“Ermeni besteciler olmasa fasıl asla olmaz”

Sanatçılar
Gizem Gül’ün haberi ‘Hep birlikte geçmişten geleceğe’ başlıklı ‘Türk müziğinde Ermeni Bestekarlar’ konseri bugün Cemal Reşit Rey’de gerçekleştirilecek. Aşiyan Musik...
EMOJİLE

Gizem Gül’ün haberi

‘Hep birlikte geçmişten geleceğe’ başlıklı ‘Türk müziğinde Ermeni Bestekarlar’ konseri bugün Cemal Reşit Rey’de gerçekleştirilecek. Aşiyan Musiki Derneği ve Müzik Merkezi, VADİP Vakıflararası Dayanışma ve İletişim Platformu ve Beyazıt Lions Kulübü Derneği’nin birlikte gerçekleştireceği konserde Türk müziğinde Ermeni bestekarların eserleri seslendirilecek. Konserin şefliğini Aşiyan Musiki Derneği ve Müzik Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı ve aynı zamanda kanun üstadı olan Sadık Kavas’ın yapacağı konserde Melihat Gülses de konuk sanatçı olarak katılacak.

Birçok önde gelen siyasetçinin katılacağı ve basının yakından ilgi gösterdiği konser için rezervasyonlar çoktan doldu bile. Biz de On5yirmi5 olarak bu konseri ve Ermeniler’in Türk müziğine katkılarını bu akşamki konserde Şef olarak görev yapacak ve Aşiyan Musiki Derneği ve Müzik Merkezi’nin Kurucusu, Yönetim Kurulu Başkanı ve Kanun Sanatçısı olan Sadık Kavas ve Aşiyan Musiki Derneği ve Müzik Merkezi’nin Yönetim Kurulu Başkan Yardımcılığı’nı yürüten Sadık Kavas’ın sevgili eşi Handan Kavas ile konuştuk.

Bundan önce 2004 ve 2007 yıllarında da Ermeni bestekarların eserlerinden oluşan bir konser gerçekleştirilmiş. Ancak bu yıl yapılacak olanın bir farkı var. O da geçmiş yıllarda Avrupa Birliği projesi kapsamında gerçekleştirilen konser bu yıl Aşiyan Musiki Derneği ve Müzik Merkezi, VADİP ve Beyazıt Lions Kulübü Derneği tarafından gerçekleştiriliyor. Ancak konser için AB’nin desteğinin alındığını söylemeden de geçmemek gerek.

Konserin Şefi Sadık Kavas, bu akşamki konseri şöyle anlatıyor: “Ermeni besteciler konserimizin 3.’sünü yapıyoruz. Daha öncekini Lütfi Kırdar’da yapmıştık. Konserde Apet Mısırlıyan, Tatyos Efendi, Bimen Şen gibi önemli bestecilerin eserleri yer alacak. Türk müziğinde 100 bestekardan 40’ı Ermeni bestecilerdir. Türk müziğine sonsuz faydaları dokunmuştur. Örneğin, Yahudi ve Rum bestecilerin Türk müziğindeki varlığı Ermeniler’e göre çok daha azdır.”

Aşiyan Musiki Derneği ve Müzik Merkezi’nin Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Handan Kavas, Türk müziğinde Ermeniler’in katkısının çok önemli olduğunu dile getirerek, çok sevilen şarkılarımızın Ermeni besteciler tarafından bestelendiğini kimse tarafından bilinmediğini şöyle anlatıyor: “Kimse Bimen Şen’in Ermeni olduğunu bilmiyor. ’Kimseye etmem şikayet’i herkes sever ama kimse bu şarkının bir Ermeni bestekar tarafından bestelendiğini bilmez.

Sadık Kavas Ermeni bestekarlar konseri ile ilgili olarak “Bazı dostlarımız ‘Neden Ermeni bestekarlar?’ diye soruyor. Ermeni bestekarlar bizim musikimize hizmet eden azınlıktır ve biz onların şarkılarını çalıyoruz. Bunlar Ermenistan’daki şarkılar değil. Konuyu karıştırmamak lazım. “ diyor. Geçmişte musiki, resim, spor ya da sanata hizmet etmiş ve önemli eserler bırakmış sanatçıları yaşatmanın herkesin boynunun borcu olduğunu ifade eden Kavas, bu konserin de bu amaçla yapıldığını ifade ediyor.

Handan Kavas, Türk müziğinde Ermeni bestekarların katkısını şu sözlerle açıklıyor: “Ermeni besteciler olmasa fasıl asla olmaz. Hatta size bir tane bestekârını söyleyeyim Bimen Şen. Eğer Bimen Şen olmasa hiçbir fasılı yapamazsın. Bimen Şen’in eserlerinden en az 4-5 konser yapabilirsiniz. Türk müziğine bundan daha büyük hizmet olur mu? Ermeni bestekarların Türk müziğinde yer alması tam bir kültür mozaiği oluşturuyor. Zaten sanat da böyle bir şey. Burada din, dil, ırk ayrımı yok meydana getirilen sanatın güzelliği var.

