler yerine süt, peynir, yumurta, bulgur pilavı, kuru veya taze meyve, ceviz, badem gibi besinlerin tüketilmesi öneriliyor. Yeme düzeninin değişmesi, öğün sıklığının azalması gibi nedenlerle metabolizma hızı yavaşlıyor. Sahura kalkılmadığı zaman bu hız daha fazla düşüyor, bu da kilo alımına sebep oluyor. Bu nedenle sahura kalkmak, hafif ama tok tutan sağlıklı besinler yemek, gün içerisinde uykuya eğilimi, sinirlilik, baş ağrısı, halsizlik gibi durumları azaltıyor. Ramazan boyunca 2 ana öğün (iftar ve sahur), iftardan sonra da mutlaka 2 ara öğün düzenlemesi yapmak vücudun dengesi açısından önem taşıyor.

POSAYI ARTIRIN
Sindirim sisteminin sağlığı için yeterli sıvı alımının yanı sıra posa içeriği fazla olan ve tok tutma özelliğine sahip gıdalardan kepekli-esmer ekmek, kuru baklagiller ile süt ve süt ürünleri tüketilmeli. Uzun süreli açlık sebebiyle azalan bağırsak hareketleri için posalı besinlere ağırlık vermekte de fayda var.

SIVI ALIMINA DİKKAT
Yetişkin bir insanın günde en az 1,5-2 litre su içmesi gerekiyor. Bu sebeple iftardan sahura kadar geçen sürede 10-12 bardak su içmek lazım. Gazlı içecekler ise mide rahatsızlıklarına neden olabileceği ve yeme kapasitesini artırabileceği için önerilmiyor. İftar sırasında yemekle birlikte çay ve kahve içmek, yemeklerden alınan vitaminleri öldüreceğinden bu içecekleri yemekten 1 saat sonra tüketmek daha sağlıklı. Ayrıca mide ve sindirim sistemini rahatlatacak bitki/meyve çayları, şekersiz komposto ve ayran gibi içecekler de tercih edilebilir.

YAĞLI YEMEKLERDEN UZAK DURUN
Hayvansal yağlardan, aşırı tuzdan, her türlü kızartmadan kaçınmalı. Mümkün olduğunca yağsız ve beyaz etler tercih edilmeli. Şerbetli ve hamur işi tatlılar yerine az şekerle yapılmış sütlaç, güllaç gibi tatlılar tüketilmeli.

İFTARDAN SONRA HAREKET EDİN
Yavaşlayan metabolizmayı hızlandırmak ve rahat sindirim için vazgeçilmez olan fiziksel aktivite Ramazanda da ihmal edilmemeli. İftardan 1-1,5 saat sonra kısa süreli ancak tempolu yürüyüş yapılması öneriler arasında.

Yeni Şafak