Seda Bağcan’dan Türk Mantra Albümü

Yerli Müzik
Meditasyon sırasında kullanılan ve mantra denilen kelimeleri Türk ezgileriyle besteleyen Seda Bağcan, Majör Müzik etiketiyle çıkan ‘Sunrise’ albümünün dünyadaki ilk Türk mantra albümü oldu...
EMOJİLE

Meditasyon sırasında kullanılan ve mantra denilen kelimeleri Türk ezgileriyle besteleyen Seda Bağcan, Majör Müzik etiketiyle çıkan ‘Sunrise’ albümünün dünyadaki ilk Türk mantra albümü olduğunu belirtiyor.

"Her gün en az 7 dakika şarkı söylerseniz genç kalırsınız." diyen Bağcan, ABD‘li müzisyen Tina Turner ile iki albüm yapacak. Zaman’dan H.Salih Zengin’in röportajı…

Sizin pop ve caz orkestrasıyla çalışmalarınız varken birden mantra müziği ismiyle albüm çıkardınız. En çok nerede ilgi gördü bu albüm?

Her yerde büyük ilgi gördü. Hindistan, Brezilya, Yeni Zelanda, Almanya, Avusturya, Belçika, Fransa gibi ülkelerden konser teklifleri alıyorum. Hindistan’a hiç gitmedim, konser için gideceğim. Her şey insanın içinde, içinize döndüğünüzde hem kendinizi hem evreni buluyorsunuz. Türkiye’de çok yeni bir albüm ama burada da ilgi göreceğini düşünüyorum.

Tıbbî elektrik mühendisliği konusunda uzmanlaşmışsınız. Bu meslekle müziğin kesiştiği noktalar neydi?

Küçüklüğümüzden beri müziğin içine doğduk. Selda Bağcan halam oluyor. Piyano dersleri, çocuk ve gençlik koroları, operalar falan… Kardeşlerim de korodalar hâlâ. Babam besteci… Ancak bizde herkes bir üniversite okur. Babam makine, halam Selda Bağcan fizik, ben elektronik mühendisiyim, Kardeşlerimin biri diş hekimi, diğeri eczacı. Teyzemiz beyin tümörü olmuştu ve iki üç ay ömrünün kaldığı söylenmişti. Tıp bir şey yapamıyordu ve bunun üzerine alternatif tıbba yöneldik. Hakikaten iyi geldi ve teyzem iki sene daha yaşadı ki doktorlar inanılmaz buldular. Ve ben bu şekilde bu tarz bir yola girmiş oldum.

Bu tür öğretiler sizin hangi potansiyelinizi ortaya çıkardı?

Müzik tarafımı çok kullanmıyordum. Besteciliğim çok gelişti, hatta bu şifa öğretilerden sonra beste yapmaya başladım diyebilirim.

Türk müziğinin de geçmişte şifahanelerde hastaları iyileştirmek için kullanıldığı biliniyor. Bu tarz müzik bu açıdan mı anlamlı göründü size?

Her tonun hitap ettiği çakralar var ve o melodi formlarını kullanarak beste yapıyorsunuz. Nereyi iyileştirmek istiyorsanız, hangi çakrayı açmak istiyorsanız o tonu kullanıyorsunuz. Bu mantraları en az 7 dakika söylemek gerekiyor. Her gün en az 7 dakika şarkı söylemek lazım. Bunu yapınca genç kalıyor, beyninizde kullanılmayan hücreleri yeniliyor, sağ ve sol lob bölgesini dengeliyorsunuz.

Arabesk dinlemek dahil mi buna?

Güzel müzikler dinlemek lazım.

Albüm neye iyi gelir?

Bu albüm her şeyden önce bir müzik albümü. İnsanlar kendilerini dinlendirsinler, zihinlerini boşaltsınlar niyetiyle de yapılmış bir şey. Meditasyonlarda kullanılsın diye yola çıktık ama hoş bir şey ortaya çıkınca evrensel oldu.

Tina Turner ile albüm yapacakmışsınız. Nasıl bir proje o?

Tina Turner geçen yıl iki tane mantra müziği albümü çıkarmıştı. Ben de Sunrise isimli albümümü geçen yıl çıkarmıştım ve tesadüfen aynı plak şirketinden çıkarmışız. Şimdi beraber albüm yapacağız. Ardından da Sufi isimli bir albüm çıkaracağız 2011’de. Benim bestelerimi kullanarak yapacağımız bir albüm olacak bu.

Çalışmak istediğiniz başka sanatçı var mı?

Sting ile çalışmak isterdim.

İslam dininde de özellikle zikirler sizin mantra diye adlandırdığınız kelime tekrarına dayanan sistemin benzeri. Neden kendi ülkenizin düşünce sistemi dururken, Uzakdoğu’ya yöneldiniz?

Ben Doğu ile Batı arasında bir köprü olduğumu düşünüyorum. Şu anda bizim ezgilerimizle onlara hitap ediyoruz. İleride bizim kültürümüzle onların ezgilerini de buluşturabiliriz. Bizim müzik ve inanç kültürünü de inceleyip araştırıp öğreniyorum.

Neden halanız Selda Bağcan gibi protest bir tarzı benimsemediniz de sakinliği seçtiniz?

Eskiden beri sakin ve huzurlu birisiyimdir. İnsanların da mutlu olmasını, hayallerin peşinde gitmeleri gerektiğini düşünürüm. Kendi hayat potansiyellerini ortaya çıkarmalarını istiyorum. Selda Bağcan’ın şirketinden çıkardık albümü zaten, o da çok beğendi. Hatta ‘Türkçe söz yazalım.’ dedi.

Hakikaten bunun Türkçesi olamaz mı? Zira çok etnik bir dili var albümün…

Öyle düşünüyor insanlar en başta, ama sonra dinledikçe sözlerin anlamsızlığı gidiyor. O enerjiyi hissediyor insan. Tekrar ede ede zihni boşaltıyor. Ancak böyle bir projemde var, Türkçe sözler de olacak. Bunun için araştırma yapmak lazım.

Mantra müziği dışında neler söylemek isterdiniz?

Ben piyano çalmayı çok seviyorum. Türkü falan da söylerim de benim tarzım mantra, new age tarzı olur. Film müzikleri yapmak istiyorum.

Siz ne dinliyorsunuz?

Beste yaparken bir şey dinlememeye çalışıyorum, çünkü etkileniyor insan. Klasik müzik, Bach, Beethoven, Fahir Atakoğlu, Can Atilla’yı severim.