Aynı Anda Aynı Müzik

Yerli Müzik
TRT, türküler ile Türk Sanat Müziği eserlerini yaşatmak amacıyla özel radyo kanallarıyla ortak bir projeye imza atıyor. TRT önderliğindeki projeyle TRT radyoları ile bazı özel radyolarda 2010 yılında ...
EMOJİLE

TRT, türküler ile Türk Sanat Müziği eserlerini yaşatmak amacıyla özel radyo kanallarıyla ortak bir projeye imza atıyor. TRT önderliğindeki projeyle TRT radyoları ile bazı özel radyolarda 2010 yılında 52 hafta boyunca sabah aynı saatlerde bir türkü, akşam aynı saatlerde de bir Türk Sanat Müziği eseri çalınacak.

Türkiye açısından müzik alanında ortak hafızanın tam anlamıyla oluştuğunu söylemenin mümkün olmadığına işaret eden TRT Radyo Dairesi Başkanı Şenol Göka, ”Sıradan insanlar bir yana entelektüel düzeyde bile bir şarkının ya da bir türkünün tamamının makam ve tarz olarak icra edilebildiği görülmüş değildir. Bu kültürel aidiyetin bütünlüğünü engelleyici bir durumdur. Gelecek kuşaklar düşünüldüğünde ortaya daha vahim olumsuz bir tablo çıkmaktadır” dedi.

Radyoların, büyük kitlelere ulaşma imkanı açısından eşi görülmemiş bir mecra olduğunu belirten Göka, bu amaçla türkü ve Türk Sanat Müziği eserleri konusunda ortak hafıza oluşturmak için özel radyolarla bir ortak yayın platformu oluşturduklarını söyledi.

Radyoculuk alanındaki meslek kuruluşları olan Radyo ve Televizyon Yayıncıları Meslek Birliği (RATEM), Radyo Yayıncıları Derneği (RAYAD) ve Radyo Televizyon Yayıncıları Federasyonu (RATEF) temsilcileri ile görüştüklerini ve ön anlaşma yaptıklarını aktaran Göka, ortak platformda yer alacak radyolarla da tek tek ayrıntılı anlaşmalar yapacaklarını kaydetti.

O ŞARKI VE TÜRKÜDEN KAÇIŞ YOK…

Projenin 1 Ocak 2010 tarihinde başlayacağını ve 52 hafta boyunca yıl sonuna kadar devam edeceğini anlatan Şenol Göka, projeyle ilgili şu bilgileri verdi: ”Farklı tarzlarda yorumlanan türkü ve şarkılarımızın asıllarının korunması ve özellikle yeni kuşaklarımıza tanıtılması, kültürümüzün yaşatılması ve aktarılması açısından büyük önem arz etmektedir. Bizim buradaki amacımız yıl boyunca radyo kanallarından hafta hafta çalınacak olan bu ortak şarkı ve türkülerimizin herkes tarafından bilinip düzgün bir şekilde söylenebilmesidir.

Diyelim ki, sabahtan saat 10.05’te o gün için tespit ettiğimiz türkü ‘Gesi Bağları’, bu türküyü özel radyolarla birlikte aynı anda çalacağız. Yine, aynı şekilde, saat 17.05’te bir Türk Sanat Müziği eseri çalınacak. Yani, akşamları şarkı, sabahları türkü…

Bu şarkı ve türkülerimiz bir hafta boyunca yayımlanacak. Proje kapsamında, 2010 yılında her hafta bir şarkı ve türkü yayımlamak üzere 52 hafta boyunca bu uygulamayı sürdüreceğiz. Radyosunu açan kişi o şarkı ve türküden kaçamayacak, sonuçta hafızasına nakşedecek. Maksadımız geleneksel kültürümüze katkıda bulunabilmektir. Projeyle ortak kültürümüzün ürünü türkü ve şarkılarımızı hafızalara nakşedeceğiz. İyi bir sonuç alınırsa 2011’de de bunu sürdüreceğiz.”

Şarkı ve türkülerin listesi üzerinde çalıştıklarını dile getiren Göka, telif hakları da söz konusu olduğu için listeyi oluşturup hak sahiplerine göndereceklerini söyledi.

YEREL RADYOLARLA İŞBİRLİĞİ

TRT’nin aynı zamanda uluslararası radyo yayıncılığı alanında bir eğitim merkezi haline gelmek amacıyla bir çalışma gerçekleştireceğini de ifade eden Göka, projeye göre TRT’nin radyoculuk alanında 26 ülkeden 100’e yakın özel ve kamu yayıncısını Antalya’da üç hafta süreyle bir araya getireceğini bildirdi.

Bu eğitimin 19 Ekim’de başlayacağını belirten Göka, eğitim kapsamında radyoculukla ilgili çeşitli teknik gelişmelerin yanı sıra, katılımcılara Türkçe geliştirme ve diksiyon derslerinin de verilmesinin sağlanacağını kaydetti.

Göka, Türkiye’deki bazı özel radyocuların da öğretici olarak görev alacağı projede, radyo duayenlerinin sohbetlerinin de yer alacağını söyledi. Türkiye’de kurs gören radyocuların çalışmanın sonunda Türkiye sempatisi ile ülkelerine döneceklerine inandığını dile getiren Göka, ”Burada Türkçe eğitimi de verilecek. Ancak, çalışmaya katılacakların en azından günlük hayatlarını devam ettirecek kadar Türkçe bilmelerini şart koşuyoruz” diye konuştu.