Klasik müzikte en iyiler belirlendi

Müzik Türleri
Bu sene 10’uncu kuruluş yıldönümünü kutlayan klasik müzik dergisi Andante’nin organizasyonu ile düzenlen ‘2012 Donizetti Klasik Müzik Ödülleri Töreni’, önceki gece İstanbul Rah...
EMOJİLE

Bu sene 10’uncu kuruluş yıldönümünü kutlayan klasik müzik dergisi Andante’nin organizasyonu ile düzenlen ‘2012 Donizetti Klasik Müzik Ödülleri Töreni’, önceki gece İstanbul Rahmi M. Koç Müzesi’nde düzenlenen törenle üçüncü kez sahiplerini buldu.

Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan ve Andante Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Serhan Bali ’nin konuşmalarıyla başlayan gecede 24 kategoride ödül verildi.

Donizetti Ödül Töreni’nde, yılın klasik müzik sanatçısı ve klasik müzik topluluğu ödülleri www.donizettiodulleri.com adresinde yapılan oylama ile belirlendi. Oylama sonucunda opera sanatçısı mezzosoprano Asude Karayavuz yılın sanatçısı, Boğaziçi Caz Korosu ise yılın topluluğu ödüllerine layık görüldü. Seyircilerin arasına dağınık bir şekilde oturan ve ödül kazandıklarının açıklanmasıyla birlikte tabiri caizse sahneye fırlayan Boğaziçi Caz Korosu, bir de mini konser verdi. Törende, duayen keman sanatçısı Suna Kan’a yaşam boyu başarı, İlhan Baran ve Koral Çalgan’a ise müzik eğitimciliği onur ödülleri takdim edildi.

2011 yılı boyunca konser-opera sahneleri ve kayıt stüdyolarında önemli çalışmaların altına imza atan 20 uluslararası klasik müzik yorumcusunun yılın müzisyeni adıyla açılan yeni kategori için aday gösterildiği ‘2012 Donizetti Klasik Müzik Ödülleri’, böylelikle bu sene ilk kez uluslararası bir boyut kazandı. Klasik müzik dünyasına yön veren 25 değerli isimden oluşan jüri heyetinin verdiği oylar sonucunda, 20 uluslararası müzisyen arasından orkestra şefi Gustavo Dudamel, yılın müzisyeni ödülü aldı.

Ödüllerin Seçici Kurul üyeliklerini ise Andante dergisi yazarları Serhan Bali , Şefik Kahramankaptan, Aydın Büke, Ayşe Öktem ve Ersin Antep yapmıştı.

Ödüllerin adı nereden geliyor?

Giuseppe Donizetti yani Donizetti Paşa, Osmanlı devletini 19. yüzyılda Batı müziği ile tanıştıran ve ilk Türk bandosu olan Mûsikâ-i Hümâyûn’un gelişmesinde en büyük katkıyı sağlayan İtalyan müzisyen… Donizetti, Sultan Abdülmecit tarafından paşa unvanı ile taltif edildikten sonra, sarayda Osmanlı hanedan ailesinin fertlerine de müzik dersleri vermiş, sarayda konserler düzenlemiştir.

ÖDÜLLER

Besteci: Turgay Erdener
Piyanist: Hüseyin Sermet
Yaylı Çalgılar Yorumcusu: Efe Baltacıgil
Üflemeli Çalgılar Yorumcusu: Gülşen Tatu
Orkestra: Bursa Bölge Devlet Senfoni
Orkestra Şefi: İbrahim Yazıcı
Oda Müziği Topluluğu: Hezarfen Ensemble
Erkek Opera Yorumcusu: Burak Bilgili
Kadın Opera Yorumcusu: Asude Karayavuz
Opera Rejisörü: Mehmet Ergüven
Opera Yapımı: Tannhäuser/Ankara DOB
Erkek Dansçı: Kıvanç Ekin
Kadın Dansçı: Deniz Zirek
Bale-Dans Yapımı: Genç Werther’in Acıları/ İstanbul DOB
Bale-Dans Koreografı: Uğur Seyrek
Koro/Vokal Topluluğu: Boğaziçi Caz Korosu
Klasik Müzik Etkinliği: Turgutreis
D-Marin Klasik Müzik Festivali
Müzik Eğitimi Kurumu: İtü Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı
Müzik Eğitimcisi: Alper Müfettişoğlu
Genç Müzisyeni (30 Yaş Altı): Merve Kocabeyler
Genç Müzisyen (17 Yaş Altı): Doğa Altınok
Radyo-TV Programı: Ali Pınar, Ersin Antep – Alla Turca / Açık Radyo
Müzik Kitabı: Yakup Kıvrak – Deli La Bu Örtmen / Müzik Eğitimi Yayınları
Klasik Müzik Albümü: Pelin Halkacı Akın, Metin Ülkü – Yolculuk / Lila Müzik
Müzik Eğitimciliği Onur Ödülü: İlhan Baran
Müzik Eğitimciliği Onur Ödülü: Koral Çalgan
Klasik Müzik Sanatçısı: Asude Karayavuz
Klasik Müzik Topluluğu: Boğaziçi Caz Korosu
Uluslararası Jüri’nin Seçimi / Yılın Müzisyeni: Gustavo Dudamel

Radikal