Rock Müzik Gençlerin Çığlığı

Yerli Müzik
Usta müzisyen Timur Selçuk‘un İspanyol Meyhanesi adlı albümü geçtiğimiz günlerde İspanyol Meyhanesi + 25. Yıl adıyla iki CD olarak yeniden basıldı. Selçuk’un müzik kariyerinin bir özeti ni...
EMOJİLE

Usta müzisyen Timur Selçuk‘un İspanyol Meyhanesi adlı albümü geçtiğimiz günlerde İspanyol Meyhanesi + 25. Yıl adıyla iki CD olarak yeniden basıldı. Selçuk’un müzik kariyerinin bir özeti niteliğindeki albümlerde unutulmaz toplam 22 parça bulunuyor. Selçuk ‘söyleşi orucunda’ bulunan Selçuk’un kapısını albümleri bahane edip çaldık. O da SABAH’a içini döktü.

Müzik kariyerinizde İspanyol Meyhanesi’nin önemli bir yeri var. Bu önem nereden geliyor?

Ümit Yaşar Oğuzcan’ın bu ünlü şiiri serbest yazılmış bir örnek, bestelemesi bu yönüyle çok zahmetli. Onun içindir ki, şarkı beş ayrı bölümden oluşur. Çok uğraştım, ama severek yazdım, iyi ki yazmışım.

70’li ve ’80’li yıllarda Timur Selçuk şarkılarında genel olarak sol eğilimli şarkılarla gündeme gelmişti. Şimdiyse sağ eğilimli bir duruş sergilediğiniz söyleniyor. Ne değişti?

Ben değişmedim, geliştim. Siyasi görüşüm, manevi dünyamla bütünleşti. Emek, üretmek, paylaşmak, zulme sessiz kalmamak gibi değerlerin, manevi dünyamın ortak ve vazgeçilmez değerleri olduğunu gördüm, kavradım ve hayatıma geçirdim. Bütün sol görüşlü kardeşlerime tavsiye ederim. Değerli yazar Yılmaz Onay dostumdan bestelemiş olduğum bir şiirindeki gibi… " kavgada sevgi ellerim" … güzelliğini ve derinliğini bu sayede tadabildim.

21’inci yüzyıl, dünyamızda, her görüşten ahlaklı insanların ahlaksızlara karşı vereceği mücadelenin sergileneceği bir tarih dilimi olacaktır," diyorsunuz. Bunu biraz açar mısınız?

Sol-sağ, dindar-laik ve etnik farklılıklar, artık ‘doğruyu’, yani az hatalı olanı belirlemeye yetmiyor. Yaşadığımız toprakların bizlere kattıklarını sağlıklı bir biçimde değerlendirerek, yarınlarımızı aydınlatacak yeni ve bütünleştirici kavramlar oluşturmak durumundayız. İnsanı insan yapan vazgeçilmez değer ve haklardan yola çıkarak, ‘ahlaklı insan’, ‘ahlaklı Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı’ üst başlıklarını oluşturmak mecburiyetindeyiz.

Hâlâ sosyal amaçlı konserler vermeyi düşünüyor musunuz?

Gençlik yıllarımı, nöbetçi sosyal amaçlı şarkıcı olarak geçirdim. Son yıllarda daha seçici oldum. Az gelişmiş ülkelerde acılara aşırı duyarlılık gösterip, kendinizi kullandırırsanız, acınacak hale düşersiniz.

Siz hangi tarz müzik dinlemekten hoşlanıyorsunuz?

Ahlaklı müzikler bana daha yakın gelir. Yani emek verilmiş içten örnekler. Rock müziğini gençlerimizin çığlığı olarak görürüm. Sanki, ‘ey büyüklerimiz bizi çok ihmal ettiniz’ diye haykırırlar bize. Hepsini sevgi ve anlayışla ve ‘müzikal tahammül ölçülerimi’ zorlamak pahasına dinlemeye özen gösteririm.

Telif hakları konusuna biraz değinebilir misiniz? Türkiye’de yazarlar, müzisyenler, sanatçılar telif hakları konusunda yıllardır sıkıntılı. Neler söylemek istersiniz?

Türkiye’de sağlam müzik örgütleri, yürekli insanlar yok. Bu MESAM yöneticilerinin yapacağı iş değil. Hepsi çok değerli arkadaşlardır. Benim bahsettiğim yaraya neşteri vurmaktır. Çaktı mı kesip atacak. Bu arkadaşlar çok şekerdir ama keskin kılıç değillerdir. Liderlik vasıfları yoktur. MÜYAP çok güzel bir çalışma yürütüyor. Size bir örnek vereyim: İzmit, Karamürsel tarafında bir yere bir baskın yapılacak. Burası kaçak CD dağıtım yeri. Ancak her defasında adamlar paçayı kurtarıyor. Daha sonra anlaşılıyor ki, korsancılığı yapan, kaçakçılığı yapan oranın emniyet müdür yardımcısının çocuğu. Baskın olacağı derhal babası tarafından oğluna haber veriliyor. Şimdi korsanla nasıl mücadele edeceksiniz?