“Peygamberler Şehri”nde mukabele geleneği

Ramazan Etkinlikleri
Toplu yerlerde yüksek sesle hatim okunurken bilenlerin gözleriyle Kur’an’ı takip etmesi, bilmeyenlerin dinlemesi anlamına gelen ve bin 400 yıldır sürdürülen geleneğe vatandaşlar ilgi göste...
EMOJİLE

Toplu yerlerde yüksek sesle hatim okunurken bilenlerin gözleriyle Kur’an’ı takip etmesi, bilmeyenlerin dinlemesi anlamına gelen ve bin 400 yıldır sürdürülen geleneğe vatandaşlar ilgi gösteriyor. Hava sıcaklığının 40 dereceyi aştığı kentte öğle ve ikindi namazlarının ardından camilerde Kur’an’ı Kerim okunuyor.

Dışarıya göre daha serin olan camilerde Kur’an okuyanlar aynı zamanda ruh ve bedenlerini dinlendirme imkânı buluyor.

Özellikle tarihi Balıklıgöl Yerleşkesi’ndeki Dergâh, Hasan Paşa, Döşeme, Rızvaniye camilerinde mukabele geleneğinden dolayı yoğunluk yaşanıyor.

İl Müftüsü İhsan Açık yaptığı açıklamada, ramazan ayının kentte her anlamda dolu dolu yaşandığını söyledi.

Yenişafak’ın haberine göre mukabele geleneğinin, Hazreti Muhammed ile Hazreti Cebrail’in ramazanın her gecesi o ana kadar nazil olan ayet ve sureleri karşılıklı okuyup kontrol etmelerine dayandığını anımsatan Açık, geleneğin yıllardır İslam coğrafyasında hep aynı heyecanla devam ettirildiğini belirtti.

Açık, geleneği ramazan ayı dışında da sürdürdüklerini vurguladı.

Yıl boyunca birçok camide Kur’an-ı Kerim okunduğunu hatırlatan Açık, “Sabah namazlarında ise tüm camilerimizde mukabele oluyor. Tüm camilerimizde günde iki defa Kur’an okunmuş oluyor. Dergah Camisi’ndeki mukabele ise hem dışarıdan gelenler açısından hemde yerli cemaat açısından önemli. Çünkü buraya gelenler Halil-ür Rahman Gölü’nün (Balıklıgöl) manevi ikliminde Kur’an okumanın mutluluğunu yaşıyor” ifadelerini kullandı.