Facundo Cabral Silahlı Saldırı Sonucu Öldü

Sanatçılar
Latin Amerika’nın en önemli şarkıcılarından biri olan Facundo Cabral, Guatemala’da, üç araba dolusu silahlı saldırganın açtığı ateş sonucu hayatını kaybetti. Cabral’ın ölümü tüm bölg...
EMOJİLE

Latin Amerika’nın en önemli şarkıcılarından biri olan Facundo Cabral, Guatemala’da, üç araba dolusu silahlı saldırganın açtığı ateş sonucu hayatını kaybetti. Cabral’ın ölümü tüm bölgeyi kedere boğdu.

Konuyla ilgili açıklama yapan yetkililer, hedefteki kişinin Cabral değil, ünlü sanatçının konserlerini düzenleyen organizatör olduğunu açıkladı. Guatemala İçişleri Bakanı Carlos Menocal, Cabral’ın sabah saat beş sularında Guatemala Hava Limanı’na giderken saldırıya uğradığını belirtti. Menocal’ın açıklamasında, Cabral’ın içerisinde olduğu aracın önünün kesildiği ve iki taraftan açılan ateş sonucu yaşamını yitirdiği yer aldı.

Devlet Başkanı Alvaro Colom’la birlikte düzenledikleri basın toplantısında konuşan Bakan, “Yapılan ilk araştırmalar, hedefteki kişinin olaydan yaralı olarak kurtulan Cabral’ın Nikaragualı organizatörü Henry Farinas olduğunu gösteriyor” dedi. Cabral’ın aracının dört koruma görevlisi taşıyan bir araç tarafından takip edildiğini ve korumaların saldırganları ateş açıp yakalamaya çalıştığını söyleyen Menocal, cinayetin organize suç örgütü bağlantılı olduğunu söyledi: “Bunlar sokak serserisi değildi. Organize, planlanmış bir eylem. Fakat yetkililer amacının ne olduğu konusunda kesin bir sonuca varabilmiş değil.”

Yetkililer, olaydan bir süre sonra saldırıda kullanıldığı düşünülen bir aracı El Salvador’a giden otoyolun kenarında buldu. Aracın içinde, tabancalar, kurşun geçirmez yelekler ve Kalaşnikof suikast tüfeğinin mermileri bulundu.

74 yaşında hayatını kaybeden Facundo Cabral, 1970’li yılların başlarında, siyasî başkaldırıyı edebî sözlerler harmanlayan bir kuşağının temsilcisi olarak şöhret kazandı. Cabral, Latin Amerika’da yaşanan devrim ve baskı dönemi boyunca mücadele veren dinleyicileriyle derin bir bağ kurmuştu.

1937’de dünyaya gelen Cabral, babası ailesini terk ettikten sonra, Buenos Aires’in merkezi La Plata’da tam anlamıyla bir serseri hayatı yaşadı. Dokuz yaşında, annesine iş bulmak için otostop çekerek Arjantin boyunca gezmeye başladı.

Tuhaf işlerde çalıştı, gençlik döneminde ıslah evinde eğitim alan dek okuma yazma bilmiyordu. Nihayetinde bir gitar aldı ve Arjantinli idolü Atahualpa Yupanqui gibi şarkı söylemeye başladı.

Cabral, Mar del Plata’da turistlere şarkı söylemeye başladı ve 1970’e kadar No soy de agui ni alla/Ne buralıyım ne oralı şarkısıyla uluslararası çapta tanınan bir figur haline geldi. Bu şarkı, birçok dilde yüzlerce kez kaydedildi.

General Rafael Videla’nın askerî darbeyle Isabel Perón’u devirdiği 1976 yılında Cabral, protest bir şarkıcı olarak tanımlanıyordu, ve bu yüzden Meksika’ya kaçmak zorunda kaldı. Meksika’da, şarkı yapmak ve konser vermek dışında kitaplar da yazmaya başlayan Cabral’ı 1978 yılında bir başka büyük trajedi bekliyordu: Ünlü yıldız, karısını ve bir yaşındaki kızını uçak kazasında yitirdi.

Kendini zaman zaman bir anarşist olarak tanımlayan ve herhangi bir dine ruhanî bir bağlılığı reddeden Cabral, sahnede, Mahatma Gandi ve Rahibe Teresa’nın zekâsını, Walt Whiteman’ın humanizmini ve Arjantinli yazar Jorge Luis Borges’in gözlemlerini göklere çıkarıyordu.

Arjantinli şarkıcı Isabel de Sebastian yaptığı açıklamada, “Facundo Cabral, bizim son ozanımızdı. Bir şarkıcı kadar bir felsefeci şairdi. Konserlerinden sonra, müşterek hayatımızın daha zengin, daha gizemli ve daha derinlikli olduğunu hissederdiniz” dedi.

Hayatının büyük kısmını yollarda, otellerde ve arkadaşlarıyla birlikte geçiren Cabral, 1996 yılında UNESCO tarafından ‘uluslararası barış elçisi’ ilan edilmişti ve bundan bilhassa onur duyuyordu. Hayatının sonunda baston kullanmak zorunda kalan ve görme sorunu yaşayan ünlü şarkıcı, hiçbir zaman durmak bilmedi.

“Tanrıya her zaman ‘Niçin bana bu kadar çok veriyorsun? Bana keder, açlık, mutluluk, mücadele ve aydınlanma verdin… Her şeyi gördüm. Kanser var, frengi var ve ilkbahar var’ demişti 71 yaşındayken bir haber ajansına verdiği röportajında.

Hiçbir zaman bırakmayı düşünmedi: “Duramam, yapamazdım. Yollarda nefes alıyorum… Sahnede 50 yaş daha gencim, insanları hayatla heyecanlandırmak beni mutlu ediyor.” 71 yaşındaydı, bir turnede ölmek istediğini söylediğinde ve son konserini Guatemala şehrinin 200 kilometre batısında Quetzaltenango’da verdi perşembe günü.

1992 yılında Nobel Barış Ödülü’nü kazanan Guatemalalı Rigoberta Menchu da Cabral’ın öldüğü yerdeydi. “Benim için Cabral, bir ustaydı” diyen Menchú, O, Guatemala’yı çok sevdi” derken, gözlerindem yaşlar süzülüyordu. Cabral’ın ölüm haberini duyan binlerce hayranı da ünlü sanatçının öldüğü yere akın etti. [Taraf]