“Şefkat”, medeniyet projesinin mihenk taşıdır

Yazarlar
Esenler Halk Kütüphanesi’nde gerçekleştirilen programda; Nevzat Bayhan kitap ve edebiyatseverlerle bir araya gelerek “Şefkat Medeniyeti”ni dinleyenleriyle paylaştı. Konuşmasında Bayhan, şefkatin meden...
EMOJİLE

Esenler Halk Kütüphanesi’nde gerçekleştirilen programda; Nevzat Bayhan kitap ve edebiyatseverlerle bir araya gelerek “Şefkat Medeniyeti”ni dinleyenleriyle paylaştı.

Konuşmasında Bayhan, şefkatin medeniyet inşasında mihenk taşı olarak önemli bir yerinin olduğuna dikkat çekti ve bunun öz değerlerimizden biri olduğunu, hayatımızın her safhasında uygulamamız gereken bir iksir olduğunu söyledi.

Sanattan edebiyata, ekonomiden ilim ve bilime kadar “canlı”lığın olduğu her yerde şefkatin var olduğunu söyleyen Bayhan, “Benlik”in birer kılıç olup bütün canlı Cansız ne varsa hepsini yoketmeye çalıştığı bir çağda “insanı yaşat ki devlet yaşasın” düsturuyla, bir can için canandan vazgeçmeyi göze alan bir medeniyetin fertleri olduğumuzu ifade etti.

Şefkatin bir otokontrol mekanizması olduğunu da söyleyen Bayhan, “kendine yapılmasını istemediğini başkasına yapmamak bir şefkatliliktir” dedi. Ve “Sevgili Dostlar, acı duyuyorsak canlıyız, başkalarının acısını duyuyorsak insanız, bu acıyı gidermeye çalışıyorsak sorumlu ve iyi insanız, Müslümanız demektir.”diyerek konuşmasına devam etti.

Her biri günümüzün en ihtişamlı şehirleri olan gönüllere girmenin en etkili yolunun şefkat olduğunu, bütün insanlığa şefkati, medeniyetimizin öğrettiğini belirten Şair Yazar Nevzat Bayhan Selahattin Sarıkaya’nın bir şiirini de programa katılanlarla paylaştı.

“Bir karınca yuvasını kaybetse /O gece yatamam kaygımız vardır, Bir yaprak dalından sararıp düşse /Ezilir yüreğim duygumuz vardır / Ha kutuplarda bir eskimo genci / Ha da Afrika’da garip bir zenci / Farketmez ne dili, ne dini, rengi / Madem ki insandır saygımız vardır.”

Esenler Belediyesi’nin Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği ile birlikte gerçekleştirdiği Dil bilincinin toplumda yerleşmesi ve gelişmesini sağlamak amacıyla;  TDED Genel Başkan Yardımcısı, Şiir Derneği Başkanı, Gazeteci Yazar Nevzat Bayhan’la başlayan Edebiyat Söyleşileri yeni sezonda her ay farklı bir konukla devam edecek.