Ramazan ayı her yıl neden 10 gün geriye geliyor?

Ramazan Günlügü
Ramazan ayı her yıl 10 gün önceye geliyor ve hesap Hicri Takvim’e göre yapılıyor. Ramazan ayınının bu şekilde, 36 yılda bir 4 mevsimi de dolaşmasını nedenini açıklayan İstanbul Baş Vaizi Mustafa...
EMOJİLE

Ramazan ayı her yıl 10 gün önceye geliyor ve hesap Hicri Takvim’e göre yapılıyor. Ramazan ayınının bu şekilde, 36 yılda bir 4 mevsimi de dolaşmasını nedenini açıklayan İstanbul Baş Vaizi Mustafa Akgül, ”Dünya Müslümanları arasında adalet sağlanmış oluyor” dedi. Kanal 7’deki ‘Biz Bize’ Ramazan’a özel programına konuşan Akgül şunları söyledi: ”Dünya bir bütündür. Dünyanın her tarafında Müslüman yaşıyor. Biz Türkiye için Ramazan’ı Ocak’a Şubat’a sabitleseydik, Avustralya’daki Müslüman devamlı yazın ve en uzun günlerde tutacaktı. Norveç’in Kuzey’indekiler de altı ay tutacaktı. Cenab-ı Allah her sene 10 gün evvele getirerek, bazı Müslümanların yazın bir kısmının kışın, daha sonra devir dönüyor yazın tutanlar kışın, kışın tutanlar yazın oruç tutuyor. Bir denge, adalet oluyor. Bu on gün evvele gelmesinde büyük bir hikmet vardır. Senenin bütün günleri Ramazan’la şereflenmiş oluyor. Dünya Müslümanları arasında adalet sağlanmış oluyor.”

İmsak ezanı bitene kadar yenilip içilebilir

Akgül programda, her Ramazan’da sıkça tartışılan ‘yemek ne zaman yenilmeye başlanmalı? Ne zaman yemek yemeye son verilmeli?’ sorularını da yanıtladı. Akşam ezanının başlamasıyla iftarın yapılabileceğini ve imsakta okunan ezanının bitişine kadar yemek yenilebileceğini şu sözlerle anlattı: ”Takvimdeki imsak saatine kadar, istediğimiz kadar tekrar tekrar yiyebiliriz içebiliriz. Akşam ezanında ‘Allah-u Ekber’ denildiği zaman yeme hakkımız başlar. Geceki ezan da bitene kadar yeyip içebiliriz. Ezan bitince yemeyi bitirmemiz gerekir.”