İstanbul trafiği ilham kaynağı oldu

Sanatçılar
Almanya’nın Bonn kentinde düzenlenen Beethoven Festivali’nde Orkestra Kampüsü bölümünün konuğu bu sene Türkiye Gençlik Filarmoni Orkestrası. Bu bölümün sponsorluğunu üstlenen DW de her yıl...
EMOJİLE

Almanya’nın Bonn kentinde düzenlenen Beethoven Festivali’nde Orkestra Kampüsü bölümünün konuğu bu sene Türkiye Gençlik Filarmoni Orkestrası. Bu bölümün sponsorluğunu üstlenen DW de her yıl Orkestra Kampüsü’nün konuğu olan ülkedeki bestecileri desteklemek amacıyla bir genç besteciden eser sipariş ediyor. DW’nin Türkiye’den seçtiği isim 23 yaşındaki besteci Mehmet Erhan Tanman. Mimar Sinan Üniversitesi Devlet Konservatuarı Piyano ve Kompozisyon bölümleri mezunu olan Tanman’ın “The Traffic” adlı eseri, 19 Eylül’de Bonn’da düzenlenecek konserde Türkiye Gençlik Filarmoni Orkestrası tarafından yorumlanacak.

‘Kendi geçmişimi yansıttım’

Tanman, bu teklifin kendisine Türkiye Gençlik Filarmoni Orkestrası Şefi Cem Mansur aracılığıyla geldiğini belirtiyor. Müziğin konusunun kendisine ait olduğunu ifade eden 23 yaşındaki besteci sözlerini şöyle sürdürüyor: “İstanbul’da herkesin bildiği Barbaros Bulvarı’nda yıllarca ev-okul arası otobüs yolculuğu yaptım. Barbaros Bulvarı’nın trafiği çok meşhurdur. Boğaz Köprüsü’ne kadar yaklaşık 1,5 saat süren bu trafik insanın psikolojisini etkiler. Camlar kapalı olur, hava kalmaz. Otobüsün durup kalkması, hatta korna seslerine kadar pek çok şeyden etkilenirsiniz. Müzik de bunu anlatan bir müzik. Yani biraz kendi geçmişimle ilgili oldu. O anlamda beni de tatmin etti konu; sonuç olarak 10 dakikaya yakın bir müzik çıkmış oldu.”

Bestelerinde soyut konuları ele almayı sevmediğini ve insanların müzikle doğrudan bir bağ kurmasının kendisi için önemli olduğunu vurgulayan genç besteci, “The Traffic” adlı eserini dinleyenlerin Barbaros trafiğini hissedeceğini söylüyor: “Müzikte korna sesleri, trafiğin sıkışması, açılması gibi imgeler var. Belki profesyonel bir kulak da ayrıntıyı algılayabilir ama normal bir dinleyici de birçok şeyi algılayacaktır diye düşünüyorum” dedi.

“The Traffic”i yorumlayacak Türkiye Gençlik Filarmoni Orkestrası’nın herkesin takdir ettiği bir girişim olduğunu söyleyen, 23 yaşındaki genç besteci, “Böyle bir girişimin içerisinde bir genç olarak bulunmak orkestranın amacı ve imajına da çok uygun. Türkiye Gençlik Filarmoni Orkestrası ile ortak bir proje içerisinde yer almak gerçekten çok güzel çünkü orkestranın Türkiye’ye katkısı büyük. Türkiye’nin yurtdışında turneye çıkan aktif bir orkestrası” diyor.

‘Devlet desteği gerekiyor’

Eğitimine Almanya’da Karlsruhe Konservatuarı Kompozisyon Bölümü öğretim üyelerinden, besteci ve piyanist Wolfgang Rihm ile devam etmek istediğini kaydeden Tanman, Türkiye’de konservatuar mezunlarının bazı zorluklarla karşı karşıya olduğuna da dikkat çekiyor: “Devletin daha fazla desteğine ihtiyaç var. Önemli işlerin fazlasıyla özel teşebbüse bırakıldığını düşünüyorum. Tabii ki devlet orkestralarımız var, bu orkestralar müziğin halka ulaştırılmasında önemli bir görev üstleniyorlar ama hem arz-talep meselesi böyle bir şey, hem de müzisyenlerin de kendi haklarını daha fazla korumaları gerekiyor. Devlet daha üstün yetenekli gördüğü kişileri daha çok desteklemeli, daha çok burs sağlamalı. Bu yurtdışında da bu şekilde. Bunu herkes talep ediyor Türkiye’de.”

Türkiye Gençlik Filarmoni Orkestrası

Türkiye Gençlik Filarmoni Orkestrası Eylül ayındaki Avrupa turnesinden sonra Beethoven Festivali’ne katılmak üzere Bonn’a gelecek ve beş günlük bir çalışmanın ardından 19 Eylül’de Mehmet Erhan Tanman’ın “The Traffic” adlı eserinin de aralarında bulunduğu, Beethoven’in eserlerinin ağırlıkta olduğu bir repertuarla konser verecek.

Deutsche Welle Türkçe