Yazarların yaratıcılıkta zirve yaptığı yaş

Yazarlar
Hollanda’daki Erasmus Üniversitesi’nden ekonomist P.H. Frances’in araştırmasına bakılırsa çok erken yaşlarda bir başyapıta imza atan kimi yaratıcı dehalar bir yana bırakıldığında, sa...
EMOJİLE

Hollanda’daki Erasmus Üniversitesi’nden ekonomist P.H. Frances’in araştırmasına bakılırsa çok erken yaşlarda bir başyapıta imza atan kimi yaratıcı dehalar bir yana bırakıldığında, sanatçıların çoğu kendi seslerini bulabilmek için uzun süren bir deneme ve yanılma döneminden geçiyor.

Frances’in araştırmasına göre, ressamlar ustalık eserlerinin çoğunu ömürlerinin yaklaşık yüzde 62’sini (0,6198) yaşarken ortaya koyuyor.

Daha önceki yaratıcılık araştırmalarından farklı bir seyir izleyen Frances, 19. ve 20. yüzyıllarda yaşamış 221 tanınmış ressama ilişkin verileri inceledi ve ressamların günümüzde en pahalıya satılan eserlerini hangi yaşta tamamladığına baktı.

Araştırmasında bu rakamın ortalama 41,92 yaşa denk düştüğünü belirten Frances, ortaya çıkan oranın, “Altın Oran” diye bilinen 0,618’e çok yakın olmasının “hayli vurucu” olduğuna da işaret ediyor. 

CNN Türk