Gençlere Müziği Böyle Sevdiriyor

Sanatçılar
Anadolu’da yüzlerce yıldır devam eden bir kültür olan halk ozanlığı geleneğini gelecek kuşaklara taşımaya çalışan Adanalı Aşık Ali Yetimi (Ali Çelik), gençlik yıllarında bağlama çalmayı öğrenmek...
EMOJİLE

Anadolu’da yüzlerce yıldır devam eden bir kültür olan halk ozanlığı geleneğini gelecek kuşaklara taşımaya çalışan Adanalı Aşık Ali Yetimi (Ali Çelik), gençlik yıllarında bağlama çalmayı öğrenmek istediğinde karşılaştığı zorlukları bugünün gençlerinin yaşamaması için ücretsiz kurs veriyor.

Halk ozanlığının temsilcilerinden, Kültür ve Turizm Bakanlığına kayıtlı 650 ozandan biri olan Aşık Ali Yetimi, yaptığı açıklamada, hayatını karşılık beklemeksizin ”ata sanatımız” bağlama eğitimine verdiğini belirterek, yaptığı tüm çalışmalarda aşık edebiyatının en büyük ustalarından olan, bu topraklarda yetişmiş Karacaoğlan ve Dadaloğlu’nun ruhunu yeni neslin anlamasını amaçladığını ifade etti.

Adana’nın Aladağ ilçesinde 1969’da dünyaya geldiğini, küçük yaşlarda hayranlıkla dinlediği bağlamayı 13-14 yaşında eline aldığını kaydeden Aşık Yetimi, bağlama çalmayı öğrenmek istediğinde hem maddi hem de manevi birçok zorlukla karşılaştığını söyledi.

Ailesinin bağlama alacak maddi gücü bulunmadığını belirten Yetimi, şunları kaydetti:

”O zamanlar çeşitli yerlerde bu sanatı bilen kişileri izleyerek sazı elime almaya başladım. Uzun saplı bağlama ile başladığım saz merakımın en önemli noktası olan kısa saplı bağlama çalmayı çok arzu ediyordum. Kısa saplı bağlama çalmak istediğimde ‘öğrenemezsin, bu iş zor’ deyip kimse ilgilenmedi. Bu iş için yaşımın geçtiğini, bu yaştan sonra kısa saplı bağlama çalmamın çok zor olduğunu söylediler. Bu sözler beni daha çok hırslandırdı. Kısa saplı bağlamayı dinleyerek, çalanları izleyerek öğrendim. Eskiden kimse sanatının püf noktalarını göstermek istemiyordu. Şu an Kültür Bakanlığı onaylı halk ozanı unvanına nail oldum.”

Yetimi, kendisinin bağlama öğrenirken karşılaştığı zorlukları genç kuşakların yaşamaması ve halk ozanlığı kültürünün gelecek nesillere aktarılması açısından birçok faaliyette gönüllü olarak görev aldığını söyledi.

Yetimi, hem bazı dernekler hem de kendi evinde ücretsiz saz eğitimi verdiğini, ayrıca son 2 yıldır Yüreğir Şehit Samet Saraç Halk Eğitim Merkezi’nde kurs eğitmenliği yaptığını belirtti.

Aşık Yetimi, halk eğitim merkezindeki kursların karşılığı devletten aldığı ücretin büyük bir kısmını yine eğitime yatırdığını, gençlerin bağlama öğrenmesi için elinden geleni yapmaya çalıştığını ifade etti.

15 YILDA BİNE YAKIN ÖĞRENCİ YETİŞTİRDİ

15 yılda bine yakın öğrenciye bağlama eğitimi verdiğini söyleyen Yetimi, ”Bunlardan 60-70’i bağlama konusunda önemli yere gelmiştir. 8’i de ozan olarak yetişti” dedi.

Bağlama sevdasının sadece çalmaktan ibaret olmadığını, uzun yıllar söz konusu sanatın daha da yaygınlaşması için bağlama üretimi de yaptığını ifade eden Yetimi, ”Küçük bir atölyede üretimini yaptığım, el emeği göz nuruyla özenle ürettiğim birbirinden güzel bağlamaları özellikle yaz aylarında bölgemize gelen turistler aracılığıyla hem yurt içine hem de Avrupa’nın farklı ülkelerine gönderdim. Bu beni çok daha gururlandırıyor” diye konuştu.

Türkülerinde Anadolu bozkırlarının bin yıllık hüznünü bağlama ve duygulu sesiyle saza ve söze dökmeye devam eden Yetimi, 1990’lı yıllardan itibaren yurdun dört bir yanında ve KKTC’de turnelere katıldığını söyledi.

Yetimi, 1990’da TRT’nin düzenlediği türkü okuma yarışmasında ilk dörde girdiğini belirtti.

Yetimi, bağlama kurslarına ilginin gün geçtikçe arttığını kaydederek, ”Kursiyerlerimiz arasında hayatının her anında sevdiği türküyü bir gün kendisinin de bağlamasıyla çalabileceği günleri bekleyenler var. Amacım onların bu hayallerini karşılık beklemeksizin gerçekleştirmek. Fakat bu sadece benim gayretlerimle olmaz. Gerek belediyelerimiz gerekse diğer kamu kurum ve kuruluşlarımız ata sanatımıza sahip çıkmalı” dedi.

AA