Yeni kabinede sürpriz isimler

Yazarlar
Mahmut Övür Sabah gazetesindeki yazısında yeni kurulacak Binali Yıldırım kabinesinde yer alabilecek sürpriz isimleri yazıyor ve ekliyor, “Ankara’da yeni kabineyle ilgili şu tespitleri...
EMOJİLE

Mahmut Övür Sabah gazetesindeki yazısında yeni kurulacak Binali Yıldırım kabinesinde yer alabilecek sürpriz isimleri yazıyor ve ekliyor, “Ankara’da yeni kabineyle ilgili şu tespitlerin altı çiziliyor; ekonomi yönetimi ve güneydoğu meselesi öncelikle ele alınacak. PKK ve Paralel terörle mücadelede taviz verilmeyecek.” İşte o yazı…

Bugün AK Parti kongresinde hem Binali Yıldırım‘ın genel başkanlığı hem de partinin en üst organı MKYK üyeleri seçiliyor.

Dokunulmazlıklar sendromunu atlatan siyaset önümüzdeki haftaya hızlı başlıyor. Kongre sonrası Cumhurbaşkanı hükümeti kurma görevini verecek ve büyük ihtimalle birkaç gün içinde yeni hükümet şekillenecek.

Herkesin merakla beklediği de yeni hükümette kimlerin olacağı… Binali Yıldırım kabinesinde kaç yeni isim olacak?

Bu sorunun cevabını arayan siyaset kulisleri hem heyecanlı hem de hareketli. Birkaç günlüğüne de olsa bakanlık hayali kurmak hiç fena değil. Ama sadece hayal kuranlar yok, gerçekten bakan olacaklar da var. Kulislerde adı “banko” geçen birkaç isimden söz ediliyor.
AK Parti’nin geçen 14 yılı ve kurulan hükümetler dikkate alındığında her hükümette birkaç ismin değişimi sürpriz değildi. Ancak şimdi durum biraz farklı, bu kez sadece hükümet üyeleri değil hükümetin başı da değişiyor. Bu da değişecek bakan sayısını arttırabilir deniyor ama hemen arkasından şu ekleniyor; Siyasetin merkezi cumhurbaşkanlığı olduğuna göre AK Parti klasiği yani birkaç bakan değişimli hükümet modeli devam eder.

Geçmişte Başbakan Erdoğan hükümetlerinde gidenler bilinse de gelenler hep sürprizdi ve birkaçı hariç hepsi de partiye kuruluşundan itibaren hizmet veren isimlerden oluşuyordu.
İlginçtir o isimler arasında hala sırasını bekleyenler var. Prof. Dr. Burhan Kuzu ve Erol Kaya bu isimlerin başında geliyor.

Adı şu sıralarda kulislerde sık sık geçen isimlere gelince… Bakan olmak için o koltuğu doldurmak yetmiyor. Bölge, şehir ve parti içi dengeler de önemli etkenler arasında. Bu ölçüler yüzünden sayı bir hayli sınırlı. Bakanlığı beklenenler arasında ilk akla gelenler şöyle: Nurettin Canikli, Nihat Zeybekci, Mustafa Şentop, Ömer Çelik,Mehdi Eker, Mehmet Muş, Ahmet Arslan, Öznur Çalık. Bunlar arasında Nükhet Hotar isimi de sayılıyor ama kimse İzmir’den hem başbakan hem bir bakan çıkmasına ihtimal vermiyor.

Yeni kabinede en çok merak edilenlerden biri de başbakan olması beklenen Yıldırım‘ın yerine Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’na kimin getirileceği… Öne çıkan sürpriz isim, Kars Milletvekili Ahmet Arslan

Ankara kulislerinde görev değişikliği beklenen bakanlar arasında ise daha çok Lütfi Elvan, Mehmet Şimşek, Semav Ramazanoğlu, Yalçın Akdoğan, Fatma Güldemet Sarı, Bülent Tüfenkci ismi geçiyor.

Kuşkusuz adlarının geçmesi hepsinin değişeceği anlamına gelmiyor.
Bir de Mustafa Elitaş, Çağatay Kılıç gibi bir iki bakanın da görev değişikliğinden söz ediliyor. Burada önemli bir nokta da şehirler gerçeği… Adana, Kayseri veya Malatya gibi güçlü illerin mutlaka hesaba katılacağı,Konya’ya ise nasıl bir rol biçileceği merak ediliyor.

Ankara kulislerinde dikkat çeken bir tespit de 1 Kasım sonrası kabinede yer alan birçok “Yeni” bakanın kadrolarını tam olarak atayamadığı…

yazının devamını okumak için…