İstanbul’da Peygamber Efendimizin ayak izleri

Ramazan Günlügü
Zaman’ın haberine göre; Fakat Kadem-i Şerif (Efendimiz’in ayak izi) yeteri kadar bilinmiyor. İstanbul’da Eyüp Sultan Türbesi’nde, Topkapı Sarayı’nda, I. Abdülhamit Han ve III. Mustafa Han türbel...
EMOJİLE

Zaman’ın haberine göre; Fakat Kadem-i Şerif (Efendimiz’in ayak izi) yeteri kadar bilinmiyor. İstanbul’da Eyüp Sultan Türbesi’nde, Topkapı Sarayı’nda, I. Abdülhamit Han ve III. Mustafa Han türbelerinde bulunan Kadem-i Şerifler, halk tarafından ancak ziyaret esnasında öğreniliyor.

Taş ve tuğla gibi sert bir zemin üzerine ayak izinin çıkması olarak bilinen Kadem-i Şerif, aynı zamanda bazı peygamberlerin mucizesi olarak da değerlendiriliyor. Kadem-i Şerif’i, Yavuz Sultan Selim Mısır seferinden dönerken bazı kutsal emanetlerle birlikte İstanbul’a getirmişti. İstanbul’da Kadem-i Şerif’in bulunduğu mekânlar şöyle:

I. Abdülhamid Han Türbesi: Kadem-i Şeriflerden birisi Eminönü’ndeki Yeni Cami’ye yaklaşık yüz metre mesafedeki Sultan I. Abdülhamit Han türbesinde bulunuyor. I. Abdülhamit daha hayattayken yaptırdığı türbesine Efendimiz’in Kadem-i Şerif’ini getirmek ister; sebebi ise ziyarete gelenlerin kendisine bir Fatiha okuması ümididir. Şam yakınlarındaki Kadem köyünde bulunan Kadem-i Şerif’in İstanbul’a getirilmesini emreder. Şeyh Muhammed Ziyad, başının üzerinde taşıyarak İstanbul’a getirir. Bu türbede yer alan, Peygamberimiz’e ait ayak izini ziyaretçilerin önemli kısmı, türbenin dışına asılan afişlerle fark ediyor. Muhammet Emin Darhan, daha önce türbede Kadem-i Şerif olduğunu bilmediğini ifade ederek, “Efendimiz’in ayak izi olduğunu dışarıya asılan afişi görünce öğrendim, daha önce hiç bilmiyordum. Çok güzel bir duygu bu. Çok da güzel kokusu var.” diyor.

III. Mustafa Han Türbesi: Başka bir Kadem-i Şerif ise Laleli Camii’nin yanındaki III. Mustafa Han Türbesi’nde bulunuyor. Türbenin pek ziyaretçisi yok. Görevli, ziyaretçi sayısının 100 kişiyi bulmadığını söylüyor. Peygamberimiz’in mübarek Kadem-i Şerifleri 08.30-17.00 arasında ziyaret edilebiliyor.

Eyüp Sultan Türbesi: Kadem-i Şerif’in bulunduğu bir diğer yer ise Eyüp Sultan Türbesi. Yoğun bir ziyaretçi akınına sahip türbeye gelenler, Kadem-i Şerif’i de ziyaret ediyor. Kadem-i Şerif’in Eyüp Sultan’a geliş hikâyesi tam bilinmemekle beraber bazı kaynaklarda şöyle anlatılıyor: I. Ahmet tarafından Mısır’daki Eşref Kayıtbay Türbesi’nden Eyüp Sultan Camii’ne getirilir. Daha sonra inşaatı biten Sultanahmet Camii’ne götürülür. Fakat Kadem-i Şerif’in Sultanahmet’e götürüldüğü gece I. Ahmet, rüyasında bütün padişahların toplandığı yüce divanda yargılanır. Davacı koltuğunda Eşref Kayıtbay vardır. Efendimiz, rüyada Kadem-i Şerif’in alındığı yere iade edilmesini buyurur. Buradaki Kadem-i Şerif’in Mısır’a götürülen Kadem-i Şerif’in kopyası olma ihtimali yüksektir.

Topkapı’da 6 Kadem-i Şerif var: Topkapı Sarayı Hırka-i Saâdet Dairesi’nde dördü taş, ikisi tuğla olmak üzere 6 adet Kadem-i Şerif var. Bunların en çok önem verilen ve kapaklı altın çerçeve içinde tutulanı, nizâmiye alay emîri Ahmed Bey tarafından Trablusgarp’tan getirilerek Sultan Abdülmecid’e sunulmuştur. Altın mahfazası 1877’de II. Abdülhamid tarafından yaptırılan bu Kadem-i Şerif’in Yâkut el-Hamevî’nin de sözünü ettiği, mi‘rac sırasında Hz. Peygamber’in Kubbetü’s-sahre’de kalan ayak izi olduğu söylenir.