Konsere inanılmaz bir ilgi olduğunu söyleyen Handan Kavas, hem konser salonunun tahsis edilmesinde hem de konserin insanlarla buluşması sürecinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin kendilerine büyük katkı sağladığını belirterek, teşekkürlerini ekliyor. “Ermeni bestecilerin yanı sıra III. Selim, Zekai Dede gibi önemli bestecilerin eserlerinden oluşan konserleri de yaptıklarını belirten Kavas, o konserlerde yeterince ilginin olmadığını söyleyerek, “Gönül ister ki her konserimizde böyle basının, belediyenin ilgisini çekebilelim. Ama bir Ermeni besteciler konseri yapmasaydık, inanıyorum ki bunların hiçbirisi olmayacaktı” diyor.

Günümüzde Türk müziğine nasıl bir ilgi olduğunu sorduğumuzda Sadık Kavas, “İnsan ölür her şey biter ancak müzik zaman zaman kan kaybeder ama hiçbir zaman ölmez. Ancak Türk müziğinde de gerileme var, yok değil. Bizim gibi dernekler de bu işi götürmeye çalışıyor. TRT Türk müziği için ne yapıyor? Şu an hiçbir şey yapmıyor, Türk müziği ile ilgili şu an hiç program yok. Arz talep meselesi. Diyorlar ki kitleler bu müziği sevmiyor. Bir insana yemediği müziği soramazsın. TRT gibi kurumlara bu anlamda çok iş düşüyor. En azından bir kanalını buna ayırması gerekiyor.” şeklinde konuşuyor.

Handan Kavas ise bu konuyla ilgili olarak gençlerin Türk müziğini sevmediğine inanmadığını ifade ediyor ve ekliyor: “Mesela Candan Erçetin, Türk müziğini söylediği zaman dinleniyor, Yaşar söylediği zaman dinleniyor. Esas bunu en iyi icra eden bir Türk müziği sanatçısı tarafından söylendiğinde de seviliyor ama eksiklik var. Ne var görsellik var. Çünkü her şeyimiz günümüzde görsel, bütün sanat diye bir şey kalmadı. Artık şov var. Türk müziği şova çok uygun müzik değil ama biraz görsellik önemli. Hani Levent Kırca’nın bir parodisi vardır. Bir Türk sanat müziği korosu vardır ve hepsinin suratı asık, simsiyah kıyafetler giymişler… Tamam klasik müziktir tabi ki güle oynaya icra edilmez, ama siyah elbiselerle, asık suratla mı… Gençler bunun için sevmiyor. Türk müziğine görselliği de katmak gerekiyor. Ama doğru şekilde, icrasını bozacak piyasa tarzıyla değil. Çünkü musikinin klasik formatı yıllarca kalır, piyasa tarzı ise kalmaz.”

Aşiyan Musiki Derneği ve Müzik Merkezi ne tür çalışmalar yapıyor?

Handan Kavas bize dernekte ne tür eğitimler verdiklerini ve konser çalışmalarını şöyle anlatıyor: "Genellikle konserlerimizi 2 bölüm tutuyoruz. İlk bölümün ilk yarısını 5, 6 şarkıyı tam klasik koyuyoruz. Sonra güncele dönmeye başlıyoruz. Kenarda köşede kalmış  o kadar eserler var ki, bunları da dinleyiciye tanıtmak istiyoruz. İkinci bölümde aynen  gazino, konser solistleri gibi tek solistlerimiz çıkıyor. Sonra da Türk müziği sanatçımızla taçlandırıyoruz konserimizi. Dinleyiciler bizim en klasik konserimizden bile, inanın çok büyük zevkle ayrılıyorlar. Klasik müziği sevmeyenler bile “5-6 tanesi ağırdı ama şahane konserdi, nasıl geçtiğini anlamadık” diyorlar. Ve bu arada da bir tanesini kulağında tutuyor “Bu güzeldi ama “ diyorlar. Bakın biz böylece bir tane eser tanıtmış oluyoruz. Bizim böyle bir misyonumuz var."

Kadıköy Hasanpaşa’da 3 katlı bir binada hizmet veren Aşiyan Musiki Derneği ve Müzik Merkezi, Türk müziği almak isteyenlere haftada 20 saatlik bir eğitim imkanı sunuyor. Gündüz, akşam ve haftasonu gruplarıyla 3 ayrı grup halinde eğitim alabileceğiniz merkezde yılda 4 konser düzenleniyor. Hiçbir kişi ve kuruluşun desteğini almadan üyelerin aidatları ile eğitim veren merkez, Türk musikisi eğitim almak isteyenler için güvenilir bir adres niteliğinde.

on5yirmi5