Barbarella hâlâ onları arıyor

Yerli Müzik
Özlem Ertan’ın haberi; Güzel ve seksi kadın uzayda yolculuk ediyor, maceralar arasında hoplayıp zıplıyor, üstüne üstlük bir de kötülerle savaşıyordu. Eeeee, hiçbir macerada başrolü öyle kolay ko...
EMOJİLE

Özlem Ertan’ın haberi;

Güzel ve seksi kadın uzayda yolculuk ediyor, maceralar arasında hoplayıp zıplıyor, üstüne üstlük bir de kötülerle savaşıyordu. Eeeee, hiçbir macerada başrolü öyle kolay kolay vermezler insana. Uğraşmak lazım… Hatta bazen yerçekimsiz ortamlarda sevişmek bile gerekebilir.

Hani şu uzayda seyahat eden seksi kadın var ya, adı Barbarella. Konuya öyle uçuşup, sevişmek bağlamında değindiğimize bakmayın, aslında çok önemli görevleri var Barbarella’nın: O, Dünya’nın uzaydaki temsilcisi. Öncelikli görevi de evrendeki barış ortamının orta göbeğine çomak sokmaya çalışan dahi bilim adamı Durand Durand’ı bulmak. Durand Durand’ı ararken uzayda yerçekimsiz adımlarla yürür de yürür Barbarella. Bazen içi sıkılır, ferahlamak için giysilerini biraz sıyırıverir. Bize de Milattan Sonra 40 bin yılında yaşayan Barbarella’ya bakıp, “Ne güzel kahramanımızsın sen Barbarella abla” demek düşer bu durumda.
 
Üyeler değişti grup baki kaldı

Sevgili okuyucu, Barbarella’yı hatırlatmak için yeteri kadar ipucu verdiğim kanaatindeyim. Ama yanılma ihtimalim olabileceğini de gözönüne alarak şu Barbarella mevzuunu artık bir sonuca bağlamak isterim. Barbarella, Roger Vadim’in yönettiği 1968 tarihli bir bilimkurgu filmi. Konusu da yukarıda izah ettiğim gibi. Filmle aynı adı taşıyan Barbarella’yı meşhur edense ona sesini, yüzünü ve vücudunu ödünç veren ünlü oyuncu Jane Fonda. Bu film, Jane Fonda’nın da etkisiyle güçlü bir iz bıraktı zamanın gençliği üzerinde. Öyle ki filmin gösterime girmesinden 10 yıl sonra kurulan bir müzik grubu Barbarella’nın arayıp bulmakla görevli olduğu Durand Durand karakterinden esinlenerek Duran Duran adını aldı.

1978 yılında Birleşik Krallık’ın Birmingham kentinde kurulan ve adını, Barbarella’nın maceralarından bulup çıkaran Duran Duran, ilk albümünü 1981 yılında yayınlattı. Her ne kadar zaman zaman üyeleri değişse de kurulduğu günden beri hiç dağılmadı Duran Duran.

Dün, Duran Duran için önemli bir gündü: Çünkü 30 yıldan fazla bir zamandır birlikte olan müzisyenler, on üçüncü stüdyo albümleri All You Need Is Now’ı nihayet hayranlarıyla paylaşabildiler. Aslında All You Need Is Now’daki birçok şarkı geçen aralık ayından beri müzik dinleyicilerinin dillerinde ve kulaklarındaydı. Malûm internet çağındayız, artık çoğu insan albümleri müzikmarketten satın almaktansa internetten edinmeyi tercih ediyor. Duran Duran da çağın düzeninden azade olmadığından, 21 aralıkta ilk olarak internet yoluyla duyurdu hayranlarına yeni şarkılarını.
 
Eskiden izler var

Aradan aylar geçti ama hayranları ellerine şöyle hacimli bir Duran Duran albümü alma hayalinden vazgeçmediler. Sabredenler, dün muratlarına erdiler. Dünyanın birçok ülkesinde aynı anda yayınlanan All You Need Is Now’ın prodüktörlüğünü Grammy ödüllü Mark Ronson yaptı.

Nick Rhodes, John Taylor, Roger Taylor, Andy Taylor ve Simon Le Bon’dan oluşan Duran Duran’ın son albümünde 14 şarkı var. Albümü kulak vererek dinlediğinizde, yabancılık çekeceğinizi pek sanmıyorum. Çünkü insanı hemen kavrayan ve melodilerinin içine çeken şarkılarla karşı karşıyayız. Albüme adını eren All You Need Is Love, samimi ve akılda kalıcı bir şarkı olması hasebiyle uygun bir seçim gibi geldi bana. Girl Panic’teki perküsyon kullanımının grubun klasikleşmiş şarkısı The Reflex’i anımsattığını, Leave A Light On adlı baladın hatırlara yine eski bir Duran Duran şarkısı olan Save A Prayer’ı getirdiğini söylemek lazım.

Ben, All You Need Is Now’ı sevdim. Geçen aralık ayından beri şarkılara gösterilen ilgiden anlaşıldığı kadarıyla, genel anlamda Duran Duran dinleyicilerini memnun eden bir çalışma oldu All You Need Is Now.

Hungry Like The Wolf, Save a Prayer, Is There Something I Should Know, I Don’t Want Your Love Ordinary World, Come Undone gibi şarkılarıyla hafızaların en korunaklı köşelerine yerleşen Duran Duran, 1980’li yılların başından beri popüler müzik dünyasına yön veren gruplardan biri. İşte tam da bu yüzden, yıllar geçse ve grubun yakışıklı solisti Simon Le Bon 52 yaşına gelse de, müzikseverler, tıpkı Barbarella’nın Durand Durand’ı fellik fellik araması gibi bu efsane grubun şarkılarını müzik tarihinin gürültülü salonlarından çekip çıkarmaya çalışıyorlar. [Taraf]