Barış Manço’nun 14. ölüm yıldönümü

Sanatçılar
Uzun saçları, eşsiz sesi, parmaklarında her daim taktığı ilginç yüzükleriyle kendine has bir sanatçıydı Barış Manço. Türkiye’de rock akımının öncülerinden biri oldu, karış karış gezdiği dünyayı ...
EMOJİLE

Uzun saçları, eşsiz sesi, parmaklarında her daim taktığı ilginç yüzükleriyle kendine has bir sanatçıydı Barış Manço. Türkiye’de rock akımının öncülerinden biri oldu, karış karış gezdiği dünyayı Türkiye’ye, Türkiye’yi de dünyaya tanıttı. ‘Adam Olacak Çocuk’lar onunla büyüdü, ve bir gece ansızın aramızdan ayrıldı.

2 Ocak 1943’te dünyaya gelen Barış Manço, Türkiye’de rock müziğini tanıtan ve sevdiren, ‘Anadolu Rock’ türünü tanımlayan sanatçıların başında gelir. 200’ün üzerindeki şarkısıyla Türkiye ve dünyada sayısız ödüller alan Manço, şarkılarını Türkçe’nin dışında 9 dilde daha söyleyerek sadece Türkiye’de değil yurt dışında da sevdirdi.

Hala herkesin dilinde olan ve ezbere bildiği sayısız şarkıya imza attı Barış Manço. Dağlar Dağlar, Gülpembe, Unutamadım, Domates Biber Patlıcan gibi klasikleşmiş şarkılara imza atan Manço, müzisyen kimliğinin yanı sıra, televizyon programcısı yönüyle de büyük başarılara imza attı. 1988 yılında yayın hayatına başlayan "7’den 77’ye" programı, 10 yıl sürdü ve 378 bölüm yayınlanarak Türk televizyonculuğunda ulaşılması güç bir rekora imza attı.

Barış Manço, sanat hayatı boyunca tek bir filmde rol aldı. Yönetmenliğini Oksal Pekmezoğlu’nun yaptığı "Baba Bizi Eversene" filminde Meral Zeren’le birlikte başrol oynadı.

Manço’nun kalbi ne yazık ki 1999 yılına kadar dayanabildi. Daha önce kalp spazmı geçirmiş olan sanatçı, 31 Ocak 1999 akşamı evinde kalp krizi geçirdi ve kaldırıldığı Siyami Ersek Göğüs-Kalp-Damar Cerrahisi Hastanesi’nde aynı gece saat 01:30’da hayatını kaybetti.

Devlet sanatçısı unvanı alan Barış Manço’nun cenazesi için devlet töreni yapıldı. 3 Şubat 1999 tarihinde üzerinde Galatasaray bayrağı da bulunan Türk bayrağına sarılı naaşı Atatürk Kültür Merkezi’ne getirilerek tören düzenlendi, akabinde Levent Camisi’nde cenaze namazı kılındı ve Kanlıca’daki Mihrimah Sultan Mezarlığı’nda toprağa verildi. Mezarına "Gesi Bağları" yorumundan ötürü Kayseri’nin Gesi beldesinden getirilen toprak da kondu.

Gazete5