Türkiye’nin İlk Ud Festivali

Yerli Müzik
Ud, artık bir festivalle de hatırlanacak. 25 Ekim’de başlayacak ve bir hafta sürecek 1. Yorgo Bacanos İstanbul Uluslararası Ud Festivali dünyadan ve Türkiye’den önemli icracıları ve teoris...
EMOJİLE

Ud, artık bir festivalle de hatırlanacak. 25 Ekim’de başlayacak ve bir hafta sürecek 1. Yorgo Bacanos İstanbul Uluslararası Ud Festivali dünyadan ve Türkiye’den önemli icracıları ve teorisyenleri buluşturacak

Batı’nın 11. ile 13. yüzyıllar arasındaki Haçlı seferleri sırasında tanıyıp Avrupa’ya taşıdığı ud, en önemli merkezlerinden biri olan İstanbul’da, 2010 Avrupa Kültür Başkenti etkinlikleri kapsamında kendi festivaline kavuşuyor. İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Klasik Türk Müziği Yönetmenliği imzasını taşıyan ve önümüzdeki yıllarda geleneksel hale gelmesi amaçlanan festivale adını veren ise büyük ud üstadı Yorgo Bacanos. Yeni kuşaklar tarafından pek de tanınmayan, Akdeniz’den Ortadoğu’ya kültür coğrafyasının efsane ismi Yorgo Bacanos’un 110’uncu doğum yıldönümünde adına düzenlenen 1. Yorgo Bacanos İstanbul Uluslararası Ud Festivali, 25 – 31 Ekim tarihleri arasında İstanbullu müzikseverlerle buluşacak. Festival programında atölye çalışmaları, seminerler, konserler ve resitaller yer alıyor. Bir hafta süresince İstanbul’a farklı bir renk katacak ud festivalinde dünyanın önde gelen udileri, bireysel veya gruplar halinde performanslar sergileyerek, hem birbirlerinin müziklerini en yakın mesafeden izleyecek hem de birlikte müzik icra etme şansı bulacak.

KONUĞU BOL FESTİVAL

Festivalde konser verecek ve atölye çalışmaları düzenleyecek, dünyadan ve Türkiye’den katılacak önemli udiler ise şöyle: Joseph Tawadros, Prof. Dr. Münir Nurettin Beken, Omar Bashir, Periklis Tsoukalas, Tristan Driessens, Georgios Marinakis, Elia Khoury, Haig Yazdijian, Kyriakos Kalaitzidis, Naseer Shamma, Trio Qadmoyo gibi dış ülkelerden sanatçı ve gruplarla, Türkiye’den Prof. Mutlu Torun, Necati Çelik, Osman Nuri Özpekel, Yurdal Tokcan, Prof. Gülçin Yahya Kaçar, 3 Dem Ensemble, Burak Kaynarca, Feti Barut, Hakan Aydınlık, Murat Bağdatlı, Ferdi Koç, Metin Özden. 1. Yorgo Bacanos İstanbul Uluslararası Ud Festivali’nde ayrıca Emir Değirmenli ve Mustafa Copcuoğlu ud yapım teknikleri hakkında atölye çalışmaları gerçekleştirecek. Prof. Nevzad Atlığ, Prof. Dr. Haydar Sur, Muzaffer Şenduran, Dr. Savaş Barkçin ve İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Klasik Türk Müziği Yönetmeni Mehmet Güntekin de festival programında yer alan panel, konferans ve açık oturumlarda konuşmacı veya moderatör olarak yer alacak.

O bir efsaneydi


19.10.20101900 doğumlu Yorgo Bacanos‘un adı, yalnızca Türk müziğinde değil, udun temel çalgılardan biri olduğu Akdeniz havzası kültürleri ve Ortadoğu başta olmak üzere, çok geniş bir kültür coğrafyasında ‘efsane’ olarak kabul ediliyor. Kendisinden sonra gelen udiler üzerinde büyük etki bırakan ve Türk musikisi tarihinin önde gelen ut virtüözlerinden olan Yorgo Bacanos, bestekârlığı ve piyanistliği ile de adından söz ettirmiş bir sanatçıydı.

İstanbul Radyosu’nda, kuruluşundan itibaren sanatçı olarak 51 yıl boyunca çalışan Bacanos, Denizkızı Eftelya’dan Münir Nureddin’e kadar Türk musikisinin en önde gelen seslerine uduyla eşlik etti. Babasından aldığı lavta dersleriyle müziğe başlayan Bacanos Taksim’deki Eftalofos Gazinosu’nda çok genç yaşta profesyonel oldu.

1946’da İstanbul Belediye Konservatuvarı İcra Heyeti’ne katılan Bacanos, 1953’ten itibaren Münir Nureddin Selçuk yönetiminde Şan Sineması’nda yapılan konserlerde, 1960’ların ortalarına dek ud çaldı. Bacanos 1977’de hayatını kaybetti.